Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 12. 6. 2014.

| Društvo

Završen Centar za dnevni smeštaj starih i dementnih

Autor:J. C., LJ. S.Izvor:Južne vesti
centar
Poseban blok namenjen boravku starih i dementnih; Foto: FB profil Zorana Perišića

Izgradnja posebnog paviljona u niškom Gerontološkom centru, koji će biti namenjen za dnevni smeštaj starih i dementnih osoba, završena je, ali kada će primiti prve korisnike nije još poznato.

Uslugu boravka u Centru za dnevni smeštaj starih i dementnih korisnici će morati sami da plate, a cena će zavisiti, kao i za boravak u Gerontološkom domu, od njihovih primanja.

Naime, Statutom Grada Niša nije predviđena ovakva vrsta socijalne usluge, koja podrazumeva da stare i dementne osobe članovi porodice mogu ostaviti tokom dana na sigurnom mestu i sa stručnom negom. kirbi gerontoloski Centar otvorili gradonačelnik Niša i američki ambasador

Inače, ovo je prva ustanova u Srbiji koja pruža ovakve usluge, prostire se na oko 200 metra kvadratnih i moći će da primi oko 20 starijih osoba  koje će u trajanju od 12 sati dnevno imati kompletnu negu i nadzor, a pri tome neće biti na stalnom smeštaju u Gerantološkom centru.

Izgradnju paviljona, odnosno proširenje Gerontološkog centra, finansirala je Evropska komanda oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država sa 300.000 dolara, dok je radove nadgledala Inženjerija američke vojske. Parterno uređenje i komunalnu infrastrukturu, u vrednosti od 800 hiljada dinara, platio je Grad Niš.

Završetak radova danas je obišao i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi.

- Zadovoljan sam što su radovi završeni jer će od ovog objekta imati koristi cela zajednica - rekao je ambasador Kirbi.

Ugovor o  Ugovor o donaciji potpisan je 1. novembra 2012. godine, dok su radovi počeli godinu dana kasnije, u decembru 2013.

Obilazak Udruženja samohranih majki i MCN-a

Tokom prvog dana posete Nišu američki ambasador obišao je Udruženje samohranih majki koje je preko pomoći Američke ambasade obezbedilo posao za 16 žena. kirbi mcn Američki ambasador u poseti Media centru Niš

Takođe, Američka ambasada je pomogla Udruženju u obuci žena za rad u konfekcijskoj delatnosti.

Majkl Kirbi je rekao da je pohvalno što u okviru Udruženja članice pohađaju časove engleskog jezika i informatike.

Predstavnici Media centra Niš upoznali su ambasadora sa rezultatima dosadašnjeg rada, aktuelnim projektima i planovima.

- Ambasada Amerike je pomogla osnivanje Media centra i naš je dugogodišnji partner na projektima osnaživanja novinara i medija na jugu Srbije. Zahvaljujući toj saradnji nastali su i brojni dokumentarni serijali realizovani u produkciji niškog Media centra- rekao je Mladen Velojić, direktor MCN-a.

Ambasador Kirbi bio je bio posebno zainteresovan da čuje o kursevima namenjenim novinarima koje, uz podršku Ambasade SAD, sprovodi Media centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sdfgh

    00:43 // 13. 6. 2014.

    Ti i ovi sns nepismenjakovici nas upropastiste sta ste postigli kod vasih vodja za Nis NISTA muka mi je od vas nikada u zivotu se nisam razocarao kao sto sAm u vas

  • sdfghj

    00:40 // 13. 6. 2014.

    Sram te bilo Perisicu nesposobni nikad u ovom gradu nije bilo ovako tesko pa sta ako je kriza jel treba da crknemo,pa ceo zivot mi prodje u krizama prevare jedne

  • zek zek dadumle

    21:25 // 12. 6. 2014.

    Gerontološki centar je abnormalno skup - mesečni boravak košta oko 500 EU plus neki sitni troškovi. Ko to može da priušti u ovog sveopštoj bedi i agoniji? Dobro je ako ovo bude makar malo jeftinije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: