Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 30. 11. 2016.

| Kultura

Priče sa karaule Košare u niškom Domu vojske

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Promocija će biti u maloj sali Doma vojske; foto: Vanja Keser
Promocija će biti u maloj sali Doma vojske; foto: Vanja Keser

Istinite priče o borbi vojnika i dešavanjima koja su obeležila bitku na Košarama, pretočene su u roman “Zov karaule” koji će biti promovisan u maloj sali niškog Doma vojske. Pored autora, Nišlijama će se 1. decembra od 18 sati obratiti i učesnici bitke.

Na promociji drugog dela trilogije “Mi smo branili Košare” o knjizi će govoriti autor Nenad Milkić, koji je na osnovu razgovora sa učesnicima bitke na Košarama i njihovih priča, napravio roman.

Pored njega, pubici će se obratiti i novinar Mihailo Medenica, kao i učesnici bitke Pezos, Ciciban i Plamen.

Poslednji u nizu “Zov karaule” govori o herojskoj odbrani rejona karaule Košare krajem 1998. I u prvoj polovini 1999. godine. Za razliku od ratnih knjiga slične tematike I forme, ovaj roman poseban naglasak stavlja na mlade vojnike, njihove želje, nadanja I opisuje kako su se pokazali u danima kada im je nametnut jedan od najvećih zadataka u novijoj istoriji a to je odbrana granice - navode organizatori.

Oni dodaju da je novinar Medenica prvi Srbin koji je posle napuštanja Kosova otišao do karaule Košare i da će sa posetiocima podeliti deo toga kako i zašto je to učinio.

Autor romana koji govori o istinitim kazivanjima onih koji su preživeli “pakao Košare” i sećanjima na samu bitku, je do sada objavio dve knjige poezije, “Pevaj mi mama” i “Purpurne kiše”. Napisao je i tri romana, “Zovem se Dunja”, “Poslednja straža” i “Zov karaule”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: