Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Blace

  • rk topličanin

    Rukometaši Topličanina u pretkolu Kupa Srbije igraju sa Šamotom iz Aranđelovca

    Kao uvertira pred nastavak prvenstva ARKUS lige, u pretkolu Kupa Srbije rukometaši Topličanina sastaju se sa ekipom Šamot 65 iz Aranđelovca. Iako su domaćini na ovom susretu, Prokupčani će zbog hladne hale u tom gradu meč igrati u Sportskoj hali “Čika Duško Jovanović” u Blacu, a susret počinje u 19:30.

    detaljnije
  • Ruda zlata

    Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

    Na više od 30 lokacija petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se vrše i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

    (17) detaljnije
  • lovci

    Hajka na vuka, lisicu i šakala u subotu u Blacu

    Tradicionalna i jedna od najvećih lovnih međunarodnih manifestacija u Srbiji "Vuku u pohode" koju organizuje Lovačko udruženje Blace, održava u subotu 28. januara. Okupljanje lovaca je od 6 sati ispred Kulturnog centra “Drainac” u Blacu, a polazak u lov i svečano otvaranje je od 7 sati.

    (4) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Toplici

    Ognjen Oliverić, direktor fabrike namenske industrije Borbeni složeni sistemi BSS u Kuršumliji, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Dodeljene su i tri Svetosavske zahvalnice koje će biti uručene Marku Čikariću iz Prokuplja, učitelju isturenog odeljenja Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad”, Milanu Saviću, arheologu iz Kuršumlije i Janji Savić, učenici prve godine Gimnazije u Prokuplju i članici Karate kluba Prokuplje.

    (2) detaljnije
  • porodilište

    Oboren neslavan rekord prokupačkog porodilišta, prošle godine rođeno najmanje beba u Toplici

    U 2022. godini rođeno je 567 beba, čime se drugu godinu zaredom obara neslavan rekord, jer je rođeno 9 beba manje u odnosu na 2021. godinu, što je tada bio najmanji broj novorođenčadi od kada postoji porodilište u Prokuplju, jedino u sve četiri opštine Topličkog okruga.

    (4) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Toplički okrug raspisao konkurs za dodelu Svetosavske povelje

    Konkurs Topličkog upravnog okruga za dodelu Svetosavske povelje otvoren je i trajaće do 20. januara, a pojedinci i institucije će za to prestižno priznanje moći da predlažu takođe najzaslužnije pojedince ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere.

    (1) detaljnije
  • Lola Radivojević

    Teniserka iz Blaca ove godine napredovala za više od 1.000 pozicija na WTA listi

    17-godišnja teniserka iz Blaca Lola Radivojević trenutno je 348. na WTA listi, jer je u odnosu na početak ove godine napredovala za više od 1.000 pozicija.

    detaljnije
  • rade drainac

    U Blacu raspisan konkurs za nagradu "Drainac"

    U Blacu je raspisan konkurs za nagradu "Drainac" koja se dodeljuje najuspešnijim pojedincima u obrazovanju i kulturi tokom 2022. godine. Konkurs je otvoren do 16. januara, a nagrada će biti uručena na posebnoj svečanosti koja se obično organizuje poslednje nedelje tog meseca.

    detaljnije
  • Blace

    Bioskop u Blacu menja zastarelu opremu digitalnom, vrednost oko 80.000 evra

    Stara i dotrajala oprema bioskopa u Blacu, koji važi za jedan od najvećih u Toplici sa kapacitetom preko 500 sedišta, biće zamenjena novom, savremenom digitalnom opremom koja će omogućiti Blačanima gledanje najnovijih filmova svih formata. Vrednost nabavke je 9,4 miliona, Filmski centar obezbediće 6 miliona, dok će se ostatak finansirati iz lokalnog budžeta.

    (3) detaljnije
  • kazan za rakiju

    Šljivovica postala svetsko kulturno dobro, južnjaci savetuju kako je peći i kada je dobro nazdraviti

    Šljivovica se vekovima u Srbiji pravi, ali i konzumira i u dobru i u zlu, što je običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju i koji je sada i zvanično postao deo nacionalnog identiteta, nakon što je upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu svakodnevnu upotrebu značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji Srbije.

    (7) detaljnije
  • Blace

    Konkurs za jednokratnu pomoć studentima iz Blaca

    Redovni studenti druge, treće i četvrte godine sa prosekom ocena 7,5 i više i prebivalištem u Blacu, mogu konkurisati za jednokratnu novčanu pomoć koju dodeljuje Opština. Dokumenta se mogu predati do 23. decembra.

    detaljnije
  • Blace

    Blace uvodi Jedinstveno upravno mesto, za nabavku opreme preko 2,7 miliona dinara

    Za nabavku softvera, računara i dodatne opreme za uvođenje usluge Jedinstveno upravno mesto u lokalnoj samoupravi u Blacu, iz gradske kase je izdvojeno 2,7 miliona dinara. U dve odvojene nabavke za softver je opredeljeno 999.000 dinara, dok će nabavka ostale opreme koštati 1.770.000 dinara.

    (1) detaljnije
  • dom kulture

    Koncert povodom Dana prokupačke Muzičke škole

    Bivši i sadašnji učenici Muzičke škole "Kornelije Stanković" sa svojim profesorima deo su muzičkog programa kojim će biti obeležen Dan te škole, a svečanost je zakazana za večeras od 18 sati u sali Doma kulture u Prokuplju. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

    detaljnije
  • setva

    Setva u Toplici pri kraju, najveći broj zasada pod pšenicom

    Od planiranih 8.000 hektara jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga, prema proceni stručnjaka, završena je na površinama od oko 80 odsto. U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da će i ove godine najveći zasadi biti pod pšenicom, dok će na manjem delu od oko 1.500 hektara biti zasejana ostala ozima strna žita.

    detaljnije
  • park

    Rezervisti iz cele Srbije tuže Kuršumliju, traže isplatu dnevnica iz rata 1999. godine

    Preko 1.000 bivših rezervista iz rata 1999. godine iz Niša, Babušnice, Gadžinog Hana, Pirota i drugih krajeva Srbije tužilo je Opštinu Kuršumliju i traže da im se isplate zaostale dnevnice iz tog perioda. Upravni sud nije mogao da dostavi tačne podatke koliko ima takvih tužbi jer se predmeti rezervista iz 1999. godine ne vode kao poseban spor.

    (5) detaljnije
  • solarni-paneli-biljanica-leskovac-foto-d.m..jpg

    Blace sufinansira ugradnju solarnih panela na porodičnim kućama

    Građani Blaca koji žele da ugrade solarne panele za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama, mogu to da urade uz sufinansiranje opštine 50% od ukupne vrednosti investicije, ili maksimalno 420.000 dinara po domaćinstvu. Konkurs je otvoren do 18. novembra.

    (3) detaljnije
  • rade drainac

    Opština Blace renovira Drainčevu rodnu kuću

    Sanacija kuće, okućnice i uređenje dvorišta najpoznatijeg topličkog pesnika Radeta Drainca u selu Trbunje kod Blaca uskoro će početi, a blačka Opština je za tu namenu izdvojila 2.291.667 dinara. Građevinski, građevinsko-zanatski i instalacioni radovi bi trebalo da se završe za 40 dana od uvođenja najpovoljnijeg izvođača u posao.

    detaljnije
  • 20221025_104332

    Kad predsednik traži veće plate: Vučić u Vlasotincu otvorio pogon i zamolio vlasnike za povišicu

    Nakon što je Vlada Srbija odobrila 800.000 evra subvencija, a Opština Vlasotince 2020. godine nemačkoj kompaniji Gruner dala besplatno zemljište, na tom prostoru je danas zvanično otvoren novi pogon za još 200 radnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je vlasnike kompanije koja proizvodi delove za elektro i auto-industriju da povećaju plate zaposlenima. Govoreći o narednim investicijama vezanim za jug Srbije, Vučić je obećao da bi naredna trebalo da bude dolazak vojne industrije u Toplički okrug.

    (3) detaljnije
  • predavanja

    Blački osnovci uče o arheologiji

    Upoznavanje sa arheologijom i obradom arheološkog materijala, izrada mozaika nalik rimskim mozaicima koji su pronađeni u Toplici, kao i izložba svih radova koje će izraditi tokom petodnevne radionice, samo su neke od aktivnosti sa kojima će se upoznati 30-ak učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole “Stojan Novaković” u Blacu. kroz pojekat “Rimsko lice Toplice” koji realizuje Fondacija “Neozoik” koja se bavi promocijom arheologije i kulturnog nasleđa.

    detaljnije
  • Marihuana

    Policija u Blacu pronašla više od 10 kilograma marihuane, uhapšene dve osobe

    32-godišnjak i 25-godišnjak iz Blaca uhapšeni su pošto je prokupačka policija u njihovim stanovima pronašla 10,7 kilograma marihuane, manju količinu kokaina, kao i opremu za proizvodnju kanabisa u veštačkim uslovima.

    (6) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: