Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 16. 6. 2016.

| Društvo

Besplatnim frizurama vraća osmehe ženama u Sigurnoj kući

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
frizure-Sigurna-Kuca-Danijela-Stojanovic
Mala promena ih učinila srećnima; foto: Danijela Stojanović

Doterivanje, koje mnogim ženama možda deluje kao sitnica i rutina, devet štićenica niške Sigurne kuće učinilo je presrećnima kada su u subotu besplatno dobile nove frizure. Zamisao je, kažu iz ove ustanove, da im se izgubljeno samopouzdanje i na ovaj način ojača.

lokne-danijela-stojanovic "Mnoge od njih nisu imale para da plate usluge frizera"; foto: D. S. Niška frizerka Danijela Stojanović, zahvaljujući Kolu srpskih sestara koje ju je angažovalo, ubuduće će svakog meseca dolaziti u Sigurnu kuću i pobrinuti se da žene osveže svoj izgled.

Prvo doterivanje je prošlo odlično, kaže Stojanovićeva, jer su sve bile oduševljene kada ih je lepo ošišala i isfenirala, nekima napravila punđu, a nekima lokne.

Ovo je bila prilika i za mene da im pomognem koliko mogu svojim uslugama. Tokom friziranja smo ćaskale o sređivanju, farbama i drugim laganim temama. Bile su presrećne, ne mogu da Vam opišem koliko. One koje mogu da izađu napolje, odmah su izašle da prošetaju sa novim frizurama - kaže Stojanovićeva. 

Njihovu sreću zbog ove male promene izgleda, direktorka Sonja Šćekić objašnjava time što za takvo sređivanje uglavnom nisu imale mogućnosti živeći sa nasilnicima od kojih su i ekonomski zavisile. 

Ove žene su uglavnom bez para i nezaposlene, pa ne mogu da plate usluge frizera. Zato im znači da se ovako malo srede kako bi ojačale samopoštovanje i samopouzdanje - kaže Šćekićeva.


Trpe nasilje po deset godina

sigurna-kuca-foto-danijela-stojanovic Frizerka Danijela Stojanović i direktorka Sonja Šćekić sa ženama iz Sigurne kuće; foto: D. S. Iz Sigurne kuće je u međuvremenu otišla jedna žena, tako da ih je sada ostalo osam, sa petoro dece.

Njihov boravak ovde je privremen, tako da je ključno da se tokom njega osposobe da, kada izađu, uzmu svoj život u svoje ruke.

Zato su sve aktivnosti koje se u Sigurnoj kući organizuju, kako kaže Šćekićeva, usmerene ka njihovom osnaživanju, s obzirom da dolaze iz stresnog okruženja i sa traumama od pretrpljenog nasilja.

Kada dođu, najpre radimo na saniranju posledica nasilja i to i individualno i grupno, na zajedničkim radionicama. Statistike pokazuju da žene u proseku trpe nasilje i po deset godina, tokom kojih izgube samopouzdanje, a mi im pomažemo da ga povrate - kaže direktorka Sigurne kuće.

Nove i lepše frizure su samo jedan od načina za to, dok je ključno, kako navodi, osposobiti ih za rad i snalaženje na tržištu.

Pravimo nakit, bojimo staklo, imaćemo narednih meseci i samostalnu izložbu. U takvim aktivnostima žene uče nešto novo. Imamo informatičku sobu gde mogu da nauče da rade na računarima, a trudimo se da im pomognemo da preko Centra za socijalni rad nađu neki posao - dodaje ona.

Osnovna ideja je, zaključuje Šćekićeva, da žene koje su trpele zlostavljanje malo po malo prevaziđu pasivnost koja ih sputava i da postanu aktivni i nezavisni članovi društva koji se bore za sebe i svoju decu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saska

    12:21 // 16. 6. 2016.

    Svaka čast,ali treba voditi računa o tim ženama i kada odu iz tih sigurnih kuća,jer mnoge kad se vrate imaju i dalje problema sa nasilnicima od kojih su pobegle

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: