Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 31. 5. 2023.

| Društvo

Boj na Čegru - dan herojskog podviga vojvode Sinđelića i žrtvovanja za otadžbinu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti

Na današnji dan, pre 214 godina, na brdu Čegar odigrala se jedna od najznačajnijih bitaka vođenih u Prvom srpskom protiv Turaka. Svojom hrabrošću i junaštvom istakao se vojvoda Stevan Sinđelić koji je zajedno sa srpskim vojnicima dao život za oslobođenje otadžibine.

sindjelic
Vojvoda Stevan Sinđelić na Čegru; foto: upload.wikimedia.org

Na današnji dan, pre 214 godina, na brdu Čegar kod Niša, odigrala se jedna od najznačajnijih, ali i najtragičnijih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku protiv Osmanlija. Svojom hrabrošću i junaštvom istakao se vojvoda Stevan Sinđelić koji je zajedno sa srpskim vojnicima dao život za oslobođenje otadžibine.

Od aprila 1808. godine srpski ustanici izgradili su šest rovova u niškim selima, pripremajući se za oslobođenje Niša od Turaka. Čegar Spomenik na Čegru delo je Julijana Djupona; foto: JV / Jelena Mišić

Najvećim rovom na brdu Čegar komandovao vojvoda Stevan Sinđelić. Tog 31. maja 1809. godine Osmanlije su napale ustanike, boj se vodio čitavog dana, a srpska vojska u nekoliko naleta odolevala je napadima Turaka.

Turci su napadali u talasima. Pet puta su hrabro odbijeni, mada sa velikim gubicima. Idući preko leševa svojih saboraca, iz šestog pokušaja Turci uspevaju da uđu u šančeve na brdu, gde su tukli Srbe puškama, noževima i golim rukama. Niko iz ostalih šančeva nije pritekao u pomoć Sinđeliću i njegovim vojnicima - navodili su iz TON-a.

Kako ne bi živ pao u osmanske ruke, Sinđelić svestan da ne može isterati Turke iz šanca, odlučuje da puca iz kubure u podzemnu barutanu, čime je okončao boj. U strašnoj eksploziji vojvoda je zajedno sa preostalim srpskim vojnicima, ali i velikim brojem Turaka, odleteo u vazduh. Stevan-Sindjelic Bista vojvode Sinđelića na spomeniku na Čegru; foto: upload.wikimedia.org

Kako bi zastrašio i opomenuo Srbe, turski paša je u znak osvete naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula u koju su uzidane 952 lobanje, a koja i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Zbog poraza na Čegru, vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović morao je da odustane od pohoda u Staru Srbiju.

1878. godine Niš je zvanično oslobođen od Turaka.


Nišlije slavile svoju slobodu

Današnji dan bio je i povod da iz niškog Istorijskog arhiva podsete kako su Nišlije jedanaest godina posle oslobođenja od Osmanlija dostojno proslavile svoju slobodu, ali i iskazale zahvalnost onima koji su dali svoje živote za njihovu i slobodu srpskog naroda. Ćele kula foto arhiv niš

Te 1889. godine, 19. maja, u Nišu se održala jedna od najvećih svetkovina toga doba, navode iz Arhiva.

Obeleženo je osam decenija Čegarske bitke. Na taj dan bio je i praznik Spasovdan, a Pevačka družina "Branko“ bila je glavni organizator događaja.

Na obeležavanje pogibije Sinđelića i njegovih saboraca oni su pozvali goste iz cele Srbije, ali i potomke slavnog resavskog vojvode koji je predvodio ustanike na Čegru.

Pred sam dan, Nišlije su okitile grad vencima i napravili slavoluke, postavili državne zastave i očistili ulice. Kada je otpočeo događaj, masa sveta "i staro i mlado, i bogato i siromašno“ zaputila se u Sabornu crkvu gde je vladika služio svečanu službu. Posle toga, narod je krenuo ka Ćele-kuli - navode iz Arhiva.

Na čelu povorke bilo je pevačko društvo sa svojom zastavom, za njima Društvo "Sveti Sava“, Društvo Crvenog krsta i druga udruženja. Njih je pratila dugačka kolona đaka osnovnih škola, gimnazije, učiteljske škole, rodbina Stevana Sinđelića, potomci resavskih ustanika i vojska.

Opisuju je kao najveću paradu koju je Niš video do tada.

Kada je kolona stigla do Ćele-kule, vojna muzika svirala je "Sinđelićev marš“, pesma koja je bila komponovana za ovu priliku. Vladika zajedno sa mnogim drugim sveštenicima održali su pomen kod samog spomenika, a kosti stradalih prelivene su vinom iz Sinđelićevog vinograda i to rukom Pavla Sinđelića, praunuka Stevana Sinđelića - podsetili su iz Arhiva.

Kod Ćele-kule govor je održao jedan profesor gimanzije koji je pozvao omladinu da se ugleda na "Stevana Sinđelića i njegove Resavce“. Oko 15 sati pomen herojima održan je i na samom Čegru gde su seljaci iz okolnih sela bili domaćini gostima koji su u kolima dolazili iz grada.

Navode i da je uveče je organizovana zabava na kojoj se pevalo i igralo do zore. Tog dana, sakupljeno je 1500 dinara priloga za crkvu, koja je planirala da podigne kapelu na Ćele-kuli. U tu svrhu osnovan je i odbor koji je prikupljao priloge. Poznati slikar Stevan Nikolić Lala uradio je sliku Stevana Sinđelića u trenutku kada pali barut, a prihodi od ove slike bili su namenjeni podizanju kapele.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    13:09 // 1. 6. 2023.

    Sinđelića su izdali kum Vujica i p. Nenadović. Došli sa vojskom, videli da je Sinđelić ušao u Niš, naljutili se jer će im malo ostati ratnog plena ipovukli vojsku. Pominje se da je p. Nenadović tako ostavio i braću Nedić, Čokešina 1804.,Ravnje 1813, prodaja Turcima Zmaja od Noćaja... Istorija Srba puna je izdaja. Ti izdajnici, posle su postali deo vlasti i krojili kapu Srbiji. Znam te, znaš me!

  • Триста Друга

    08:11 // 1. 6. 2023.

    Пуцао је из очајања јер су га остале војводе издале и оставиле на цедилу.Интересантна је песма -Синђелић Стево са ТРИСТА друга,а у Ћеле Кули уграђене осамстотинашездесет глава.Силни неки ресавци,све троглави.

    • Mirko

      13:21 // 1. 6. 2023.

      Ucestvovali su i Bugari koje niko ne spominje ali glave su tu.

  • Miloš

    00:28 // 1. 6. 2023.

    Da se ne zaboravi; večna im slava!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.