Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prvi srpski ustanak

  • gvozdeni puk

    Prokuplje pre 105 godina oslobođeno u Velikom ratu

    Nakon proboja Solunskog fronta, jedinice srpske Prve armije pod komandom Petra Bojovića, sa delovima francuske konjičke brigade kojom je komandovao general Ogist Šarl Tranije, oslobodile su Prokuplje 12. oktobra 1918. godine, a 105 godina kasnije Prokupčani taj datum obeležavaju kao Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Polaganjem venaca i počast palim borcima u ratu od 1912. do 1918. godine i stradalnicima narodnog ustanka iz 1917. godine odata je ispred Spomen-obeležja junacima Gvozdenog puka.

    (2) detaljnije
  • sindjelic

    Boj na Čegru - dan herojskog podviga vojvode Sinđelića i žrtvovanja za otadžbinu

    Na današnji dan, pre 214 godina, na brdu Čegar odigrala se jedna od najznačajnijih bitaka vođenih u Prvom srpskom protiv Turaka. Svojom hrabrošću i junaštvom istakao se vojvoda Stevan Sinđelić koji je zajedno sa srpskim vojnicima dao život za oslobođenje otadžibine.

    (14) detaljnije
  • zastava trg kralja milana

    Karakter Sretenja - početak pravne države Srbije, ali i "ispunjenje Božijeg obećanja"

    Dan državnosti Republike Srbije obeležava se, od 2002. godine, na Sretenje 15. i 16. februara u znak sećanja na dva bitna istorijska događaja, podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. ali i potpisivanje Sretenjskog ustava 1835. godine. Za hrišćane ovaj datum je ,takođe, veoma bitan, jer predstavlja ispunjenje božijeg obećanja o spasenju.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: