Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 18. 2. 2013.

| Društvo

Član Komisije za toleranciju odbio imenovanje

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Mladen Jovanović
Mladen Jovanović, arhivska fotografija

Novoformirana Komisija za izbor dobitnika nove gradske nagrade za toleranciju “Car Konstantin” već je okrnjena, nakon što je njen član, NVO aktivista Mladen Jovanović, otvorenim pismom obavestio predsednika gradske skupštine da odbija članstvo.

Iako smatra da je formiranje ovakve nagrade Nišu potrebno, predsednik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović kaže da je “prinuđen da odbije predlog” o njegovom imenovanju.

- Prvi razlog je činjenica da me niko nije pitao da li želim da budem član komisije. Drugi razlog je taj što nijedan član ili zamenik člana ove komisije ne dolazi iz redova grupa građana koje su najčešće žrtve diskriminacije i netolerantnosti u Nišu – piše u Jovanovićevom pismu.

On navodi da su mesto u toj komisiji od njega više zaslužili predstavnici nacionalnih manjina, osobe sa invaliditetom, siromašni ili članovi udruženja koja se bave zaštitom žrtava nasilja.

Jovanović je ovom prilikom predložio gradskoj Skupštini da se Komisija, osim izborom dobitnika nagrade, bavi kontrolom rada javnih institucija u kojima, kako kaže, "ljudi svakodnevno doživljavaju diskriminaciju". Prema njegovom mišljenju, ona bi trebalo da bude nadležna i za podnošenje prijava protiv institucija koje nisu uklonile fizičke barijere i procenu rada socijalnih službi.

Jovanović smatra da bi tek tako formirana komisija realno doprinela izgradnji tolerantnog društva u Nišu u kom je, podseća, prošle godine na nastupu romskog benda “Kal” bačen suzavac, zbog čega još niko nije odgovarao.  

Odluku o imenovanju članova komisije i njihovih članova usvojila je Skupština grada na prošlonedeljnoj sednici. Godišnja nagrada "Car Konstantin" prvi put će biti dodeljena 3. juna, do kada članovi Komisije treba da odrede kriterijume prema kojima će za njenog dobitnika izabrati ličnost ili instituciju.

I ostali članovi neobavešteni

Senku na formiranje Komisije mogle bi da bace i tvrdnje velikog broja članova da su za imenovanje saznali iz medija.

Pored Mladena Jovanovića vest da je izabran zatekla je i Lidiju Mihajlović i Miroljuba Jovanovića, ali i zamenika predsednika dr Igora Aleksića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    15:53 // 19. 2. 2013.

    Znaci Mladen, koji ima svest ovakvu kako prica (svaka cast, pametno kaze), koji moze da doprinese i sprovede to o cemu prica povlaci se i oslobadja mesto nekome slicnom onima koje proziva, pa da Komisija bude i bez jednog clana koji bi vise mislio o ugrozenima?? Po meni je to malo pogresan potez s njegove strane. Valjda treba da se trudis da doprineses, da osporavas neke lose odluke, postavljas prava pitanja (i objavljujes njihove odgovore), utices da se donese prava odluka, obradjujes druge clanove zasto je tvoje uverenje ispravno.. a ne da se povuces da bi postavili jos jednog nemarnog poput drugih koji cine tu Komisiju.

  • Nyssa

    12:44 // 19. 2. 2013.

    Krajnje smislena i mudra primedba g. Jovanovića na račun Komisije. Nagradu ne treba dodeljivati samo da bi se ispunila puka forma...

  • Maja

    23:18 // 18. 2. 2013.

    Bravo Mladene, svaka ti cast na iskrenosti i hrabrosti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: