Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 22. 12. 2014.

| Društvo

Direkcija protivzakonito preuzima autobuse Aerodroma?

Autor:A. S. M.V. Izvor:Južne vesti
autonus-kruzni.jpg
Autobusi u vlasništvu Aerodroma ili Direkcije, arhivska fotografija

Odluka da od 1. januara autobuske linije, vozila i radnike JP “Aerodrom” preuzme Direkcija za javni prevoz Niša suprotna je zakonskim regulativama, tvrdi građanski nadzornik Dragan Dobrašinović.

Inicijativa oko "brisanja" autobuskog saobraćaja iz delatnosti niškog “Aerodroma” je sve aktuelnija, a ako se plan gradskog rukovodstva realizuje, autobusi bi već od prvog dana nove godine mogli da izađu na ulice kao vlasništvo Direkcije.

Ukoliko Skupština Grada dâ saglasnost na odluku o otuđenju, odnosno odluku o pribavljanju imovine i ukoliko prođu programi poslovanja, Direkcija za javni prevoz grada Niša je spremna da od početka godine nastavi da vrši prevoz putnika na Paketu linija 4 - kaže većnik za saobraćaj Mihajlo Zdravković.

Međutim, Dragan Dobrašinović, građanski nadzornik koji po ovlašćenju republičke Uprave za javne nabavke prati tender za nove autobuske prevoznike u Nišu, kaže da je ovakva odluka protivzakonita na više nivoa.

Dobrašinović ukazuje da je tender sproveden po Zakonu o privatno-javnom partnerstvu, dok je ugovor o konkretnoj autobuskoj liniji potpisan između dva javna preduzeća.

Direkcija je potpisala sa Aerodromom, znači protivzakonito. Zatim, sada se obustavlja ugovor iz ne znamo kojih razloga, a zna se zbog kojih samo može. Pored toga, moraju da se vide ugovorne obaveze, da li je neko nekom dužan i na kraju i najvažnije, nemoguće je preuzimanje linija! Mora da se sprovede poseban postupak javne nabavke - pojašnjava Dobrašinović.


"Nema problema. Direkcija je za to i osnovana"

Gradski većnik zadužen za saobraćaj Mihajlo Zdravković u čitavoj proceduri ne vidi zakonski problem, jer je Direkcija, po njegovom mišljenju, i formirana kao javno telo kome je povereno obavljanje gradskog u prigradskog saobraćaja.

Ugovor sa Aerodromom će biti raskinut i Direkcija će za potrebe grada preuzeti taj paket linija. Na njima je da li žele da nađu partnera ili žele sami da obavljaju prevoz ako imaju resurse. Pošto će sada imati autobuse, nema potrebe da traže partnera kad mogu to da rade i sami - rekao je Zdravković.


"Tender bio pokriće"

Ipak, za Dobrašinovića stvar je jasna, čitava nabavka prevoznika za Paket linija 4, obaranjem cene ispod ekonomskog nivoa u startu je imala "jedan cilj".

Ovo samo pokazuje da je celokupan postupak vezan za Paket linija 4 bio samo fingiranje i da je cilj bio samo da se eliminišu privatni prevoznici koji su dali ponude u toj liniji, kao što je recimo bila beogradska “Lasta”. Ako je tako kao što većnik kaže da li to znači da Direkcija sada može da raskine ugovore i preuzme linije koje voze ostala 3 prevoznika? - pita Dobrašinović.

Podsetimo, JP “Aerodrom” jer na nedavno sprovedenom tenderu ponudio najnižu cenu za linije koje saobraćaju na relaciji Sarajevska - Kalač brdo i Njegoševa - Donji Komren, kao i za “Kružnu” liniju.

Za isti paket linija su svoje ponude na poslali i “Lasta”, “Ćurdić” i “Ariva Litas”.

Ugovor sa Aerodromom je potpisan krajem avgusta, primenjuje se od 1. septembra.

​Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki koca

    08:39 // 24. 12. 2014.

    ma prica se da Ariva hoce da kupi te autobuse i radnike, kazu da autobusi nisu neki ali radnici koji rade bez plate to se tesko nalazi a nesto se suska da su neki iz Arive bliski sa Dobrašinovićem

  • Ja

    15:53 // 23. 12. 2014.

    Mogu slobodno da im uzmu i ove ostale, jer kao kruze na 25min, a istina je da idu na 40+. Bolje nek ih ukinu ili vrate kao sto je bilo. Ovako ne ide...

  • aviobus

    07:58 // 23. 12. 2014.

    A kada ce plata za septembar,tj.minimalac?Gde su ostali meseci?Mi vozimo za dzabe!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: