Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 10. 5. 2010.

| Društvo

Đaci novinari

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Osnovna škola “Stefan Nemanja” u Nišu pravi je regrutni centar novinarske profesije, jer oko 150 đaka piše, slika, uređuje čak šest časopisa!

Jednom godišnje izlazi školski magazin “Zvonce”, a tokom godine, u tromesečnim ili šestomesečnim razmacima objavljuje se pet magazina koji obrađuju školske teme, ali i priče koje se tiču mode za decu, video igrica i drugih zanimljivih tema.

U časopisima se često nađu i biseri učenika i nastavnika koje đaci iz milošte zovu po nadimcima Meklaud, Cezar, Barbika i drugi. Celu priču o pokretanju pet časopisa u razredima pokrenula je učiteljica Marija Milovanović.

Najmlađi novinari u ovoj školi nalaze se u trećem razredu, a izdaju časopis “Boom”. Njihov rad u novinama kontroliše učiteljica Marina Cvetković. Učenica i novinarka ovog lista, Nađa Popović i učiteljica Marina kažu da su preko časopisa pokrenule akciju pod nazivom zaštita i osiguranje životinja i životne sredine.

- U “Boomu” se nalazi sve što je sfera našeg interesovanja. Sada smo imali seriju o tome koliko je važno brinuti o životinjama. Poplarisali smo važnost ekologije gde se crtežima istakao Nemanja Stajić. Imamo literarne radove, a jedan deo posvećen je našim drugaricama Ani Marković i Teodori Kocić koji su izuzetni talenti u likovnoj umetnosti. Pokrenuli smo preko časopisa i akciju sakupljanja odeće i obuće za decu koja nisu u mogućnosti da ih kupe - objašnjava Nađa.

Nastavnica matematike, Dušica Marković kaže da pored “Booma”, izlaze periodično i časopisi “Stefanova družina”, ”Dobro i naopako”, “Lavirint”, “Okruglo pa na ćoše” i odeljenjski časopis razreda V/2 koji za sada nema ime.

Učenici starijih razreda Aleksandar Vukosavljević, Nevena Mirković, Nađa Milenković i Ana Marija Jovanović pričaju da je krajem prošlog meseca bila promocija svih časopisa gde su čitani tekstovi, pesme, pokazane na video bimu slike korišćene u magazinima, ali su izvodili i skečeve imitirajući nastavnike.

- Svi ovi časopisi zapravo promovišu drugarstvo. Bavimo se temama kao što su geografija, književnost, izbor najboljih video igrica i filmova, pisano je o štetnosti duvana i droge, životu starih civilizacija I drugo. Čitljivi su biseri đaka. Jednom je jedan drug rekao da “ne može da diše jer ga boli noga, a nastavnik mu odgovorio “otkad dišeš na nogu”. Onda imamo rubriku “dogodilo se” koja opisuje naše akcije - pričaju stariji novinari OŠ ”Stefana Nemanje”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: