Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 5. 12. 2017.

| Društvo

Fabrici: Evropska unija posvećena razvoju juga Srbije

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Sem Fabrici šef delegacije eu u srbiji foto Evropski progres
Fabrici ističe da će saradnja biti ojačana; foto: Evropski Progres

Ekonomski razvoj Vranja, dosadašnji projekti i planovi dalje saradnje bile su teme razgovora ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem. Fabrici je u Vranju i Bujanovcu obišao i infrastrukturne, ekonomske i zdravstvene projekte koje finansira Evropska unija.

Ambasador Fabricio je napomenuo da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Vranjem i izrazio uverenje da će ona u narednom periodu biti ojačana. 2 Fabricio i Milenković obišli projekte u Vranju; foto: Evropksi Progres Fabricio i Milenković obišli projekte u Vranju; foto: Evropksi Progres

Na sastanku smo razgovarali o pristupanju Srbiji Evropskoj uniji, kao i novom programu EUPRO, koji počinje u januaru. On je veoma značajan za lokalne samouprave jer se bazira na ekonomskom razvoju - istakao je ambasador Sem Fabricio.

U poslednje 3 godine preko programa Evropski Progres opredeljeno je 3,5 miliona evra za realizaciju projekata u Vranju.

Bilo je reči i o novom programu kojim će biti obuhvaćeno 99 gradova južno od Beograda. To znači da će biti veća konkurencija, ali preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj spremni smo da implementiramo nove projekte i pružimo podršku susednim opštinama - rekao je Milenković .

Fabrici je obišao i radove na izgradnji Hirurškog bloka čija izgradnja je počela još 2002. godine. Evropska unija je za rekonstrukciju ovog bloka izdvojila 2,8 miliona evra .

Zahvaljujući sredstvima EU, Vlade Srbije i Švajcarske, juna ove godine nastavljeni su radovi. Očekujemo da će biti završeni u narednih 12 do 14 meseci i da će Vranje, ali i ceo Pčinjski okrug dobiti objekat kakav je primeren i neophodan u 21. veku – istakao je Milenković.

Nakon posete Zdravstvenom centru, delegacija je obišla i Industrijsku zonu gde posluje pogon italijanskog investitora “Ditra Italia”, kojai proizvodi kožne garniture namenjene izvozu i trenutno upošljava oko 160 radnika. Sledeće nedelje počinju radovi na dogradnji pogona za novih 2.000 kvadrata, tako da će, po okončanju radova, u ovoj italijanskoj kompaniji raditi 230 radnika.

U Bujanovcu je šef Delegacije EU posetio Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu čija je zgrada 2015. godine izgrađena uz podršku EU, koja je preko programa Evropski PROGRES, izdvojila preko 800.000 evra, dok je Vlada Srbije kroz Opštinu Bujanovac i Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu učestvovala sa 208.000 evra.

Kako je ambasador ocenio, Fakultet je primer kako EU može da doprinese boljem obrazovanju, socijalnoj integraciji i ekonomskoj budućnosti ovog dela zemlje i podstakao sve zainteresovane strane da ulože napore da ovaj projekat bude dugoročan i održiv.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: