Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 22. 7. 2016.

| Društvo

Gradsko veće Niša uvodi mere štednje i zabranu zapošljavanja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vece
Gradsko veće steže kaiš; foto: JV arhiva

Smanjenje broja zaposlenih, ukidanje službenih putovanja i ukidanje reprezentacija samo su neke od preporuka i obaveza koje je Gradsko veće propisalo načelnicima uprava i direktorima javnih preduzeća i ustanova u Nišu.

Sa realizacijom ovog zaključka koji je usvojen danas kreće se odmah, a direktori i načelnici imaju rok od 10 dana da daju predlog sa obrazloženjem za redukovanje određenog broja zaposlenih “koji se može kretati do 50 % zaključenih ugovora o delu, ugovora o obavljanju povremenih i privremenih poslova i ugovora o angažovanju preko trećih lica”.

Preporučuje se navedenim subjektima da u roku od 10 dana sa posebnom pažnjom preispitaju sve postojeće akte o zasnivanju radnog odnosa na određeno vreme, uz dostavljanje Gradskom veću predloga sa obrazloženjem za raskidanje radnog odnosa na određeno vreme, koji se može kretati do 50 %, uz dostavljanje svih akata Gradskom veću o zasnivanju radnog odnosa na određeno vreme - stoji u zaključku Veća.

Ovo se, pojašnjavaju u Veću, odnosi uglavnom na administraciju, a ne na radnike koji i fizički obavljaju delatnost javnih komunalnih preduzeća.

Najviši gradski organ traži od direktora svih preduzeća i ustanova da u roku od dva dana dostave spisak i broj zaposlenih na dan kada su preuzeli dužnost i iste podatke zaključno sa 20. julom 2016. godine.

Dok su pomenute odluke propisane kao obaveza, Veće je direktorima i načelnicima preporučilo da prestanu sa zapošljavanjima u svim mogućim oblicima.

Gradsko veće preporučuje subjektima na koje se ovaj zaključak odnosi da zabrane nova zapošljavanja na određeno i neodređeno vreme, kao i zaključivanje novih ugovora o delu, ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova i angažovanje preko trećih lica - piše u odluci.

Takođe, svima je preporučeno da petkom, tokom radnog vremena, primaju građane i sve to upisuju u jedinstvenu bazu podataka kako bi se pratio tok predmeta.

Direktori javnih komunalnih preduzeća posebno su savetovani da građanima, naročito onima koji su socijalno ugroženi, omoguće isplatu njihovih dugovanja na rate i da im daju druge olakšice prilikom izmirenja njihovih obaveza.


Nema više službenim autom na posao

U sklopu mera štednje, Gradsko veće Niša preporučilo je direktorima i načelnicima da ukinu službena putovanja u zemlji i u inostranstvu, osim u slučajevima “redovne saradnje sa državnim i drugim organima, a kada to delatnost kojom se bave nalaže”.

Nadzornim odborima u preduzećima i upravnim ili nadzornim odborima, odnosno drugim odgovornim licima u ustanovama se preporučuje donošenje pravilnika o regulisanju korišćenja službenih vozila i propisivanju adekvatnih mera štednje - propisano je odlukom.

Gradsko veće, opet u formi preporuke, zabranjuje i upotrebu službenih vozila u privatne svrhe, kao i vožnju od kuće do posla i nazad.

Takođe, preporučeno je i ukidanje reprezentacija što podrazumeva ukidanje troškova za ugostiteljske usluge, poklona, štampanog i nabavke drugog materijala namenjenog reprezentaciji i ostalih troškova reprezentacije.

Kako kažu u Veću, oni će poštovanje ovog zaključka od strane direktora i načelnika sagledavati i kontrolisati na dnevnom nivou i o tome će, tvrde, blagovremeno informisati javnost.

Podsetimo, samo u prvih 9 meseci 2013. godine potrošeno je 35.000 evra na službena putovanja niških funkcionera, načelnika i direktora. Prethodno gradsko rukovodstvo je pokušavalo da utiče na službena putovanja, pa je tako za odobrenje putovanja u jednom periodu bio nadležan gradonačelnik Zoran Perišić, a Vlada Srbije preko Ministarstva državne uprave već radi na racionalizaciji javnog sektora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirko

    22:57 // 25. 7. 2016.

    pa nek ide onda u penziju i on i mnogi penyioneri direktori, savetnici i slicni

  • Uvek ista pesma

    18:13 // 25. 7. 2016.

    Ovu pricu su i vrapci na granama naucili.
    Politicari ovu pesmu pevaju horski vec cetvrt veka.
    Sto glasnije pevaju, to vise rasipaju i zaposljavaju.
    Ko vise veruje u ovu pricu?

  • [email protected]

    00:40 // 24. 7. 2016.

    Zdravko Colic zavodi red sa ukidanjem kafi i viskica. Imitira v.vodju. smanjili plate racuni se povecavaju,ma mi jos i nismo svesni koliko na dobro ide. No gradonacelnik ce sad iz novog audija a6 iz Jugoistoka,onog da spadne na skodu,nije mi sve jedno...audi je audi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: