Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 25. 3. 2013.

| Društvo

Hitna helikopterska služba i u Nišu?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, B92
hh-sluzba.jpg
Ilustracija, foto: ehow.com

Niški pilot u penziji Zoran Stojanović već 7 godina sa dvojicom kolega, radi na projektu Hitne helikopterske službe koja pored Niša treba da postoji u još 3 srpska grada.

Jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju, je prema rečima Stojanovića, inače majora u penziji, i formiranje Hitne helikopterske službe.

Ova služba bi zbrinjavala povređene u teškim saobraćajnim nesrećama, prevozila pacijente, ali i reagovala u slučaju prirodnih katastrofa.

- Helikopter može sa pripremom, poletanjem i sletanjem da iz Niša, recimo do VMA stigne za 60 minuta, dok kolima ili sanitetom treba 3 sata - kaže Stojanović.

Projekat koji Stojanović radi sa svojim kolegama podrazumeva formiranje službi u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Čačku. Kaže da formiranje samo jedne službe košta oko 5 miliona evra.

- Samo jedan život da spasimo za jedan dan, jedan mesec našeg delovanja mislim da je uzaludno govoriti o ceni, a da ne govorim o većem broju života - kaže Stojanović.

Hitne helikopterske službe u Evropi postoje već pola veka. a u periodu od 1986. do 1991. ovakva služba je postojala i pri Auto-moto savezu Jugoslavije. U tom periodu, kako kaže Stojanović, spašeno je više od 800 života.

U prilog ovom projektu ide i nedavna najava nadležnih o izgradnji heliodroma u niškom Kliničkom centru čija bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do kraja 2015. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    00:17 // 27. 3. 2013.

    Dajte ljudi, gledajte unapred i treba raditi na ovakvim idejama. Čoveka niti poznajem niti sam iz branše, ali dok negativno raspoloženje na jugu postoji mi ćemo umesto napred ići nazad. Ovde samo treba uvesti kontrolu protiv zloupotrebe i pokrenuti projekat.
    Da li ćete uopšte vi videti ove pare koje bi ste navodno "uštedeli".

    Možda baš vama sutra pritreba hitna intevencija....

  • Zoran

    07:40 // 26. 3. 2013.

    Ne's se ti 'leba najes'od toga Zorane, mani to lepo i uzivaj u svojoj debeloj vojnoj penziji!

    Idi pecaj bolje.

  • Mateja

    17:23 // 25. 3. 2013.

    Jel moze neko da objasni zasto je heliodrom toliko posebno gradjevinsko cudo pa treba da se gradi, pardon rekostruise, u KC Nis do kraja 2015.godine (skoro 3 godine) ?

    • Vuja

      07:40 // 27. 3. 2013.

      Nisu mislili samo na heliodrom. Za neki mesec počinje izgradnja novih objekata u okviru Kliničkog centra u Nišu, a svi ti radovi treba da budu gotovi do kraja 2015.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: