Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 13. 3. 2013.

| Društvo

Javna rasprava o medijskom zakonu u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
mediji.jpg
Ilustracija, foto: http://marketingmreza.com/

U Galeriji Srbija u četvrtak od 9h biće održana javna debata o nacrtu Zakona o javnom informisanju. 

Ministarstvo kulture i informisanja i Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji organizuje, u Nišu treću od ukupno četiri javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju.

Predstavnici Ministarstva kulture i radne grupe predstaviće najvažnija rešenja i novine u zakonu u javnom informisanju, čije je donošenje Medijskom strategijom predviđeno do kraja marta.

Nacrtom novog zakona je predviđen izlazak države iz vlasništva u medijima, kao i prestanak direktnog budžetskog finansiranja medija, počev od 1. januara iduće godine.

Zakon, takođe, utvrđuje i javni interes u oblasti informisanja i predviđa projektno finansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu.

Očekuje se da glavna rasprava bude vođena oko predloga koji nacrt Zakona nosi, kojim nije planirano formiranje takozvanih "regionalnih javnih servisa", dok je istovremeno predviđeno povlačenje Države iz vlasništva u medijima.

Takođe, velika novina u nacrtu zakona čije su usvajanje pozdravili skoro svi privatni mediji u Srbiji, je i zabrana finansiranja medija bez raspisivanja konkursa.

Najveći protivnici predloženih rešenja su državni, neprivatizovani mediji, okupljeni u "ZUM koaliciji" (Koalicija zaposlenih u medijima), predvođeni Niškom televizijom, RTV Vranje i Kragujevac.

Javna rasprava će se održati u četvrtak, 14. marta u Galeriji "Srbija" sa početkom od 9 sati.

Ulaz je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Južna Srbija

    12:09 // 14. 3. 2013.

    Niš glavni grad Južne Srbije!

  • bankar

    19:37 // 13. 3. 2013.

    Ako su sposobni(a ocigledno nisu) neka se izbore sami za svoje mesto na medijskom nebu. Drazava ne treba da finansira ni RTS, a kamoli lokalne tv kuce poput niske televizije. Pograsno je sto se uopste i zove "niska". U njoj se skupilo i "kuso i repato", delimicno sposobno i jos vise nesposobno, a svi oni misle da su mnogo vazni i maltene neophodni. Kadar im je nula!

  • grof

    15:08 // 13. 3. 2013.

    Hajdemo sada Nišlije, tražite javni servis. Ako će nas već prisiliti da plaćamo javni servis onda da ga makar i imamo a ne da plaćam javne servise Beograda i Novog Sada. RTS nije javni servis Centralne Srbije. Beogradska hronika 3 sata a Ovo je Srbija (emisija za sve ostale gradove) 2 sata. Nije problem samo nemaština nego i to što ljudi neće da plaćaju beogradskog medisjkog giganta od 4000 zaposlenih. Jedna nacionalna frekvencija za Niš!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: