Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 22. 2. 2013.

| Društvo

Jezici - uslov za posao van zemlje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
strani-jezik.jpg
Ilustracija

Interesovanje za učenjem stranih jezika u Nišu poraslo je poslednjih godina zbog sve većih mogućnosti da se nađe posao u inostranstvu, kažu u školama stranih jezika.

Zato su, osim standardnih, u ponudi i specijalizovani kursevi jezika u kojima se, kako objašnjavaju u privatnim školama, akcenat stavlja na određenu oblast kojom polaznik želi da se bavi. Aktuelni su pravo, ekonomija, bankarstvo, informatika, ugostiteljstvo, turizam ili medicina.

Medicinari uglavnom uče skandinavske jezike, slovenački i nemački.

- Najčešće nam dolaze lekari koji u Srbiji ne mogu da se zaposle. Njima je za rad u inostranstvu potrebno poznavanje jezika na nivou B2, što nauče za otprilike godinu dana. U Nemačkoj se lako zaposle i uglavnom ostanu tamo – kaže Marija Jovanović-Todorović, direktorka Prevodilačke agencije i centra za nemački jezik “Germanika”.

Zato ova škola organizuje kurs nemačkog specijalno za medicinske radnike.

Za medicinare srednje stručne spreme nemački poslodavci uglavnom traže jezik na nivou A2, kao što je slučaj na aktuelnom konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje. To znači da se od kandidata zahteva sposobnost da se sporazume u rutinskim situacijama, da jednostavno razmenjuje informacije, opiše svoje poreklo, obrazovanje i neposredno okruženje.

Aleksandra Jovančić, specijalista strukovni inženjer građevine, vanredno završava srednju medicinsku školu i istovremeno uči nemački jezik na privatnim časovima.

- Nisam mogla da nađem posao u struci, pa sam odlučila da steknem još jednu diplomu da bih uvećala šanse za zaposlenje, a nemački učim jer ću kao medicinska sestra pokušati da se zaposlim u Švajcarskoj, Nemačkoj ili Austriji – kaže Aleksandra.

Grupa polaznika koja uči slovenački jezik u Centru za strane jezike Narodnog univerziteta Niš sastoji se od 90 odsto lekara, kažu u tom centru. Za prijavu za posao u Sloveniji od kandidata se najčešće očekuje znanje koje je moguće steći za 8 meseci, odnosno dva kursa od po 4 meseca.

Učestali su i oglasi na kojima profesori nude privatne časove stranih jezika, vežbanje poslovnog intervjua i to uz savetovanje za pisanje biografije, propratnog pisma i celokupne prijavne procedure.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mogi

    14:24 // 25. 11. 2016.

    Ne samo u Nisu, jezici se uce sirom Srbije a ponajvise nemacki i engleski.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: