Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 30. 8. 2016.

| Društvo

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila samo na severu zemlje

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Komarac
Ni jedan slučaj obolelih od groznice na jugu; Foto: JV

U južnoj Srbiji nema komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila, niti obolelih od ove groznice. Komaraca koji prenose virus ima u  Južnobanatskom, Beogradskom, Južnobačkom, Podunavskom i Mačvanskom okrugu, saopštili su u Institutu “Batut”.

Za sada je u severnom delu zemlje obolelo 14 osoba, od kojih je jedna preminula. Reč je o 81-godišnjem pacijentu koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Kako nam je ranije kazao direktor niškog Instituta za javno zdravlje, ovaj virus može da “ubije” čoveka ukoliko mu je imunitet slab i organizam iscrpljen drugim bolestima.

Mapa Registrovano 14 slučajeva obolelih i nekoliko nepotvrđenih; Foto: batut.org.rs

Da u Nišavskom kraju nema obolelih od groznice Zapadnog Nila potvrdio je i direkotor Infektivne klinike niškog Kliničkog centra dr Žarko Ranković.

Trenutno nema ni jednog obolelog, niti ih je bilo ovog leta – kazao je Ranković.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju Beograd, vršio je nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca u periodu od 24. jula godine do sada.

Analizom komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila, dokazano je prisustvo virusa u komarcima uzorkovanim u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Šapcu i Smederevo – saopštili su u “Batutu”. 

Mapa komaraca Komarci koji mogu preneti virus; Foto: batut.org.rs

 


U Srbiji groznica već 4 godine

Infekcija ovim virusom je zvanično prvi put registrovanana teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. Do 2015. registrovano je ukupno 480 slučajeva groznice Zapadnog Nila, od kojih je 326 klasifikovano kao potvrđen slučaj.

U tom periodu umrlo je 56 osoba, čija se smrt može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, saopštili su u “Batutu”.


Čovek “slučajni” domaćin virusu

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca. Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i u Srbiji.

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno takozvani slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi – objašnjavaju u Institutu.

Većina osoba (80–90%) inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod malog procenta zaraženih (10 do 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom. Komarac U Srbiji od 2012. godine virus Zapadnog Nila; Foto: flickr/John Tann,CC

Međutim, kod pojedinih osoba nastaje aseptični meningitis ili encefalitis (kod 0,2% obolelih mlađih od 65 godina, i kod 2% pacijenata preko 65 godina života), odnosno neuroinvazivni oblik bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza – objašnjavaju.

Posle preležane infekcije često se javljaju dugotrajne posledice poput umora, gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja,  mišićne slabosti i depresije. Smrtnost je češća kod starijih osoba, naročito kod onih koji imaju više od 75 godina

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NN-1

    14:11 // 30. 8. 2016.

    A , gde je Trondhajm ? Masteri , flasteri ....?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: