Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 14. 1. 2015.

| Društvo

LAF: “Objaviti koliko je koštao doček”

Autor:J. C. Izvor:Južne vesti
bregovic
Finansiranje nastupa Bregovića ne sme ostati tajna, kažu u LAFu-u; foto: Vanja Keser

Niški Lokalni antikorupcijski forum zatražio je od gradonačelnika Niša, Gradskog veća i Opštine Medijana specifikaciju troškova dočeka “Srpske Nove godine” koji su plaćeni iz gradskog bužeta, kao i uvid u donatorski ugovor sa Goranom Bregovićem.

LAF je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uputio zahtev da im se dostavi ugovor u kome se Bregović odriče honorara, a čije je potpisivanje najavio gradonačelnik Zoran Perišić, kao i podatak o novčanom iznosu koji je Grad izdvojio za plaćanje PDV-a na takav koncert.

Inače, još uvek nije stigla ni potvrda da je taj ugovor uopšte i potpisan. Nakon insistiranja novinara Južnih vesti na informaciji kada će i gde biti potpisan ugovor, iz Gradske kuće su tvrdili da će obavestiti novinare čim se to bude znalo.

Organizovani doček je javna manifestacija za koju je nadležan Grad i ona mora biti zakonita i transparentna. Takav događaj nije privatna stvar funkcionera, a njegovo finansiranje ne sme ostati tajno ili nejasno - poručuju iz LAF-a. 

Oni su zatražili i informaciju sa koje pozicije u gradskom budžetu je izdvojeno „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te da li je Grad raspisao javnu nabavku ili otvorio pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za ovakvo opremanje bine, što nalaže Zakon o javnim nabavkama. perisic Gradonačelnik Niša uživao u dočeku; foto: Vanja Keser

Zahtevali smo i podatak da li je bilo koje javno preduzeće i ustanova čiji je osnivač Grad finansiralo izdatke u vezi sa ovim dočekom. Očekujemo da Grad i Gradska opština Medijana adekvatno i u zakonskom roku odgovore na ovakva pitanja. U slučaju da ne dobijemo tražene informacije ili uočimo nepravilnosti, zatražićemo od nadležnih državnih organa da ispitaju zakonitost finansiranja dočeka - kažu u LAF-u.

Na ovakav potez Lokalni antikorupcijski forum odlučio se, kako navode, jer su “gradski zvaničnici saopštavali protivurečne podatke o organizaciji i načinu finansiranja dočeka, što je u delu javnosti probudilo sumnju u njegovu regularnost”.

Podsetimo, doček Nove godine nije organizovan zbog, kako je gradonačelnik Niša tada rekao, lošeg stanja u budžetu. Potom je najavio “najveću žurku na Balkanu” za doček Nove godine po Julijanskom kalendaru, a kada je otkriveno da je reč o Bregoviću, rečeno je da će njegov nastup finansirati „prijatelji“ i da on „neće koštati Grad ni dinar“.

Pred sam doček naveli su da taj koncert građanima Niša poklanja sam Bregović, a da će Grad ipak izdvojiti „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te platiti PDV na njegov donatorski nastup u iznosu koji nije saopšten.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    23:31 // 15. 1. 2015.

    Zašto da sve bude jednostavno kad može da bude komplikovano i zašto da sve bude legalno kad može i mufte, ja tebi ti meni, a za binu 1,5 miliona, bagatela. Sramota!

  • Šljakarac

    09:18 // 15. 1. 2015.

    Hvala vam što Sarajevska 5 noći čami u tami!

  • o razvigore

    21:27 // 14. 1. 2015.

    Ko kaze da transparentnost treba traziti samo kada ima kontradoktornih izjava? laf ne kaze,gradjani ne kazu.Zasto se ne podrzi dobra ideja nego izmisljaju nekakve dileme? Nikad grad od grada Nisa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: