Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 4. 3. 2020.

| Društvo

Lokomotiva koja je raritet i muzejski eksponat propada u dvorištu Mašinske i čeka preseljenje

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Lokomotiva2-MIN-foto-NM
Železničko blago zapušteno u dvorištu MIN-a; foto:JV/N. M.

Zub vremena, korov i rastinje nisu poštedeli jedinu brzovoznu parnjaču serije JŽ 05 na Balkanu, koja se nalazi u dvorištu nekadašnje Mašinske industrije u Nišu. Popucale staze, polomljeni prozori sa zgrada čija se fasada roni i propale hale, slika je u koju se utopila i lokomotiva, koja je eksponat Železničkog muzeja u Beogradu.

Lokomotiva-MIN-foto-NM Lokomotive ove serije vukle vozove u kojima se vozio Tito; foto:JV/N. M.Imovina Mašinske industrije nedavno je prodata, ali iz Železnica Srbije kažu da je muzejska lokomotiva izuzeta iz stečajnih postupaka i da ne postoji opasnost da bude prodata, kao ni ostali eksponati Železničkog muzeja.

Lokomotiva i ostali eksponati bi, po njihovom planu, trebalo da u narednom periodu budu prebačeni na prostor gde će biti zaštićeni od propadanja i fizičkih oštećenja.

Mi smo u stalnom kontaktu sa stečajnim upravnikom u vezi sa preuzimanjem eksponata, ali s obzirom na težinu lokomotive, njeno prebacivanje na drugu lokaciju zahteva da se to odradi pod posebnim i kontrolisanim uslovima, ali i uz poštovanje muzeoloških propisa i Zakona o kulturnim dobrima - navode iz Železnice.

Lokomotiva5-MIN-foto-NM foto:JV/N. M.Napominju da će, ukoliko dođe do ugrožavanja lokomotive ili bilo kog drugog eksponata koji pripadaju Železničkom muzeju, Železnice Srbije reagovati u skladu sa zakonom.

Inače, parne lokomotive iz serije JŽ 05, kojoj pripada i lokomotiva na ulazu u Mašinsku industriju pravljene su u Nemačkoj, a uglavnom su išle kroz Slavoniju, Srem i Pomoravlje, dodaju u Železnicama Srbije.

Lokomotiva3-MIN-foto-NM Čeka se preseljenje, ali ne precizira se kada će to biti; foto:JV/N. M.

Na jugoslovenskim prugama bile su u periodu od 1930. do 1972. godine i važile su za najbrže u to vreme, a na prostoru nekadašnje Jugoslavije ih je bilo 40, od čega je ostala još samo ova u Nišu kao jedini sačuvani primerak na ovim prostorima. Lokomotive ove serije poznate su i po tome što su vukle „Simplon orijent“ na mreži pruga Jugoslovenskih državnih železnica - objašnjavaju iz Železnice Srbije značaj primerka iz Mašinske industrije.


Takve parnjače vukle Orijent ekspres

Lokomotiva4-MIN-foto-NM Iako je imovina MIN-a prodata, to se ne odnosi na lokomotivu; foto:JV/N. M.Da su nekada ona i druge lokomotive iz ove serije sa lakoćom dostizale “stotku” i za sobom su vukle kompoziciju Orijent ekspresa, vozile Tita i prelazile celu Evropu, od Pariza, preko Atine, pa sve do Istanbula, započinje priču Ljubiša Stanković, ložač parnih lokomotiva u penziji.

U ono vreme se od Niša do Beograda stizalo za oko 4 sata. Bio sam ložač na tom tipu lokomotive, a dok sam postao mašinovođa, one su već bile ugašene. U vreme kada sam počeo da radim na železnici, imao sam utisak kada se penjem na lokomotivu, da se ona plaši mene, da se trese od straha. Međutim, kada sam bio blizu penzije, onda sam ja počeo da se tresem zbog lokomotive - priseća se Stanković.

Lokomotiva6-MIN-foto-NM foto:JV/N. M.Nejasno mu je zbog čega se stare lokomotive napuštaju i ne održavaju, pa ih ni ne obilazi. Priseća se da su neki ljudi bili pokrenuli akciju da se lokomotive zaštite, farbali su neke lokomotive, želeli su da to ostane budućim generacijama. Kaže da nije imalo ko da to podrži i isprati i objašnjava da je imao poseban odnos sa lokomotivom.

Priprema za put je bila ceo jedan ritual. Kada dođeš na lokomotivu, moraš da je spremiš za put, da je paziš, da je maziš, da je počistiš, podmažeš,... Ta lokomotiva je imala dušu, nju osećaju čovekova leđa. Mogu oni danas da izmisle supersoničnu lokomotivu, ali lokomotivu sa dušom više ne - zaključuje Stanković.

Inače, u Nišu postoji još nekoliko vrednih parnih lokomotiva koje su retkost - poput onih koje su smeštene u Ložionici u Sarajevkoj ulici i “Baba Milke” koja je smeštena ispred Uprave železnica Srbije u Nišu na Trgu kralja Aleksandra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Karton

    09:58 // 9. 4. 2020.

    Samo još jedan dokaz da su svi političari isti, zvali se oni žuti, zeleni, crveni, crni ili beli. Svi oni su samo "jagnjeće brigade" počev od Draže Markovića pa do sadašnjih. Zašto se građani nadaju da će se nešto promeniti na bolje kada je to nemoguća misija.
    Setite se školskih dana kada su razredne starešine tražile dobrovoljce za redare.
    Svi su bežali dok onaj ko se javljao imao je razloga.

  • Упорно сечемо своје корене и никога није брига за то

    22:36 // 4. 3. 2020.

    Преко пута ове парњаче 05,и данас постоји наменски изграђена заграда некадашње Музејске збирке МИН-а.Осим поставке о најстаријем државном предузећу у Нишу-Железничкој (ремонтној) радионици, МИН-у, били су изложени оригинални тродимензионалне експонати најзначајнијих производа некадашњег МИН-а.Све нестало и нико не зна где су експонати.Нико не зна ни где и како је завршила једина жел парна дизалица

  • Ниш има највећи број сачуаних парњача нормалног колосека!

    22:10 // 4. 3. 2020.

    Како Железнички музеј брине о својим "заштићеним" музејским експонатима, широм Србије?Питам се, шта ли би било да све ове парне локмотиве у Нишу нису под "заштитом" закона?!Да ли се у трајну заштиту може укључити Музеј науке и технике из Београда?Да ли постоји иједна званична иницијатива било ког нишког градоначелника о њиховој заштити?Ниш поседује највећи број парних локомотива нормалног колосека

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: