Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 16. 5. 2013.

| Društvo

Malo dužnika za struju izabralo reprogram

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-strujomer.jpg

Sporazum o reprogramu dugova za struju sa "Jugoistokom" zaključilo je 9 odsto dužnika koji su ispunjavali uslov da to učine.

U Elektrodistribuji Niš kažu da za slab odziv dužnika postoji više razloga.

- Na to je uticala pre svega loša materijalna situacija ljudi, oni su se uglavnom žalili da bi im rata bila previsoka. Zatim, bile su prisutne i antikampanje, neke organizacije su pozivale dužnike da ne potpisuju sporazum - rekao je Bratislav Džombić, rukovodilac Sektora za trgovinu električnom energijom Elektrodistribucije Niš.

Još jedan važan razlog što nije bilo više sklopljnih ugovora, navodi Džombić, jesu očekivanja kupaca da se kamate otpisuju u celosti, a ne samo iz 2012. godine, što se ranije najavljivalo iz vrha Vlade. Džombić Bratislav Džombić i Slađana Mančić

Za vreme akcije "Bez kamate na rate" koja je trajala od 1. marta do 25. aprila, sporazum je zaključilo oko 5.000 Nišlija, od čega je samo 5 odsto kupaca iz privrede. Ovako će biti regulisan dug od oko 460 miliona dinara, pri čemu će biti otpisana kamata u iznosu od 81.000 dinara.

Najviše kupaca koji su zaključili sporazum, 65 odsto njih, dugovalo je od 10 do 50 hiljada dinara. Znatno manji odziv, samo 5 odsto, bio je kod domaćinstava koja duguju između 100.000 i milion dinara, a upravo kod njih je 70 odsto ukupnog potraživanja ED Niš. 

Ranije su iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" obaveštavali javnost da ovaj reprogram odgovara samo dužnicima čiji su dugovi niski i koji potiču iz 2012. godine.

Kupci koji su podneli zahtev za sporazum, a još ga nisu zaključili, to mogu da urade do 31. maja, posle čega će njihovi zahtevi biti odbačeni.

Oni koji su zaključili sporazum, a ne poštuju ga, odnosno nisu izmirili jednu ratu, na sledećem računu dobiće upozorenje, a ako do 31. maja ne plate dve rate, sporazum će biti automatski raskinut, a otpuštena kamata vraćena na zaduženje.

U ED Niš kažu da će zatim koristiti "sve zakonske mere naplate potraživanja",

- Dali smo fer ponudu, u skladu sa našim mogućnostima, a sad imamo pravo da krenemo u naplatu - kaže Džombić.

Načini naplate potraživanja su, kažu u ED Niš, obustava isporuke struje, utuženje i naplata na pokretnoj i nepokretnoj imovini. 

Region

Pirot je grad u kom je, na području ED Jugoistok, sklopljeno najmanje sporazuma o reprogramu duga, njih 780. Ovo je, kaže portparol "Jugoistoka" Slađana Mančić, i bilo očekivano, jer je Pirot grad sa najboljom naplatom i najmanje gubitaka.

U Prokuplju sporazum je sklopilo 3.408 dužnika, u Vranju 2.050, a u Leskovcu 2.376.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran niš

    09:23 // 16. 9. 2013.

    pa naravno kad su dali lažna obećanja građanima da će otpisati sve kamate izjava direktora niškog EPSa dr.mr. novakovića "eto omogućili smo otpis 40% onome ko jednokratno uplati ceo dug" je cinična

  • Djole Nis

    16:55 // 17. 5. 2013.

    Normalno da nece ljudi kad nisu fer prema njima. Ja imam dug za struju 400.000din i dalje se povecava dug jer je kamata od 6-10000din mesecno,dozvolio sam da mi iskljuce struju i necu da im platim.Kada sam trazio da mi daju izvod potrosnje elektricne energije unazad nekoliko godina i da hocu da platim glavnicu bez kamate oni su mi rekli da ne moze.Ja sam im reko dovidjenja pa se vidimo na sudu.I kad hoce covek da im da pare oni nece da ih uzmu jer nisu normalni.Evo primera sa porezom kad su skinuli kamate odmah su svi platili ali ne u Jugoistoku rade pametni ljudi. Spasi nas Boze ovih ludaka.

  • Snezana

    08:00 // 17. 5. 2013.

    Nije svako sposoban da nabavi ili skine iz kucista kompjutera magnet i stavi na brojilo i krsti se svaki put(kad zagrmi), da mu kucu ne udari grom.
    Nema svaki potrosac prijatelja kuce, koji veoma strucno podesi brojilo i tako godinama ide potrosnja samo jevtine struje.Da li u toj distribuciji rade kursadzije ili pismeni elektronicari?Zasto nemaju kontrolu nad ispostavljenim racunima pa da vide ko placa a ko ne i koju tarifu struje, za ciji KW ne moze niko da kaze koliko stvarno kosta?
    Zadnjih par meseci su zaposljeni bivsi neradnici NIS-a,uz debele otpremnine u evr. nasli lebac u EDB,znaci vrlo brzo mozemo ocekivati raspad i EDB.STVARNO ZALOSNO. Ima puno nelogicnosti i malverzacija ali to je posao za organe pravde, ako pravda jos negde postoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: