Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 9. 10. 2017.

| Društvo

Najstariji Prokupčanin proslavio 101. rođendan

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
stojan stojanovic 1 foto lj.m.
Stojan je i dalje vitalan i često šeta na Hisaru; foto: Lj.M.

Jedini živi logoraš u Topličkom okrugu i ujedno najstariji Prokupčanin Stojan Stojanović proslavio je svoj 101. rođendan.

Uprkos životu u bedi i siromaštvu i strahotama zarobljeništva koje je preživeo u mladosti, Stojan se često može sresti na Hisaru, najpoznatijem prokupačkom šetalištu, gde sa prijateljima prepričava detalje svog bogatog životnog iskustva. stojanovic sa porodicom foto lj.m. Stojanović a porodicom proslavio 101. rođendan; foto. Lj.M.

Svoj 100. rođendan proslavio je u Narodnom muzeju, a 101. sa rodbinom, prijateljima i komšijama. Naglašava da nema recepta za dug život, ali ipak ističe da je umerenost u svemu ono čega se pridržavao tokom života.

U svemu, a posebno u jelu i piću, čovek treba biti umeren. Osim toga, uvek se treba družiti, ali nastojte da se družite sa veselim osobama koje pričaju vesele stvari - objasnio je Stojan jednostavnu tajnu svog života.

U godinama koje bi svako poželeo, najstariji Prokupčanin je i dalje prilično vitalan, dobro čuje, hoda, a od terapije pije samo lekove za srce.

Ja sam srećan čovek jer, osim što sam evo dočekao 101. rođendan, još me i porodica, ali i prijatelji poštuju, zapitkuju i žele da čuju detalje iz mog života, naročito one iz mladosti u vreme rata i mog zarobljeništva - tvrdi Stojan.

Prisećajući se svoje mladosti, pamti da je kao podoficir vojske Kraljevine Jugoslavije uhapšen kod Niša 1941. godine, odakle je deportovan najpre za Bugarsku, a zatim u logor 17B kod grada Krems u Austriji. Tu je dočekao i oslobođenje kada su 9. maja 1945. godine logor oslobodili Amerikanci.

Nakon toga, Stojan se vraća u Srbiju, ali kako niko u tadašnjoj vlasti nije želeo da mu izda dozvolu da nije "neprijatelj naroda“, nije mogao da se zaposli u vojsci, pa je posao dobio u prokupačkom Katastru gde je radio do penzije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: