Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 21. 9. 2017.

| Društvo

Niš posetili potomci škotske humanitarke koja je pomagala Srbima u Velikom ratu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Rođaci Elsi Inglis
Žele da sačuvaju sećanje na doktorku Elsi Inglis; foto: JV/J. A.

Povodom obeležavanja 100-godišnjice od smrti čuvene humanitarke Elsi Inglis, koja je u Prvom svetskom ratu pomagala srpskim vojnicima i narodu, njeni rođaci su posetili Niš, grad u kome je bila jedna od njenih bolnica.

Dvadesetak rođaka čuvene Elsi Inglis, među kojima su univerzitetski profesori, kao i drugi vrlo uticajni i ugledni ljudi, su u znak sećanja na nju došli u Srbiju, ne bi li posetili mesta u kojima su bile bolnice ove humanitarke. Poseta-rođaka-humanitarke;-foto:-JV-J.-A Rođaci posetili i Gradsku kuću; foto: JV/J. A.

Njen praunuk Toni Voters, inače lekar, kaže da je prijatno iznenađen gostoljubivošću, ali i time što je mnogo toga saznao o radu ženske škotske bolnice koja je pomagala ljudima tokom rata.

Nisam znao sa kakvim problemima i kroz šta je prolazio srpski narod i srpska vojska i kakav je bio rad tih žena, lekarki i medicinskih sestara koje su pomagale srpskom narodu i srpskoj vojsci u to vreme i to je nešto što je novo za nas - priča Voters.

Naglašava i da njeni rođaci i 100 godina nakon njene smrti neguju uspomenu na Elsu, koja je bila hrabra, što je i pokazala svojim radom. Brinula je o drugim ljudima i čovečanstvu, dodaje, a oni kao porodica to žele da sačuvaju kroz sećanja na nju.

Niš je jedan od poslednjih gradova koji su posetili, a naročito im se dopala muzika, pesme i tradicionalne igre, kao i susret sa mladim ljudima.

Njeni potomci se nadaju da će njihova poseta Srbiji, kao i Nišu, ostaviti trag.


“Srpski vojnici očekivali da će Elsi biti proglašena za svetiteljku”

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata Elsi je organizovala 14 potpuno opremljenih poljskih vojnih bolnica, a od toga je čak 10 radilo na zbrinjavanju srpske vojske. Veliki doprinos u pomaganju srpskim vojnicima i narodu, naročito je dala kada su vladale zarazne bolesti, poput tifusa. Rođaci-Elsi-Inglis-u-Nišu;-foto:-JV-J.-A Rođaci posetili i Gradsku kuću; foto: JV/J. A.

Bilo je preko 600 medicinskih radnika, vrhunskih hirurga i ostalih lekara i sestara. Srpski vojnici su posle njene smrti očekivali da ona bude proglašena za svetiteljku jer je za života učinila čuda - navode iz kabineta gradonačelnika.

Osim što je ostala upamćena kao velika dobrotvorka srpskog naroda, aktivno se bavila i pravima žena.

Jedan od organizatora posete njenih rođaka Nišu je predsednik Pokreta trećeg doba Niša Hadži Milorad Stošić koji navodi da je Elsi Inglis nekada davno rekla da bi joj “najteže palo ako je srpski narod zaboravi”.

Poruka njenim potomcima koji su danas ovde, praunuci i čukunuci je upravo ta da srpski narod ne zaboravlja dobre stvari. Mi nikada nećemo zaboraviti dobrotvorku iz Prvog svetskog rata koja je osnovala 10 vojnih poljskih bolnica u Srbiji, od 14 koliko ih je bilo u svetu - kaže Stošić.

Inače, doček za Elsinu familiju upriličen je u Gradskoj kući, gde ih je dočekao gradonačelnik Darko Bulatović, a tom prilikom dobili su i promotivne materijale o Nišu. U kabinetu su najavili da će na obeležavanju godišnjice njene smrti koja će biti upriličena u Škotskoj krajem novembra, osim ambasadora Srbije, biti pozvan i predsednik Aleksandar Vučić ili premijerka Ana Brnabić.

U planu je, kako kažu u kabinetu, osnivanje fondacije koja će nositi ime čuvene humanitarke, a koja bi trebalo da bude usmerena našem narodu. Planira se i razmena studenata medicine i zbližavanje naroda preko kulturnih i ostalih veza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Randjelovic

    19:19 // 21. 9. 2017.

    Потомци др. Елси Инглис, која је током Првог светског рата основала и водила санитарну мисију шкотских жена у Србији посетили су Ниш, град у коме је деловао један од центара мисије, на стогодишњицу од њене смрти.

  • Vladi

    17:50 // 21. 9. 2017.

    Ni u jednom udzbeniku nije spomenuta , nema ko nju da zaboravi uglavnom su svi poginuli u ratovima

  • Vladimir markovic

    16:27 // 21. 9. 2017.

    Elsi Inglis - gde je trg ili barem ulica u Nisu?
    Spomen kuca ili barem Spomenik?
    iLI SMO JE IPAK ZABORAVILI!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: