Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

03:16, 4. 10. 2010.

| Društvo

Niški aerodrom ostaje bez letova

Autor:B.G.Izvor:Večernje novosti, Južne vesti

NIŠ - Ako se do 15. oktobra ne reši deo problema, biće obustavljeni svi letovi sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki", pišu Večernje novosti.

Niškom aerodromu, zbog nelikvidnosti, preti isključenje struje, a pristižu i svakodnevne pretnje dobavljača da će prekinuti saradnju, pišu Novosti i prenose ocenu iz samog JP Aerodrom da, ukoliko grad i republika ne priskoče u pomoć, već od 15. oktobra neće moći da organizuju vadušni saobraćaj, odnosno da će biti obustavljeni svi letovi iz niške vazdušne luke.

Najpre je, podsećaju Novosti, krajem prošle godine potpisan ugovor sa italijanskom kompanijom “Vind džet”, kojoj se plaća 120 miliona dinara da bi održavala liniju Niš - Forli - Niš, za koju grad “garantuje” 100 mesta u avionu, a razliku, ukoliko postoji, pokriva iz budžeta.

Zatim je u februaru grad Niš sa “Montenegro erlajnsom” potpisao ugovor o poslovnoj-tehničkoj saradnji o svakodnevnoj liniji od Niša do Podgorice, a potom i do devet evropskih destinacija. Niš je od crnogorskog avioprevoznika za svaki let zakupio 40 mesta u ekonomskoj klasi, po ceni od 199 evra za povratnu kartu.

Pažnju u ovom slučaju skreće i odluka gradskih vlasti da znatno promene cene subvencionisanih karata za letove iz Niša. Nove cene počele su da se primenjuju još od početka letnjeg reda letenja, ali javnost o tome zvanično nije do sada bila obaveštena. Umesto dotadašnje tri kategorije cena sada ih ima pet, a jedino je ona najjeftinija zadržala staru cenu od 16 evra, ali je broj karata koje se prodaju po toj ceni prepolovljen.

Treba pomenuti da smo za promenu cena morali da se obratimo kabinetu gradonačelnika pošto nam je u Aerodrom-tursu, firmi čiji je većinski vlasnik JP Aerodrom a kojoj je poverena prodaja karata, rečeno da podatak o cenama predstavlja tajnu.

Iako se iz gradskog budžeta plaćaju letovi Vind džeta i Montenegro erlajns i to po broju prodatih karata na svakom letu, na zvanični zahtev Južnih vesti da nam dostave podatke o broju prodatih karata po letovima iz Aerodromtursa dobili smo i pisani odgovor da je to - poslovna tajna. Na ovaj odgovor uložili smo i žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

- Popunjenost aviona kompanija “Vindž džet” i “Montenegro erlajns”, koji se subvencionišu iz gradskog budžeta, iznosi oko 55 odsto i do sada su se pokrivala sva mesta u avionima koje finansira grad Niš - rekao je Novostima direktor Aerodroma, Dragan Bugarinović.

Međutim, prema podacima koje je upravo aerodrom dostavio gradskoj Upravi za privredu, podaci o popunjenosti aviona se drastično razlikuju, saznaju Novosti. Tako je za april, maj i jun ove godine navedeno da su u redovnom saobraćaju bila 224 leta, sve stranih aviona. Ukupno je tokom ova tri meseca prevezeno 6.312 putnika, odnosno u proseku - 28 po letu!


Štrajk na aerodromu

Zbog problema u poslovanju JP Aerodrom, deo ovog preduzeća koji se bavi autobuskim prevozom suočava se od 1. oktobra i sa štrajkom.

Naime, prva dva jutarnja polaska autobusa na kružnoj liniji 34 su "izbačena" iz reda vožnje.

I pored toga "aerodromska linija" već neko vreme funkcioniše po nedeljnom redu vožnje jer je istekla registracija polovini autobusa a zbog blokade računa nije moguće da to bude plaćeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    10:50 // 5. 10. 2010.

    Da bi se izbegli problemi sa kupovinom preko aerodrom turas preporucujem sveim da karte kupuju preko interneta.

    Aerordrom turs ne nudi karte po povoljnijoj ceni u odnosu na Internet.
    Za letove Montenegro Airlinesa moguce je karte kupiti ili preko njihovog sajta ili preko bilo kog sajta za kupovinu karata. Cena je ista ili cak niza nego u Aerodrom tursu.

    Ja sam letela u septembru do Frankfurta za 176E (povratna karta) i to kupila kartu preko sajta www.lastminute.com
    Raspitala sam se za kartu i kod Aerordom tursa i na sajtu Montenegro airlines i ova varijanta od 176E mi je ispala najjeftinija.

    Jako je korisno kad imamo aerodrom u grau i nadam se da cemo uspeti da ga sacuvamo

  • MILENA

    18:31 // 4. 10. 2010.

    Neka niski politicari pokazu koliko imaju uticaja na resorna ministarstva.Aerodrom je ispit za lokalnu vlast ali ne manji i za republicku

  • zoki

    16:57 // 4. 10. 2010.

    JA MISLIM DA JE VREME DA SE JUZNE VESTI I OSTALI LOKALNI MEDIJI ODMAH UKLJUCE I LOBIRAJU DA SE POMOGNE NISKOM AERODROMU JER NAS ISTI SVRSTAVA NA MAPU MODERNIH GRADOVA.POMOGNITE DA ZAZIVI PETICIJA ZA OPSTANAK NISKOG AERODROMA I NEKA SE UKLJUCE I SVE STRANKE,VLADINE I NEVLADINE ORGANIZACIJE KAKO BI SE PROBUDILA SVEST ONIH KOJI ODLUCUJU.AKO GRAD NE MOZE DA POMOGNE UZ NASU POMOC SVIM RASPOLOZIVIM ARGUMENTIMA I PETICIJOM NA REPUBLIKU.NEKA ULOZE SREDSTVA PRVO U NISKI AERODROM PA ONDA NEKA PRAVE NOVE KAKO NAJAVLJUJU NA REPUBLICKOM NIVOU.NIJE BITNO KO VODI AERODROM BITNO JE DA U OVOM TRENUTKU ISTI OPSTANE.SADA MORAMO BITI SLOZNI.POZDRAV!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: