Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:16, 17. 6. 2011.

| Društvo

Obustava rada u "Jumku"

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
vranje, jumko strajk

VRANJE - Jutros je proizvodnja u "Jumku" je obustavljena. Radnici konfekcije i trikotaže napustili su pogone i okupili su se u upravnoj zgradi "Jumka". Njihovi zahtevi su jasni, žele da znaju kada će im biti isplaćene zarade.Sindikati tvrde da nisu organizovali obustavu, ali da u potpunosti podržavaju zahteve radnika.

Radojko Maksić, predsesdnik sindikata UGS „Nezavisnost“ kaže da iza štrajka ne stoje sindikata, već su se radnici samoorganizovali.

- Do ovog trenutka nama firma duguje šest tekućih zarada i još 17 zarada po sporazumu iz 2004. godine, nezadovoljstvo radnika kulminiralo je kašnjenjem tekućih  zarada, tako da je ovo okupljanje danas sasvim opravdano - objasnio je Maksić

Radnici tvrde da neće nastaviti sa radom dok im se ne isplate zaostale zarade.

- Mi još nismo primili januarsku platu. Sada su nam računi u blokadi i niko nas ne obaveštava o tome šta se dešava sa kompanijom. Sredinom maja smo primili decembarsku zaradu i to je sve – pričaju radnici.

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata poručuju da su Ministarstvu ekonomije dali rok i da će nakon toga stupiti u generalni štrajk ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

- Na sastanku u Ministarstvu ekonomije, obećano nam je da će se za "Jumko" naći rešenje. Mi smo tada dali rok od mesec dana i najavili štrajk, taj rok ističe za desetak dana. U međuvremenu, pokušaćemo da od rukovodstva saznamo da li će i kada biti isplaćene zarade – kaže Snežana Veličković iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Račun "Jumka" je u blokadi od aprila, a dodatno se iskomplikovala situacija kada je Osnovni sud u Vranju pre dve nedelje odbio zahtev generalnog direktora Zorana  Stošića da bude odložena prinudna naplata 400 miliona dinara, koliko na osnovu izvršnih sudskih presuda, od firme potražuje oko 1000 radnika za neisplaćene zarade.

Poslovodstvo Jumka juče nije bilo dostupno za medije, a novinarske ekipe su izbačene iz zgrade "Jumka", po nalogu generalnog direktora i zabranjeno im je da slikaju i snimaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: