Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 15. 9. 2017.

| Društvo

"Olistao" Tesla u sokobanjskom parku

Autor:M. B.Izvor:Južne vesti
tesla-skulptura-sokobanja-foto-mbrankovic
Lišće pravi hladovinu slavnom naučniku; foto: M. Branković

Iz drvene skulpture sa likom Nikole Tesle, koja se nalazi u parku Banjica u Sokobanji, ove godine su izlistale mladice pa izgleda kao da je čuveni naučnik oživeo, kaže autor ovog dela vajar Mića Veličković Miveli.

Neobična skulptura je nastala prošle godine tako što je ovaj beogradski vajar rešio da iskoristi staro stablo platana srušeno u oluji. On je ovom stoletnom stablu udahnuo život i stvorio od njega umetničko delo, a sada je ono olistalo i postalo prava turistička atrakcija.

Skoro da nema turiste koji ne zastane i zabeleži fotografiju sa “olistalim” Teslom u centru banje pod Ozrenom. Anka Nađ iz Hajdučice u Banatu kući će svakako poneti i fotografije sa skulpturama koje krase sokobanjski park.

Volim umetnost i lepo je kada se drvo ne koristi samo za ogrev, nego se naprave i ovakve skulpture. Ove baš ulepšavaju park i jako mi se sviđaju - kaže ova gošća Sokobanje.

stablo-sokobanja-foto-mbrankovic Anka Nađ kao gost Sokobanje ponela kao uspomenu i fotografiju kraj skulptura; foto: M. BrankovićOsim skulpture u drvetu sa likom Tesle, park Banjica od skora krasi još jedno delo beogradskog vajara Mivelija koje nosi naziv “La barka”.

Druga skulptura je nastala ove godine, jer prošle nismo imali tehničke mogućnosti da je završimo i vidim da je ona mnogo interestantna turistima, naročito deci, koja ulaze unutra i slikaju se. To je najmlađima neki prvi susret sa umetnošću, a ujedno se i igraju, a to za mene predstavlja pravo zadovoljstvo - kaže Miveli.

Ovaj vajar objašnjava da su mrtva stabla oživela uz pomoć njegovog dleta koje, kako napominje, kao da oslobađa dušu drveta.

Sokobanju je izabrao kao mesto koje će čuvati njegove radove zbog toga što, kako kaže, u ovoj banji ima porodičnu kuću i tu provodi dosta vremena.


tesla-stablo3-foto-mbrankovic Obavezno mesto za "fotkanje"; foto: M. BrankovićPosečena stabla postaju umetnička dela

Iz Organizacije za turizam i kuluturu Sokobanja kažu da se svake godine vrši sanitarna seča stabala u parkovima, a na ideju beogradskog vajara neka trula drva postala su skulpture.

Postoje stabla koja su kultna, kao što je drvo želja u parku na Banjici, koje se osušilo, ali je deblo ostalo. Na Mićinu inicijativu, ono je dobilo umetničku formu. Skulpture su jako interesantne turistima i to dokazuju naši profili na Fejsbuku, koji su prepuni fotografija nastalih pored ovih umetničkih dela, a koje oni postavljaju - kaže Ljubinko Milenković iz Organizacije za turizam i kuluturu Sokobanja.

Prema njegovim rečima, pored pešačkih staza i teretane na otvorenom koje konkretno park na Banjici ima, ova umetnička dela svakako upotpunjuju turističku ponudu Sokobanje.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Sokobanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: