Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 14. 1. 2011.

| Društvo

Opasne bakterije u roštilj mesu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
ILUSTRACIJA; foto: wikipedia

NIŠ, LESKOVAC, LEBANE, VLASOTINCE - U roštilj mesu većeg broja proizvođača sa juga Srbije pronađene su nedozvoljene bakterije, tvrde u Centru za zaštitu potrošača Forum.

U uzorcima koji su uzeti u maloprodajnim objektima nekoliko mesara u Nišu, Vlasotincu, Lebanu i Leskovcu pronađena je bakterija ešerihija koli, a u jednom i stafilokoke, piše u tekstu "Roštilj meso na ispitu", objavljenom u časopisu "Aktivni potrošač".

Svo meso koje se nalazi u maloprodaji trebalo bi da su prethodno proverile inspekcije. Međutim, u Centru za zaštitu potrošača kažu da je problem upravo u načinu provere.

- Inspekcija meso proverava u proizvodnji i to jednom mesečno, pa proizvođači znaju kad dolazi inspekcija i pripreme se. Mi smo uzorke uzeli u prodavnicama, bez znanja prodavaca, tako da smatram da su rezultati analiza pouzdani - kaže Milić Marković, iz Udruženja.

Uzorci su uzimani između 25. i 30. novembra 2010. godine prodavnicama u Leskovcu, Nišu, Vranju, Vlasotincu, Lebanu, Pirotu i Beloj Palanci.

- Da bi sve bilo regularno uvek su u komisiji koja je uzimala uzorke bila po tro člana, po jedan veterinarski inspektor, jedan naš predstavnik i čovek iz Veterinarskog instituta koji je lično uzorke uzimao i stavljao ih u svoj frižider a kasnije analizirao. Rezultati koje smo dobili pokazuju zbog čega je bitno da lokalne samouprave izdvoje novac za nezavisne analize - kaže Jovan Jovanović, predsedniko ovog udruženja.

Jovanović kaže da su kazne koje novi Zakon o zaštiti prava potrošača, koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine, u ovakvim situacijama predviđa kazne od 300.000 do 2 miliona dinara, ili čak i zabranu rada prodavnice od 6 meseci do godinu dana.

U preduzeću "Bonita" iz Niša, jednoj od prodavnica u čijem je roštilj mesu pronađena opasna bakterija, kažu da su iznenađeni rezultatima i da će tražiti super-veštačenje.

- Iznenađen sam, pošteno da vam kažem. Mi poslujemo od 2005. godine i nikada do sada nije bilo ni jednog problema. Ja sam mislio da dajem nesto najčistije, najkvalitetnije. Mi baš sa tim institutom koji je radio analize za Udruženje za zapštitu podrošača imamo ugovor i oni svake nedelje kontrolišu meso. Kako je došlo do ovoga ne znam, ali tražiću super-analizu - kaže direktor "Bonite", Predrag Đorđević.

Načina da bakterije dospeju u meso je puno, ali kada su u pitanju ešerihija koli i stafilokoke broj mogućnosti je smanjen, smatraju stručnjaci.

- Ešerihija koli je bakterija fekalnog porekla i najčešće je ima u izmetu. To može da znači da neko nije prao ruke. Stafilokoka je bakterija koje u ljudskom organizumu najčešće ima u nosnoj duplji, pa je tu dovoljno da je neko kinuo - pojašnjava dr Niko Radulović, docent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koji se već duže vreme bavi biološki aktivnim prirodnim proizvodima.

U Udruženju "Forum" pojasnili su da je u uzorcima roštilj mesa iz Merkatora, Idee i mesare Mitke pronađen veći procenat proteina vezivnog tkiva nego što je propisano.

Ipak, u Merkatoru tvrde da su analize Veterinarskog specijalističkog instituta upravo pokazale da se u prodavnicama ovog trgovinskog lanca prodaje veoma kvalitetna roba.

- Rezultati analize mesa u našem maloprodajnom objektu u Nišu, koju je sproveo Veterinarski specijalistički Institut u Nišu, pokazuju da je proizvod mikrobiološki ispravan, da ima ukus i miris koji odgovara za ovu vrstu proizvoda, u svežem i pečenom obliku, i da proizvod ima povećan sadržaj proteina u vezivnom i mišićnom tkivu prema Pravilniku o propisanim vrednostima. Povećan sadržaj proteina u mesu predstavlja najvredniju vrstu proteina - rekao je Južnim vestima menadžer za odnose sa javnošću Merkator trgovina za jugoistočnu Evropu.

Međutim, dr Niko Radulović pojašnjava da ne nije svejedno kojih proteina ima više u mesu, mišića ili vezivnog tkiva.

- Sadržaj proteina mišića zaista znači da je ono kvalitetnije, ali povećanje proteina vezivnog tkiva u stvari znači da je tu reč o mesu koje je žilavije nego što treba - kaže dr Radulović.

Rezultati analiza:

Proizvođač

Bakteriološki

Fizičko-hemijski

Leskomes, Leskovac

ispravan

ispravan

Srbija, Leskovac

ispravan

ispravan

Mesoprodukt, Vučje

ispravan

ispravan

Todorović, Leskovac

ispravan

ispravan

S&B Balčić, Vlasotince

ispravan

ispravan

Roštilj-ko, Lebane

ispravan

ispravan

Mesokombinat promet, Leskovac

ispravan

ispravan

Sigma-mes, Leskovac

ispravan

ispravan

M-K, Leskovac

ispravan

ispravan

M3 plus Marinković, Leskovac

ispravan

ispravan

Braća Đokić, Leskovac

ispravan

ispravan

Mesoprodukt trejd

ispravan

ispravan

Jović, Leskovac

ispravan

ispravan

Dakom, Niš

ispravan

ispravan

Nišprodukt, Niš

ispravan

ispravan

Biftek, Niš

ispravan

ispravan

Mustang, Pirot

ispravan

ispravan

Dva drugara, Vranje

ispravan

ispravan

Sim Impeks, Bela Palanka

ispravan

ispravan

Prehrana promet, Bela Palnka

ispravan

ispravan

Metro C&C, Niš

ispravan

ispravan

Merkator, Novi Sad

ispravan

veći % proteina vezivnog tkiva

Idea, Beograd

ispravan

veći % proteina vezivnog tkiva

Mitke, Niš

ispravan

veći % proteina vezivnog tkiva

Butkica, Vranje

Ešerihija koli

ispravan

MAK Internacional, Niš

Ešerihija koli

ispravan

Bonita, Niš

Ešerihija koli

ispravan

Lemes prom, Vlasotince

Ešerihija koli

ispravan

Leskovački merak, Leskovac

Ešerihija koli

ispravan

Bomes, Lebane

Ešerihija koli, stafilokok

prisustvo nitrita

izvor: časopis "Aktivni potrošač"


U udruženju "Forum" kažu da je ovo samo početak uporednih analiza koje će biti obavljene u narednom periodu, a koje finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

- Sledeće istraživanje će biti analiza mlečnih proizvoda, a posebna pažnja biće posvećena jogurtu. Glavni cilj projekta je da potrošači budu informisani o sadržaju i kvalitetu proizvoda na upoređujući način, tako da mogu da naprave procenu pre nego što krenu u kupovinu - kaže Milić Marković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Trajkovic

    19:50 // 7. 9. 2012.

    zasto ne kupiti megalov kotao za centralno grejanje prvo ,. Lim za proizvodnju nije kotlovski zatim nije tacno prikazana kaloricna vrednost (ako pise da je kotao 40 kg kalorija u stvari je 30 kg kalorija a cena je kao za 40 kg kalorija)i zato kotao propadne za par godina,jer strada od kiselina i smola koje nagrizu lim koji i onako nije kotlovski jer majstor kad ugradjuje grejanje sa megalovim kotlom on uzima paritet grejna tela u prostoriju i paritet jacine kotla,koji nema pravu kaloricnu vrednost koji je naveden u fabrickoj garanciji primer je naveden je naveden u zagradi.Svi kupci koji su zainteresovani da kupe megalov kotao iz Bujanovca neka obrate veliku paznju na taj proizvod najbolje je izabati drugog proizvodjaca.

  • k

    17:10 // 14. 1. 2011.

    Ja jedoh u Mak..i kom sad da se obratim? Sg da ih tuzim?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: