Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 28. 10. 2013.

| Društvo

Otvoreno pismo Nedžata Beljuljija

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
beljulji.JPG
Beljulji: novinari sa juga tragični događaj koriste da naruše albansko-srpske odnose

Glavni i odgovorni urednik bujanovačke TV „Spektri" apelovao na novinare da pažljivije izveštavaju o incidentima sa juga Srbije, kako ne bi narušili albansko-srpske odnose.

Isprovociran pisanjem pre svega beogradskih medija o tragediji u kojoj je automobil pregazio policajca kod sela Veliki Trnovac, Beljulji se obratio otvorenim pismom novinarima, medijskim udruženjima i Kancelariji OEBS-a u Beogradu.

U prvom delu svog obraćanja Beljulji podseća da je policajac Goran Đorđević iz sela Krševica stradao kada ga je udario automobil švajcarskih registracija, ali da su sa njim u trenutku nesreće bili i policajci albanske nacionalnosti.

- Policajac Đorđević preminuo je u sredu, 23. oktobra, a policija je uhapsila suvozača iz automobila, našla vozilo i utvrdila identitet vozača, te sada za njim intenzivno traga. Ovaj tragični događaj desio se na ulazu u selo Veliki Trnovac u bujanovačkoj opštini, a u patroli sa stradalim Đorđevićem bila su još četiri policajca - jedan Srbin i tri Albanca. Iz svih, do sada dostupnih informacija zvaničnih organa Republike Srbije i izjava direktora policije Milorada Veljovića, proizlazi da je policajac Goran Đorđević pokušao da zaustavi vozilo zbog sumnje da vozač učestvuje u kriminalnom delu, a da je vozač odbio da to učini i da je autom udario policajca i pobegao - rezimira Beljulji u svom pismu.

On konstantuje da je reč, bar dok se ne pojave suprotni dokazi, o napadu na policajca iz kriminalnih pobuda kakvi se, nažalost, dešavaju svuda u Srbiji.

- Stanovnici Velikog Trnovca na sednici Mesne zajednice osudili su zločin i izrazili žaljenje zbog pogibije Gorana Đorđevića - objašnjava Beljulji.

Beljulji je optužio nacionalne medije da su čitavu priču o incidentu neopravdano stavili u kontekst albansko-srpskih odnosa.

- Nažalost, listovi i TV stanice čije su redakcije u Beogradu, tekstovima svojih dopisnika sa juga Srbije ovaj tragičan događaj smestili su u kontekst srpsko-albanskih odnosa, ne ustežući se da - bez ikakvih argumenata! - krivicu za smrt policajca pripišu celom jednom selu, i celoj jednoj narodnosti - Velikom Trnovcu, i Albancima. O samom tragičnom slučaju piše se kao o ubistvu koje je nad Srbinom počinio Albanac, svi stanovnici Velikog Trnovca proglašavaju se narko-dilerima, a o ovom selu se piše kao o mestu u koje srpska policija ne sme da uđe(!). Naslovi kojima se poziva "država da uđe u Trnovac" sugeriše se da je reč o odmetnom mestu i odmetnutim ljudima, a u nekim tekstovima provejavaju i tonovi poziva na odmazdu - ocenjuje Beljulji u otvorenom pismu.

U svom pismu Beljulji primećuje da se u upotrebu vratio jezik mržnje koji je korišćen devedestih godina prošlog veka.

- Mi u Bujanovcu: Albanci, Srbi, Romi i ostali, živimo onako kako možemo i moramo u uslovima sveopšte ekonomske krize koja je u nerazvijenoj opštini kao što je naša, još izraženija. Deset godina nas deli od međunacionalnog oružanog sukoba na ovim prostorima, i jedan od zadataka opštinskog rukovodstva, političkih stranaka i svih ljudi dobre volje je prevazilaženje rana iz prošlosti. Molimo novinare da nam u tome ne odmažu! - završava Beljulji.

Podsetimo, policajac Goran Đorđević (44) teško je povređen 21. oktobra popodne kada je, radeći u interventnoj patroli, pokušao da zaustavi crni „Audi“ za koji se sumnjalo da prevozi drogu.

On je 2 dana kasnije preminuo u niškom Kliničkom centru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    11:28 // 29. 10. 2013.

    jao,al smo fini i naivni,na leba da ga mazemo!

  • Младен Стојановић

    18:25 // 28. 10. 2013.

    Možda, i verovatno je Nedžat imao korektne namere, ali je prema Jeleni nije ispao džentlmen komentarima na Facebooku. Za neupućene, njen članak u Novostima o nedjašnjem incidentu ga je isprovocirao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: