Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 13. 6. 2012.

| Društvo

Pomoć za decu sa smetnjama u razvoju

Autor:Svetlana RajkovićIzvor:Južne vesti
flajeri
ilustracija

U okviru projekta "Razvoj usluga za decu sa smetnjama u razvoju u istočnoj Srbiji" predstavljene su usluge socijalne zaštite namenjene ovoj deci i njihovim porodicama.

Projekat obuhvata programe "Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice", kao i "Predah za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice".

Prvi program namenjen je deci i njihovim porodicama, bilo da su osnovne, starateljske ili hraniteljske. Cilj je da se njima kroz pomenute usluge pruži podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i da se unapredi kvalitet njihovog života.

- Primarna figura u životu dece su i dalje njihovi roditelji, a cilj ove usluge je pomoć i podrška u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti - ističe Snežana Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad u Knjaževcu.

Usluga "Predah" obuhvata privremeni i kratkotrajni smeštaj dece sa smetanjama u razvoju čime se članovima porodice obezbeđuje pomoć u situacijama neodložnih obaveza. Pružalac ove usluge je Zavod za zdravstveno vaspitanje dece i omladine Knjaževac.

- Za sada možemo da primimo pet deteta, međutim kapacitet se može povećati do deset, ukoliko bude bilo potrebe. Roditeljima i te kako znači saznanje da imaju podršku u smislu da mogu svoje dete da ostave osobi od poverenja na 24 časa do 30 dana, odnosno devedeset dana sa prekidima - kaže Zorana Beatović, psihološkinja.

Ovim projektom klasterski su povezane opštine Knjaževac, Boljevac, Pirot i Svrljig, a u projekat su uključeni Centar za socijalni rad "Dr Mihajlo Stupar" Knjaževac, Centar za socijalni rad Boljevac, Udruženje građana "Pirgos" Pirot i Centar za socijalni rad Svrljig.

Psihološkinja Beatović objašnjava da je sa ovim opštinama sklopljen dogovor o korišćenju vozila za dovoz dece u Knjaževac.

Za sada je u ove četiri opštine angažovano dvadesetdve negovateljice sa spiska Nacionalne službe za zapošljavanje za "Pomoć u kući", dok su za uslugu "Predah" angažovane tri negovateljice.

Ova usluga košta 1.732 dinara, a kriterijume za participaciju donosi lokalna samouprava, dok se usluga naplaćuje od uputnog organa.

Usluga "Predah od roditeljstva" i u Nišu

Grad Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je otvorio uslugu "Predah roditeljstvu" pri Domu za decu bez roditeljskog staranja "Duško Radović".

Ta usluga se finansirala iz projekta, a ove godine će, prema rečima članice gradskog veća Dušice Davidović, biti otvorena pozicija u gradskom budžetu iz koje će se finansirati ta usluga.

Projekat "Razvoj usluga za decu sa smetnjama u razvoju u istočnoj Srbiji" finansira delegacija EU u Srbiji uz podršku Unicef-a i Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije.

Predstavljanje projekta "Razvoj usluga za decu sa smetnjama u razvoju u istočnoj Srbiji" u Nišu

Zorana Beatović, psihološkinja - o uslugama socijalne zaštite

Snežana Nikolić, direktorica Centra za socijalni rad Knjaževac - o uslugama

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: