Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 29. 3. 2019.

| Društvo

Pruga Niš - Zaječar: Radovi na rekonstrukciji koji se još ne vide

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pruga-Matejevac1-mart-2019-foto-JV-J-A
Radovi počeli, nema ih, ali će da se intenziviraju; foto: JV

Demantujući pisanje "Južnih vesti" da radova na rekonstrukciji pruge Niš - Zaječar posle svečanog otvaranja uopšte i nema, iz "Infrastrukture železnice Srbije" zapravo potvrđuju da je mesec dana od zvaničnog početka radova tek izabran izvođač, koji još i nije na terenu. Ugovor je potpisan prošle nedelje, firme se tek uvode u posao, a prvi put će na gradilište izaći u ponedeljak, 1. aprila.

Radovi na rekonstrukciji pruge Niš - Zaječar odvijaju se u skladu sa predviđenom dinamikom - tako kažu u Infrastrukturi železnice, dok stanje na terenu, kako su Južne vesti objavile, pokazuje da radnika nema i da su mašine ugašene, kao i da je od 108 km pruge urađeno tek 800 m. Pruga-Matejevac3-mart-2019-foto-JV-J-A Radovi počeli, nema ih, ali će da se intenziviraju; foto: JV

Iz Infrastruktura železnice kažu da to što nema radova na terenu ne znači da se ne radi ništa, pa najavljuju da će sa novim izvođačima radovi biti vidljivi 1. aprila.

Javna nabavka kojom se birao izvođač raspisana je 14. februara - na dan dolaska ministarke Zorane Mihajlović u selo Jasenovik, kako bi umirila građane koji su pretili blokadom pruge nakon četvrtog iskliznuća cisterni sa opasnim materijama.

Potom je Mihajlovićeva svečano otvorila radove 25. februara, a radnici i mašine ubrzano su radili na terenu dok je ministarka bila tu, da bi se nakon njenog odlaska razišli. Nema ih ni mesec dana kasnije, a radnici Železnice kažu da su radili po malo dok posao ne preuzme izvođač.

Iz Infrastrukture železnice izabrali su izvođače i sa njima ugovore potpisali pre nešto više od nedelju dana, a reč je o Privrednom društvu za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP Novi Sad i Saobraćajnom institutu CIP - koji bi na gradilište trebalo da izađu u ponedeljak, 1. aprila.


Prvo otvaranje, pa onda sve ostalo

Na pitanje novinara Južnih vesti da li je praksa da se prvo svečano otvore radovi, dok je tender još u toku, a potom zaista i počnu, iz ovog preduzeća odgovaraju da nisu hteli da gube vreme, pa su počeli da rade sami. Pruga-Matejevac9-mart-2019-foto-JV-D-M Radovi počeli, nema ih, ali će da se intenziviraju; foto: JV

Na žalost, praksa je bila da se pruga Niš – Zaječar, koja je u potpunosti izgrađena 1922. godine, ne rekonstruiše još od 1961. godine, dakle skoro punih šest decenija, iako period rekonstrukcije svake pruge treba da bude između 20 i 25 godina. Dakle, svoj funkcionalni vek tri puta je nadživela jedna od retkih pruga u Evropi, koja ima 60 krivina sa radijusom 240-250 metara. Smatrali smo zbog toga da ne treba da čekamo i da je neophodno da odmah započnemo radove za koje nije bilo potrebno dodatno projektantsko rešenje, kako ne bi bio izgubljen ni jedan dan na realizaciji ovog projekta - pojašnjavaju.

Tvrde i da su radili samo ono što je u njihovoj nadležnosti dok izvođač ne bude uveden u posao - kako bi brže i efikasnije završili rekonstrukciju. Rok za to je, kako piše u tenderskoj dokumentaciji, 650 radnih dana, ali iz Infrastrukture železnice kažu da su sami sebi zadali zadatak da 108 km pruge bude remontovano do avgusta 2020. godine.

Izvođač radova za rekonstrukciju ove pruge izabran je na tenderu, jer Infrastruktura železnice Srbije nema kadrovske i tehničke potencijale da samostalno obavlja kompletan remont ove pruge - dodaju u odgovorima.

Pokušavajući da demantuju pisanje Južnih vesti da radovi stoje, iz preduzeća su pre dva dana naveli da je u toku preprojektovanje krivina. Ipak, to je posao koji treba da obavlja izvođač, piše u tenderu, a izvođač zvanično još nije ni počeo da radi. Na pitanje novinara da to pojasne, odgovaraju:

Preprojektovanje krivina i nova projektna rešenja započeli su nakon što je potpisan ugovor sa konzorcijumom firmi ZGOP i Saobraćajni institut CIP, kao izvođačem radova - odgovaraju iz preduzeća.

Takođe je nejasno kako su novi betonski pragovi i tucanik već transportovani na gradilište, ako firma koja je dobila posao i u čijoj je to nadležnosti tek treba da izađe na gradilište. Iz Infrastrukture železnice kažu da je to ipak njihov deo posla.

Dopremu materijala na gradilište obavila je Infrastruktura železnice Srbije. Ugovorom sa izvođačima radova precizirane su međusobne obaveze u rekonstrukciji pruge Niš – Zaječar, a ovo je bila obaveza Infrastrukture železnice Srbije, koju naša kompanija i ispunjava - tvrde u odgovoru.


"Požurili da ne bi plaćali penale"

Profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Ilija Tanackov pojašnjava da se saobraćaj na pruzi Niš - Zaječar, dok nije blokiran, odvijao u potpuno neregularnim uslovima i bez ikakve dozvole. Koloseci su bili deformisani, pola eksera nije bilo, kao ni pribora koji vezuju prag i šinu, te osenjuje da je to bio trulež preko kojeg nije smelo da se vozi. Pruga-Matejevac-mart-2019-foto-JV-J-A Radovi počeli, nema ih, ali će da se intenziviraju; foto: JV

Iako i nadležno preduzeće priznaje da je od izgradnje pruga trebalo već tri puta da se rekonstruiše, to se dogodilo tek kada su cisterne ispadale iz šina a građani najavili proteste.

Profesor Tanackov ipak tumači da ubrzana reakcija nadležnih nije zbog građana, nego zbog transportnih preduzeća.

Sada su požurili, jer već imaju ugovorene obaveze o prevozu, koje su ugovorili na osnovu trule pruge. Koliki će penali biti, to je pitanje. To je tako neplanski urađeno, na truloj pruzi su odlučili određene količine da prevezu. To su ogromni troškovi. Ako je pruga trula ona treba da se menja, ako treba da se menja onda se ne ugovara prevoz. Uzeli su pare i šta sad. Rade sami zato što je alarmantna situacija i to je taj sistem, jer im je svaki dan sad bitan, svaki šraf im je bitan, jer će pre ući u realizaciju ugovorenog i biće manji penali - pojašnjava profesor.

Profesor kaže i da će ugovori koje Infrastruktura železnice ima sa državnim preduzećima možda moći da se "ispeglaju" u Ministarstvu saobraćaja, ali da će ih privatni operateri sigurno tužiti zbog neispunjenja obaveza. Pojašnjava i da će industrija zbog zakašnjenja sa rekonstrukcijom sigurno imati probleme, jer se zbog prekida prevoza gubi i dobit.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žika

    08:49 // 30. 3. 2019.

    A ovi neradnici Železnice koji imaju kancelarije kod pravnog fakulteta, jel su počeli da rade nešto službeno u toku radnog vremena? Ne stižu ništa da rade u toku radnog vremena od privatnih obaveza. A to njihovo bahaćenje narod plaća!

  • prof dr CVETKO Prvi

    22:16 // 29. 3. 2019.

    Ma, kako se ne vidi ? Sve se vidi ako čovek hoće da vidi ili pak metne naočare! Ali ... gluvom ne vredi pričati tj. gluvi / neka mi oproste/-čitaju sa usana a "sluhisti" ne čuju, makar im vikali "na uvce"!

  • slavko

    19:03 // 29. 3. 2019.

    Jos jedna od neSNoSnih magli ove lažovske vlasti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: