Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 23. 6. 2014.

| Društvo

"Riblje čarolije" kraj Južne Morave

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Priprema.jpg
Pravo učešća imaju i amaterski i profesionalni kuvari.

Kuvanje riblje čorbe, nadvlačenje konopcem, šah, pikado i jahanje okupili su gurmane, amaterske i profesionalni kuvare, ribare i ljubitelje prirode iz okoline Niša na "Južnomoravskim ribljim čarolijama".

Na desnoj obali Južne Morave u blizini sela Klisura na putu za Malošište, 7 ekipa je pokušalo da za dva sata pripremi čorbu koja će oduševiti žiri i tako za svoj tim zaradi medalju i kotlić. Medalje Zlato je pripalo ekipi "Crveni krst" iz Doljevca, srebro Meraklijskom eko-društvu "Kolonija" iz Niša, a bronza timu "Babuška", takođe iz Niša.

Dok su neki čuvali kulinarske tajne za sebe, drugi su bez problema odgovarali na pitanja šta čini dobru riblju čorbu.

- Ljubav. Bez nje, kuvanje nema smisla. Zatim vam treba belo korenje, 3 vrste luka, šargarepa, biljni začini, 2 vrste paprike - crvena neljuta koja čorbi daje boju i ljuta. To je gurmanski mezetluk, mora da bude ljuto - kaže Goško Marković iz tima "Kolonija" koji je prethodne dve godine na ovom takmičenju osvajao 1. nagradu, a ove je dobio srebro.

Konji-Nonius Članovi KK "Nonius" učili su posetioce da jašu.Dodaje da je važno kuvati nekoliko vrsta isključivo slatkovodne ribe, kao i da su za čitav ovaj posao sasvim dovoljna dva sata.

Nagrada ove godine nije bila motiv za učešće njegovog tima, već druženje sa prijateljima i komšijama.

- Dolazimo da bismo se okupili na ovako lepom mestu i da bismo se družili. "Riblje čarolije" koristimo i da svoje iskustvo prenesemo mlađima, a oni su jako zainteresovani da sve to prihvate - priča ovaj kulinar.

Osim što su posetioci ove manifestacije mogli da dobiju savet o kuvanju, zahvaljujući Konjičkom klubu "Nonius" iz Gornjeg Međurova mogli su i da se oprobaju u jahanju ili voze čezama. Bilo je i nadmetanja u bacanju pikada, nadvlačenju konopcem i šahu, a uveče je bilo i muzike i igre.

- Prve "Južnomoravske riblje čarolije" smo organizovali pre 7 godina, a ideja nam se javila posle takmičenja u pripremanju čorbe na nišavskom keju. Odlučili smo da tome dodamo i sportove i sve to lepo funkcioniše - kaže Bratislav Nasković, menadžer ove manifestacije.

"Čarolije" organizuju Javna biblioteka u Doljevcu, Opština Doljevac i Mesna zajednica "Klisura". 

Riblje-carolije Proglašenje pobednika u kuvanju i sportovima pratili su pesma i igra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: