Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 22. 10. 2015.

| Društvo

Sokobanja deo "slagalice Srbije"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
puzzle
Sokobanja predstavljena kroz nekoliko kategorija; foto: serbianpuzzle.rs

Koja jela su specifična za Sokobanju, šta nudi festival “Prva harmonika Sokobanja”, ko je mitropolit Mihailo rođeni Sokobanjac i zašto treba investirati u ovaj grad, zainteresovani mogu saznati na sajtu serbianpuzzle.rs.

Ovaj sajt je pokrenulo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sa idejom da svake nedelje promoviše različite srpske gradove na zanimljiv način.

Tako se može saznati nešto više o istorijatu zgrade Uprave, kao i tome da su za sokobanjski kraj karakteristični sir i kiselo mleko koji imaju specifičan ukus zbog činjenice da veliki procenat stočne ispaše čini lekovito bilje.

Kačamak, proja, belmuž, kravajčići, gibanica i drugi specijaliteti imaju specifičan ukus upravo zahvaljujući sokobanjskom siru. Nadaleko je poznato kiselo mleko iz sela Jezera, koje je voleo da jede i naš nobelovac Ivo Andrić i koje je specijalno dopremano za njega, kad god je boravio u Sokobanji - navodi se u opisu Sokobanje.

puzzle Takmičenje harmonikaša organizuje se u avgustuU “Srpskoj slagalici” posvećena je pažnja i “Prvog harmonici”, manifestaciji koja se održava od 1962. godine, a koja je “lansirala” brojne poznate harmonikaše i muzičare poput Miše Mijatovića, Kemiša, Novice Negovanovića, Željka Joksimovića…

Zainteresovani mogu pročitati i detalje o liku i delu mitropolita Mihaila čija zadužbina iz 1894. godine i dan danas Osnovne škole u centru Sokobanje.

On je bio ktitor Crkve Svetog Preobraženja gospodnjeg koja je izgrađena 1892. godine, a pokrenuo je inicijativu za formiranje Društva za uređenje i ulepšanje Sokobanje, koje je počelo sa radom 1895. godine kao prvo zvanično ekološko društvo na Balkanu - deo je biografije ove znamenite ličnosti.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu lokalne samouprave, namera sajta serbianpuzzle.rs. jeste da svakom mesto bude predstavljeno domaćoj i stranoj javnosti kako bi zainteresovani došli u Srbiju i investirali.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Sokobanje.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Sokobanja u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Sokobanja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Sokobanje i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I taj novi termin je po meni diskutabilan. Necu da slutim, ali tada pocinju "hladne" probe za predstojecu grejnu sezonu

Poaro Čitalac

Tekst: Radovi na kotlarnici u niškoj Banovini odlažu koncert

Pronađite nas na: