Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 12. 3. 2019.

| Društvo

Stariji Aleksinčani na stomatološke proteze čekaju od 8 do 10 meseci

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
proteze
Kažu da im treba još jedan tim da bi pacijenti brže dobili proteze; foto: B. R.

Samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa prave zubne proteze za Aleksinčane, pa stariji od 65 godina zamene za zube čekaju od 8 do 10 meseci. Doktor stomatologije Dragan Stamenković iz Doma zdravlja pojašnjava da je tako zbog zabrane zapošljavanja i kaže da im je potreban još jedan tim kako bi smanjili listu čekanja na kojoj je oko 200 pacijenata.

proteze Na listi za veštačke zube oko 200 pacijenata; foto: B. R.Iz aleksinačkog Doma zdravlja potvrđuju da su liste za izradu stomatoloških proteza duge i da ih pacijenti čekaju mesecima. Trenutno ih je 192, a Stamenković pojašnjava da je razlog to što ih prave samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa - po kadrovskom planu Ministarstva zdravlja i PIO fonda.

Zubni tehničar po normi izrađuje 24 proteze mesečno, 12 pacijenata - pacijentu dve proteze gornja i donja, tako da svakom stomatologu sleduje po 6 pacijenata mesečno. Mesečna norma je na taj način ispunjena. Osim toga, u toku meseca, zubni tehničar u saradnji sa lekarima odradi do 40 reparatura proteza mesečno, a tri reparature se normiraju kao jedna nova proteza. Dom zdravlja Aleksinac višestruko premašuje zadatu mesečnu normu - pojašnjava Stamenković.

vestacke vilice Zbog zabrane zapošljavanja velike liste čekanja; foto: B. R.

Kada bi se povećao broj stomatologa i zubnih tehničara, tvrdi, smanjila bi se i lista čekanja. Doktor Stamenković ističe da bi time mogli da reše ogroman broj pacijenata koji su stariji od 65 godina na teritoriji Opštine Aleksinac, a koji imaju pravo na izradu subvencionisanih, ali i na besplatne stomatološke proteze.

Rešenje za to bi bilo još jedan tim koji čine stomatolog, stomatološka sestra i zubni tehničar. To je po sadašnjim normativima nemoguće, jer Zakon o zdravstvu iz 2006. godine predviđa broj izvršioca prema broju stanovnika na određenoj opštini - dodaje Stamenković.

U Ministarstvu zdravlja kažu da u stomatološkoj službi aleksinačkog Doma zdravlja ima 9 zaposlenih, ali da mogu bez njihove saglasnosti da zaposle radnike na određeno vreme - zbog bolovanja ili odsustva zaposlenih iz drugih opravdanih razloga, kada za tim ima potrebe.

*Tekst je dopunjen odgovorima koji su nakon objavljivanja teksta stigli iz Ministarstva zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    12:00 // 13. 3. 2019.

    Logično svi bi da odu u privatnike

  • Oscar Pitagor

    09:37 // 13. 3. 2019.

    Ако држава жели да смањи муке најстаријима не мора никог да додатно запошљава. Једноставно, омогући људима да то своје право на протезе реализују где сами пожеле. Рецимо, у приватним ординацијама. Фонд ПИО то плати - као и што плаћа и државним установама. Може и по некој нижој цени. Пристаће људи-гарант.
    И видећете да ли ће ови што "раде у норму" моћи да зараде за воду.

    • Zeka

      20:52 // 17. 3. 2019.

      To o cemu pricas radi se u hrvatskoj...pa su privatnici propali...zato sto pio fond ne refundira sredstva po nekoliko meseci do godine dana...a ti kao privatnik mora da uplacujes svoje pare na racun a pare nisi ni dobio..to bi se i kod nas desilo...takodje, pio fond placa 6000 po protezi sto je premalo za trzisnu cenu(180e min)

  • Maja

    22:23 // 12. 3. 2019.

    Da se ne lazemo. Srbi izbegavaju da rade kad god to moze. Sto bi oni padali na nos od posla, kad nije nuzno. Nije privatno pa da zarada zavisi od uradjenog posla. A o motivaciji da se dobro uradi, i da ne pricamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: