Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 22. 4. 2015.

| Društvo

Toplane i Ministarstvo energetike razmotriće cene grejanja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Niška Toplana sa toplanama iz Srbije zahteva regulisanje cena; Foto: Arhiva JV

Naplata gasa po jednoj, a isporuka po drugoj ceni, što je značajno uvećalo račune za grejanje Nišlijama, biće razmatrano i u Ministarstvu energetike. Zahtev za preipitivanje cenai trebalo bi da uputi i Udruženje toplana Srbije.

Uvećani računi za grejanje početkom godine stigli su zbog uvećanja cene gasa, a tome je doprinela i uredba Gradskog veća da niška Toplana može da menja cene grejanja bez saglasnosti većnika.

Svemu tome prethodila je izmena propisa o slobodnom tržištu prirodnog gasa koja je na snagu stupila 1. januara.

Direktor niške Toplane Slobodan Maksimović, nakon današnjeg sastanka sa kolegama iz Toplana iz drugih gradova Srbije, koji je održan u Nišu, kaže da je izmena tog propisa jedan od zahteva.

Naše inicijative su upravo u tom pravcu. Pokušavamo da ublažimo udar na korisnike - kaže Maksimović.

Oni koji bi o tome mogli da odlučuju su u Ministarstvu energetike, a državni sekretar iz pomenutog Ministarstva Zoran Predić kaže da će nakon zvaničnog dopisa Udruženja toplana, zahtevi biti razmotreni.

Mi ćemo se time pozabaviti u domenu svojih nadležnosti - pre svega, da se računi za isporučen gas ne fakturišu u danu, nego da promene cene gasa, a samim tim i grejanja, moraju biti najavljene i da jednostavno svi oni koji od toga zavise mogu na neki način da se adekvatno i pripreme - rekao je Predić.

Predić pojašnjava da je u pripremi Metodologija za formiranje cene grejanja, koja bi trebalo da dodatno uredi način formiranja cena. Takođe, pojašnjava državni sekretar, važno je da korisnici pređu na pojedinačno merenje, kako bi sami mogli da stvore uštedu.

Još jedna mogućnost za smanjenje cena grejanja je zahtev Udruženja toplana da usluge Toplane budu izbačene iz Zakona o komunalnim delatnostima, što bi PDV smanjilo na 10 %, pa bi i računi za toliko bili umanjeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    16:48 // 24. 4. 2015.

    I Maksa i Predić pričaju, bez veze!Ide leto a srpski narod je sklon zaboravljanju a ova dvojica, ako ostanu na svojim radnim mestima,lupaće i dalje gluposti!A uoči naredne zime , ode cena ...u nebo

  • Dragana

    22:37 // 22. 4. 2015.

    3 meseca je vec povisena cena! Definitivno najveci lopovi...Odjavice vam se svi pa kako cete da placate te vase sto ne rade inace nista?!

    • poskupljenje

      06:25 // 23. 4. 2015.

      ...je čisto nadomeštanje gubitka zbog neplatiša.U 21.veku,kada centralno grejanje treba da bude najjeftiniji način grejanja,oni me teraju cenom da prelazim na struju ili da se smrzavam!

  • Zokac

    19:37 // 22. 4. 2015.

    STRASNO! Ludilo! Svako jutro ovih dana iako je napolju 20 stepeni oni pale grejanje ne bi li još malo držali pare ljudima koji imaju kalorimetar!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: