Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 17. 11. 2010.

| Društvo

U rudniku Lece posao za 300 rudara

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Rudnik Lece

MEDVEĐA – Najnovija istraživanja rudnika Lece, nedaleko od Medveđe, pokazala su da ima veću koncentraciju zlata nego što su pokazivale ranije analize – tvrde u šabačkoj kompaniji Farmakom MB, koja je vlasnik ovog rudokopa, jedinog u Jablaničkom okrugu.

Posle gotovo desetogodišnje pauze, rudnik Lece polako vraća nekadašnji sjaj. Planirano je da se godišnje iskopa oko 260.000 tona rude i da obezbedi posao za 300 rudara.

Prema najnovijim analizama, u svakoj toni olovne rude u rudniku Lece nalazi se od 160 do čak 260 grama zlata, što je najveći sastojak ovog plemenitog metala u Evropi.

Filip Petrovski, inženjer rudarstva, koji je na "privremeni rad" došao iz Makedonske Kamenice, juna ove godine, ističe da su nabavili vrhunsku mehanizaciju što bi trebalo da im omogući ostvarivanje ambicioznih planova proizvodnje.

Trenutno je u rudniku Lece angažovano 300 radnika, a svaki peti je iz Makedonije, odnosno daleko od Medveđe, jer u ovom siromašnom kraju nema dovoljno rudara i zato planiraju da organizuju obuku za rudarska zanimanja.

Posle pokretanja proizvodnje, zarade rudara u proseku se kreću oko 450 evra, a preporođeno je malo rudarsko mesto Lece.

- Za našu siromašnu sredinu, oživljavanje proizvodnje je od izuzetnog značaja jer su rudarstvo i razvoj turizma u Sijarinskoj Banji, naše najvažnije razvojne šanse – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlatan Trajkovic

    12:23 // 20. 1. 2011.

    Ja sam zvao njihovu kadrovsku sluzbu, uzeli su mi podatke i nista mi nisu rekli.

    • dusan mancic

      00:41 // 22. 1. 2014.

      Mozete li mi reci gde mogu konkurisati ili videti oglas za rad u rudniku?

  • Zlatan Trajkovic

    12:13 // 20. 1. 2011.

    Kako gore u navedenom tekstu pise da je svaki peti rudar makedonac i da ce da vrse obuku za rudare jer ih nemaju dovoljno.

  • Sasa

    00:55 // 2. 1. 2011.

    Ja sam zvao licno upravnika za jamsku eksploataciju i on mi je rekao da nemaju potrebu za rudarima jer tu rade vecinom mestani Leca.

    • stojanka

      16:26 // 30. 7. 2011.

      nije istina da je vecina rudara iz opstine, istina je da su vecinom iz makedonije jer su oni "jevtiniji". tamo su metode kao na divlji zapad, ili radis 12 sati i cutis ili moras da trzis "bolje" od goreg. tamo je katastrofa kako se sa narodom eksploatise

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: