Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 21. 3. 2013.

| Društvo

Zatvorena učionica niške Gimnazije

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
Gimnazija Stevan Sremac
"Iseljeno" odeljenje na nastavi u svečanoj sali

Jedna učionica u zgradi koju dele dve niške gimnazije zatvorena je već skoro dva meseca zbog opasnosti od urušavanje poda, pa po jedno odeljenje u obe smene nastavu ima u svečanoj sali. Gimnazija Stevan Sremac

Direktor Gimnazije "Stevan Sremac" Milan Stojanović procenjuje da će učionica u zapadnom krilu ove zgrade, koja je pod zaštitom države, biti renovirana i spremna za đake tek za sledeću školsku godinu.

- Inspekcija je došla na naš poziv i krajem februara zatvorila učionicu zbog poda koji je propao, jer  je konstantovano da je to opasno po đake. Rečeno nam je da će se rekonstrukcija uraditi po ubrzanom postupku, ali ipak neće biti završena pre raspusta - kaže Stojanović. Gimnazija Stevan Sremac

Ovo nije jedini nedostatak zgrade Gimnazije "Stevan Sremac", koju koriste i učenici Gimnazije "Bora Stanković". Krov prokišnjava posle jakih kiša tako da gotovo u svakoj učionici ima vlage, više od polovine prozora je zakucano iako su pre nekoliko godina zamenjeni, a propada i fasada.

- Godinama tražimo potpunu rekonstrukciju krova, u više navrata rađena je parcijalno. Prozori jesu zamenjeni, ali se dešavalo da posle toga ispadaju iz ležišta, tako da smo bili prinuđeni da mnoge zakucamo. Kada su menjani, vodilo se računa o izgledu, a ne o kvalitetu - priča Stojanović. Gimnazija Stevan Sremac Fasada na zgradi gimnazije

On smatra da je problem u tome što ova gimnazija "kod Uprave za finansiranje ima isti status kao i one škole čije su zgrade nove".

Zgrada gimnazije građena je pre I svetskog rata i završena dvadesetih godina XX veka. Sada je pod zaštitom države i kao takav spomenik ništa se na njoj ne sme renovirati bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika i narušavanja njenog prvobitnog izgleda.


Nije izuzetak

Učenici niške Osnovne škole "Branko Miljković" već 5 meseci pohađaju nastavu u 3 smene, a časovi su skraćeni na 30 minuta, jer je građevinska inspekcija zabranila korišćenje čak 9 učionica.

Detaljnije o ovome možete pročitati u tekstu "Inspekcija zatvorila učionice" - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petrovic97

    14:58 // 23. 3. 2013.

    Nije poenta u prepucavanju. Uslovi su otežani u svakom slučaju, a to za decu i profesore su samo glasine, i Sremac i Bora su stvarno kvalitetne škole. Ne treba se time opterećivati, nego se treba usresrediti na to da se obezbede nornalni uslovi, kao sto je i Beba rekla.

  • maja

    10:48 // 23. 3. 2013.

    Jednom je i to trebalo da se desi. Na samo 10 m od ove dve Gimnazije nalayi se i najstarija O.Š. "Vožd Karađorđe", koja je takođe u "jadnom" stanju. Kada smo pitali Direktorku da se nešto uradi rečeno nam je da škola nema sredstava, pa od roditelja uzima novac za popravke u školi što je sramno. Deca na -10 sede u učionicama čiji prozori ne samo da ne dihtuju već ne mogu ni da se zatvore. Škokska sala u još gorem stanju. Klupe i stolice izlomljene a zidovi neokrečeni puni memele i vlage. Za školsko dvorište da ne pričam. Zgrada škole je u takvom stanju da samo čekamo kada će nešto da se sruši. Svaka čast Gradonačelniku i Minisatrstvu prosvete na pomoći koja nikad nije došla. Šta da očekuju druge škole kada je škola u centru grada u ovakvom stanju. Sramota!!!!!!

    • Lik iz centra

      16:45 // 23. 3. 2013.

      bivsi sam ucenik vozdove skole,i znam u kakvom je jadnom stanju,bila do pre 3-4 godine,iako se relativno renovirala tada.sad samo mogu da zamislim u kakvom je tek ruglu.jedna od 2 najstarije skole u nisu,u centru grada(kao i ove 2 gimnazije),stvarno je bruka za grad i vlast koji ga vodi.grade se skole isturena odeljenja po prigradskim naseljima(uz duzno postovanje,ne zelim nikog da uvredim,ali iskreno,ko dodje sa strane prodje uglavnom kroz centar,i vidi kakvi smo mi uopste),a skole sa sa ogromnom istorijom propadaju.u vozdovoj je.dok sam ja iso,bio jedan disa,koji je takodje uvek trazio pomoca od ucenika za sve,od kamera,prozora pa do fasade.tako da,ne verujem da se ni sada nesto promenilo s novom direktorkom.

  • Cica Maca

    22:09 // 22. 3. 2013.

    Pa nije covek iz ruralne sredine/seoske seljak zato sto je sa sela, nego su seljaci oni koji tako razmisljaju... Pokazalo se u praksi da su deca iz ruralnih sredina kako je vec gore pomenuto mnogo bolji i ucenici i ljudi i mnogo vaspitaniji, dok su ova deca iz grada zasticeni kao beli medvedi pa na njih ne sme ni prasina da padne da im ne upropasti firmiranu garderobicu... Nisu vise ni Bora ni Sremac niti bilo sta u ovom gradu isti, sve je propalo, unisteno, kontaminirano... Ne zna se da li su gori profesori ili deca ili roditelji te dece... Profesori ne smeju da pisnu, deca im se penju na glavu, a roditeljima su za lose ocene krivi profesori a ne njihovi ljubimci... I posle mi pricajte o tradicionalnoj skoli, znanju, i skolovanom kadru, a sve ukazuje na to da smo propali za medalju...

    • x

      21:29 // 29. 10. 2013.

      Profesori ne smeju da pisnu jer im zakon ne dozvoljava !! Ranije su profesori tukli decu, a sada ne smeju da ih izbace sa casa ako prave haos.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: