Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 13. 10. 2017.

| Društvo

Zbog dugovanja za struju, pojedine zgrade u Nišu bez grejanja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
podstanica
Podstanice isključene zbog duga za struju; foto: JV arhiva

Koliko zgrada u Nišu je trenutno bez grejanja zbog toga što nema struje u podstanicama koje radijatore napajaju toplotnom energijom zasada nije poznato. U Elektrodistribuciji kažu da nisu isključili nijednu, u Toplani su početkom nedelje registrovali 9, a u Udruženom pokretu slobodnih stanara kažu da nema univerzalnog rešenja za ovaj problem i da zavisi od slučaja do slučaja.

Prema mejlovima koji ovih dana stižu na adresu Južnih vesti, u najvećem problemu je nekoliko zgrada u Ulici Vojvode Mišića i na Bulevaru Zorana Đinđića.

Naime, kako kažu, oko 1.000 stanara tokom toplih proba niške Toplane imalo je hladne radijatore, jer je u zgradi na Bulevaru Zorana Đinđića isključena podstanica koja greje nekoliko zgrada.

Postoji dugovanje za struju u iznosu većem od 100.000 dinara i to od strane drugih zgrada odnosno korisnika. Grejna sezona počinje za par dana, a ugroženo je preko 1.000 korisnika zbog nesavesnosti i bezobzirnosti drugih stanara - piše jedan Nišlija.

U Toplani kažu da oni u evidenciji imaju 9 zgrada koje zbog problema sa strujom nemaju grejanje, a kako kažu, među njima nije podstanica na Bulevaru Zorana Đinđića.

Čim naši radnici uoče da je problem sa strujom, oni obaveste Skupštinu stanara u toj zgradi, a kontaktiramo i Elektrodistribuciju. Međutim, mi taj problem ne možemo da rešimo, posebno ako je reč o dugovanju stanara za struju - rekao je Predrag Milačić, direktor Toplane.

Struja u podstanicama, kako su pojasnili u pokretu Udruženih stanara, deo je takozvanih zajedničkih troškova koje plaćaju stanari zgrada. Dugovi obično nastaju kada neko od stanara to ne izmiruje ili kada blagajnici ili predsednici skupština stanara ne plaćaju račune na vreme.

U Elektrodsitribuciji Niš kažu da “ove godine nije isključena nijedna podstanica i da su sva dugovanja nastala u prethodnim godinama”.

Sve skupštine stanara koje u toplotnim podstanicama nemaju napajanje električnom energijom mogu da se obrate Odseku za tehničke usluge Niš, Sektoru za brigu o korisnicima, gde na šalterima za informacije mogu da dobiju informaciju da li je struja isključena ili je u pitanju kvar. Ukoliko je obustavljena isporuka električne energije po bilo kom osnovu, neovlašćena potrošnja ili dugovanja, za ponovno priključenje za mrežu potrebno je da se uplati iznos duga - kažu u Elektrodistribuciji.

Pre nekoliko godina, kada su počela isključenja podstanica, Elektrodistribucija je o dugovanjima skupštine stanara upozoravala unapred, pre početka toplih proba.


Stanari: Problem nema univerzalno rešenje

Saša Kostić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara iznosi primer iz svoje zgrade gde se, kako kaže, ukoliko neko od stanara nema da plati zajedničke troškove, njihov deo pokriva iz zajedničke kase, kako bi se računi izmirivali na vreme i svi građani imali grejanje.

Ukoliko ima para na računu predsednici i blagajnici plaćaju sa zajedničkog računa, pa kasnije refundiraju od tih koji nisu platili. Stvar je generalno kompleksija i ne postoji univerzalno rešenje - kaže Kostić.

On kaže da je upozoravao građane, kako kaže, da će prema novom Zakonu o stanovanju, upravnici zgrada, onim stanarima koji ne plaćaju, moći da dovode izvršitelje na vrata.

Mora da postoji solidarnost u ovom teškom vremenu. U više slučajeva su problemi onih koji ne plaćaju zapravo socijalni problemi - zaključuje Kostić.

Podsetimo, tople probe u Nišu počele su pre 5 dana, a kako je tada rekao direktor Toplane, grejna sezona “neće početi pre 15. oktobra”, jer su temperature preko 20 stepeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stanar

    08:03 // 15. 10. 2017.

    U zgradi u Vozdovoj 53,vec godinama je iskljuceno zajednicko svetlo.Samo se pitam,kako cemo to platiti ,jer smo UTUZENI.Kad nam ispostave racun sa troskovima i kamatom-radice izvrsitelji.Sreca je samo sto gosti ne mogu da nam dodju po mraku.

  • izivljavanje

    06:54 // 15. 10. 2017.

    U ovom gradu niko vise ne maltretira gradjane od Toplane.Redovno placam racune za grejanje i hocu da mi za moj novac isporuce ono sto kupujem.Gradska vlast cuti i tako ucestvuje u ovome.

  • ***

    05:21 // 15. 10. 2017.

    Toplana ne sme da koristi zajednicku struju,vec je duzna da ima svoje brojilo u podstanici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: