Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 19. 8. 2016.

| Ekonomija

1.250 radnih mesta u novoj fabrici auto-delova u Nišu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
sporazum
Memorandum potpisan u Gradskoj kući; foto: JV

Fabrika “Cooperatief IMI Europe” sa vijetnamskim kapitalom, a registrovana u Holandiji, do kraja sledeće godine trebalo bi da bude izgrađena u Nišu. Planirano je da u periodu od 10 godina uposli oko 1.250 radnika. 

Kako su "Južne vesti" juče pisale, ministar privrede Goran Knežević i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas Memorandum o razumevanju sa generalnim direktorom bugarskog ogranka kompanije Erikom De Kandidom. To je, kako su istakli, prvi korak u pokretanju niškog pogona ove fabrike.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj kažu da će fabrika uposliti predviđen broj radnika najverovatnije za najviše 5 godina, iako imaju rok od 10 godina za ispunjenje svih obaveza prema državi. Planirano je, dodaju, da u Niš investiraju 30 miliona evra.

Značajan procenat zaposlenih biće inženjeri i visokoobrazonvani kadrovi – kazao je Milan Ranđelović iz KLER-a.

Kompanija još razmatra lokacije za gradnju pogona, a posebno su, dodaje, zainteresovani za prostor preko puta Kazneno-popravnog zavoda i kod Elektronske industrije.

“Cooperatief IMI Europe” ima 13 fabrika u 6 zemalja u Aziji, Evropi i Severnoj Americi. Vijetnamska kompanija, čije je evropsko osedište u Holandiji, ima fabriku i u okolini Sofije. 


Kompanija dobija "ne mala sredstva" od države

Vlada republike Srbije će, prema rečima ministra privrede Gorana Kneževića, pomoći ovog investitora i finansijski i administrativno. Do kraja godine biće završena dokumentacija za gradnju, a već 2017. očekuju "polaganje kamenja temeljca" ali i završetak izgradnje fabrike. 

Država će im pomoći i finansijski, dobiće ne mala sredstva za pokretanje poslovanja u Nišu jer želimo da vratimo ovom gradu staru slavu - kazao je ministar Knežević.

On dodaje da je nezaposlenost gorući problem Srbije i da je ulaganje u privrednu proizvodnju zarad upošljavanja građana prioritet Vlade Srbije.  

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Paljba

    17:01 // 22. 8. 2016.

    Drzavo hvala sto si me skolovala da pobegnem odavde.

  • sale

    23:34 // 19. 8. 2016.

    Alo ljudi, pa sto se bunite sad, sto niste drugacije glasali?

    70% vas je glasalo za vucica, seselja, dacica i njihove lokalne satrape... Nije vam bio dobar simonovic, nije vam bio dobar bane, sad uzivajte u rezultatima svog izbora...

    • misko

      06:12 // 20. 8. 2016.

      Naravno da nije bio dobar simonov, a naročito nije bio dobar bane.
      Narodu nije bio dobar Djindjić, i nije bio dobar Živković, pa eto im ga i bane i smiljko i simon i ćirko i perišić i bulatović i veliki vodja i voja i ostala ...

  • žika

    21:38 // 19. 8. 2016.

    E,očevi jedoše kiselo grođže a deci trnu zubi: Očevi potkradali firme, uzimali lažna polovanja, prazne hodove a sada njihova deca ispaštaju ili nemaju posla ili rade za male plate i po strožim uslovima. Nismo znali ili hteli da cenimo ono što smo imali. Sad kad je došao stranac i pritego više nego što treba - kukanje. A, izgleda da ovaj narod i nije za bolje, neka je zadovoljan i tim što ima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: