Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 25. 12. 2014.

| Ekonomija

Arapi sponzorišu tri pobednička IT tima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
inovation
Svaki tim IT developera i programera imao je 5 minuta za prezentovanje svoje ideje

Pobednici start-up takmičenja “Innov-a-thon" održanog u Nišu su dva niška i jedan tim iz Beograda koji će svoje ideje za aplikacije od naredne godine moći da razvijaju u inkubator centru u Dubaiju.

Kompanija TURN8 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sponzorisala je takmičenje, a odabranim mladim kompanijama daje po 30 hiljada dolara i pokriva njihov boravak u Dubaiju gde u periodu od 3 do 4 meseca treba da rade na svojim projektima.

Među 24 tima iz Srbije i regiona za najkreativnije ideje su proglašene aplikacije “The Que” tima “Hypercube” iz Niša, koncept “Good Game network” niškog gejmer tima i aplikacija za upoznavanje koja koristi low enegry blue tooth "Beaconed" tima iz Beograda. 

Ideja “Good Game network” tima “GG” je da se omoguće dodatne igre sa više igrača na međunarodnom nivou, dok su Nišlije Filip Jovanović, Lazar Đorđević, Đorđe Krutil i Srećko Janićijević razvili aplikaciju koja treba da reši problem čekanja u redu.

Filip Jovanović objašnjava da je “The Que” aplikacija za mobilne uređaje koja je rešenje za optimizaciju vremena provedenog u redu.  inovation Pobednički timovi u Dubaiju imaće priliku da ostvare kontakte sa inostranim kompanijama

Ideja je da banke, pošte i druge ustanove imaju servis povezan sa aplikacijom, kako bi ljudi mogli da virtuelno stanu u red. Kada se “čekirate” u redu dobijete kod i procenu za koje vreme stižete do šaltera, 5 minuta pre nego da stignete na red dobijete podsetnik i kad dođete do službenika samo pokažete kod - objašnjava Jovanović.

On kaže da je zajedno sa kolegama pre oko godinu dana pokrenuo start-up kompaniju, te da je odlazak u Dubai velika prilika da steknu kontakte u IT svetu i nauče kako da razvijaju svoje ideje.

Imaćemo šansu da se povežemo sa raznim kompanijama i da prođemo kroz obuku kako da nađemo investitore, poslujemo i unovčimo svoje ideje - kaže Jovanović.

Direktor kompanije TURN8 Mohammed Hamdy kaže da su slična takmičenja organizovali širom Azije, Severne Afrike i Evrope i da su bili prijatno iznenađeni velikim brojem talenata u Nišu.

Sigurno ćemo se vratiti u Niš krajem sledeće godine da uradimo još jedno takmičenje - rekao je Hamdy.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata organizovala je ovo takmičenje na poziv Clean Earth Capital-a, koji realizuje projekat “Novi Niš”.

Zaista nismo očekivali toliki odziv iz drugih gradova. Inače, veoma visok nivo konkurencije uveliko je premašio naša očekivanja za ovaj prvi događaj  - rekao je direktor Clean Earth Capital-a Filip Bej.

Iako je većina timova iz Niša, na takmičenju su učestvovale i ekipe iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Skoplja, Sofije, Tuzle i Sarajeva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: