Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 27. 8. 2020.

| Ekonomija

Voćari u Toplici zbog niske cene, ovogodišnji rod šljiva najčešće će koristiti za proizvodnju rakije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljiva
Dobar kvalitet ali mala cena; Foto: Lj. M.

Niska otkupna cena od 10 i 15 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koje su i ove, kao i većinu prethodnih godina, pratile topličke voćare tokom berbe šljiva, koja se ovih dana privodi kraju.

Većina proizvođača šljive u Toplici je očekivala da se tokom berbe cena šljive poveća bar na 20 dinara, jer je, prema proceni stručnjaka, ovogodišnji rod bio kvalitetan, ali ne samo da je cena ostala na nivou prošlogodišnje, već je dosta problema bilo i sa otkupom, koji je nekoliko puta prekidan na dan dva, pa opet nastavljan. Za to vreme, šljiva je sazrela i opala, pa je i cena pala na 10 dinara.

2 kazan rakija KOSTA Najčešće šljiva manjih proizvođača završava u kazanima za rakiju; Ilustracija; foto: A. Kostić Cena berača, do kojih je ove godine bilo teško doći jer niko neće da se bavi tim poslom, za ubrani kilogram je 5 do 6 dinara, pa proizvođačima ostaje u najboljem slučaju 10 dinara za kilogram, a tamo gde je šljiva mekša i lošijeg kvaliteta 4 dinara. Zato tvrde da je ovogodišnja cena neisplativa za nastavak dalje proizvodnje i prodaju, pa je kod većine njih, umesto na otkup, šljiva završila u kazanima za rakiju.

To posebno važi za manje proizvođače koji peku rakiju na tradicionalan način, a koji traži dosta vremena da bi se došlo do finalnog proizvoda.

Za sve nas koji se bavimo voćarstvom ovo je dodatni posao koji iziskuje dosta vremena i truda. Ipak, računica je jasna, mnogo je isplativije ispeći dobru i kvalitetnu rakiju i prodati je za 400 do 600 dinara za litar, nego šljivu poklanjati otkupljivačima za 15 dinara i to prvu klasu. Ona nešto lošija, otkupljuje se za 10 dinara – kaže Miroslav Todorović iz prokupačkog sela Babin Potok.

Na teritoriji Prokuplja gotovo 70 % stanovništva se bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture, poput oblačinske višnje i šljive, a u proseku se godišnje otkupi više od 2.560 vagona šljive sorte "stenlej". Procena stručnjaka je da je prosečan rod šljive ove godine oko 10 tona po hektaru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Симке

    23:32 // 27. 8. 2020.

    И треба. Али и џем! Равноправност мора да постоји.

  • ne li ti reko

    17:30 // 27. 8. 2020.

    Šta su proizvođači očekivali, dobru cenu, pa da imaju zaradu veću od prosečne plate?Ministar hteo da organizuje skup otkup, ali bio zauzet oko korone

  • Ivan

    15:55 // 27. 8. 2020.

    Biće posla na odeljenjima za lečenje alkoholičara,biće i nasilja u porodicama......rakija je ozbiljan problem,pogotovo u Kuršumliji a bogami i u Blacu!!!

    • Djunta

      19:56 // 27. 8. 2020.

      Kao i uvek, drzava i otkupljivaci ih preveslaju i onda, daj da vratimo muku i da narod oglobimo ! Ovaj, vec i cenu formirao, ko veli, ljubitelji alkohola, sve ce mu nadoknade ! Lud li je neko da ti za taze rakiju plati toliko ! Izgleda da slabo pratis trziste !

    • Mika

      16:56 // 28. 8. 2020.

      Hoće zbog alavosti našeg naroda i pravljenja šećeruše. 10 kila šećera na kazan ih kad bi moglo još više!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: