Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 30. 9. 2014.

| Istražujemo

Građanski nadzornik: Poništiti tender za gradski prevoz

Autor:P. Blagojević, Lj. StojanovićIzvor:Južne vesti
Krivična prijava
Čeka se stav Tužilaštva

Uz zahtev za poništenje tendera nadzornik, kog je imenovala Uprava za javne nabavke, podneo i krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

U zvaničnom izveštaju koji je prosleđen republičkoj Upravi za javne nabavke i Komisiji za zaštitu prava ponuđača se nedvosmisleno navodi da je tender sproveden "suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama" i traži se njegovo poništavanje.

Dragan Dobrašinović Tender u interesu preduzeća, a ne građana; Dragan DobrašinovićDirektor Topličkog odbora za demokratiju Dragan Dobrašinović, koji je u ovom postupku bio građanski nadzornik, ocenjuje da postupak izbora novih gradskih prevoznika "nije sproveden u interesu građana Niša, već u interesu tačno određenih prevoznika".

Žalosno je i sramotno što su u nameštanju tendera učestvovali najviši gradski funkcioneri, uključujući i samog gradonačelnika - kaže Dobrašinović.

Dobrašinović kaže da je protiv gradonačelnika Zorana Perišića i izvršnog direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića juče podneo i krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, s obzirom na to da je vrednost moguće štete preko 200 miliona dinara, kao i da je u ceo "posao" bio umešan veći broj osoba.

On je izrazio očekivanje da će policija i tužilaštvo hitno reagovati i otpočeti sa proverama navoda iz prijave.

Ukoliko se to ne dogodi, znaćemo da Srbija nema ni policiju, ni tužilaštvo koje je spremno da se bori protiv korupcije i organizovanog državnog kriminala.

Gradska kuća Kompletni tekstovi izveštaja građanskog nadzornika i krivične prijave su objavljeni i na sajtu Koalicije za nadzor javnih finansija - ovde.

Inače, po Zakonu o javnim nabavkama "građanski nadzornik" se postavlja za svaki tender čija je vrednost preko milijardu dinara. Sa te pozicije on ima stalan uvid u postupak, dokumentaciju i komunikaciju naručioca sa ponuđačima, a o svim aktivnostima podnosi izveštaj o nadzoru Upravi za javne nabavke i može ukazati javnosti ako je bilo nepravilnosti tokom postupka.

Zakon predviđa i obavezu građanskog nadzornika da čak i u slučaju sumnje u nezakonit rad o tome obavesti nadležne državne organe.

Detalj iz diskusije sa sednice Gradskog veća

Podsetimo, snimci koje su Južne vesti objavile prošlog četvrtka pokazuju da su najviši gradski rukovodioci štelovali kriterijume najvećeg tendera u novijoj istoriji Niša i prilagođavali ih unapred određenim prevoznicima.

Detaljnije informacije u vezi sa tim možete pogledati u tekstu "Da li je namešten tender za gradske autobuse?".

Vrednost tendera je bila 6.5 milijardi dinara, dok je, poređenja radi, ukupan budžet Grada Niša u prošloj godini bio tek milijardu dinara veći.

Gradonačelnik Zoran Perišić je odbio da komentariše sadržinu snimaka, ali je u saopštenju objavljenom na sajtu Grada u nedelju popodne potvrdio njihovu autentičnost.

​Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika Tomić

    09:13 // 3. 10. 2014.

    A šta je radio nadzornik za sve vreme trajanja postupka javne nabavke ako nije NADZIRAO. Da je NADZIRAO dobro,možda ne bi morao sada da paradira sa podnošenjem krivičnih p.Tada nije uočavao propuste?!

  • G.j

    08:44 // 3. 10. 2014.

    Namestanje tendera pred trideset ljudi ovo je nesto novo.

  • МИРОСЛАВ - СНС ПАНТЕЛЕЈ

    13:42 // 1. 10. 2014.

    Извињавамо се грађанима Ниша на необазривом кадровирању у СНС. У тој странци на локалу има много квалитетних чланова, али лош агресивни табор увек надвлада разум и поштење.

    • petar

      15:47 // 2. 10. 2014.

      Gospodine Miroslave nemojte zaboraviti da upravo preletači(čitaj neša gusan,slavković i mnogo njih)vrše funkcije u vašoj stranci.Šta je bitnije KVALITET ILI KVANTITET?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: