Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 12. 7. 2016.

| Kultura

Časopis “Presing” - kulturna hronika grada već 25 godina

Autor:B. JovanovićIzvor:Južne vesti
Pressing
Tekstovi iz 90-tih aktuelni su i danas; foto: MIRC

Najdugovečniji akademski list "Presing" obeležio je četvrt veka postojanja. To je jedini niški časopis koji se štampa bez prekida i koji i dalje okuplja “omladinsku slobodoumnu elitu”, rekli su na obeležavanju jubileja bivši i sadašnji urednici i novinari.

Za dve i po decenije postojanja objavljena su 74 broja, a kroz redakciju je prošlo mnogo mladih ljudi koji su u nekom trenutku imali ili i dalje imaju uticaj na oblikovanje akademske javnosti. Dobrivoje Ljujić je bio na uredničkom mestu od 1997. godine i smatra da je uticaj "Presinga" tada bio nemerljiv.

Tiraži koje "Presing" ima su mali, ali je njegov uticaj veliki. To je časopis koji se potpuno razlikuje od svih drugih. Redakcija "Presinga" je dokaz da postoji mesto rasterećeno svih stega, gde se o svemu slobodno priča. Nisam siguran da li to ova sredina ume da prepozna, ali to je neka druga priča - kaže Ljujić.

Presing press Deo bivše i sadašnje redakcije; foto: MIRCNa čelu “Presinga” od 2003. do 2009. godine bio je i pisac Dejan Stojiljković. On kaže da nije siguran da ovaj časopis danas ima ikakav uticaj na mlade jer su se promenile društvene okolnosti kao i akademska populacija.

Bez obzira na to, kako kaže, princip rada redakcije je ostao isti - pišu se ozbiljni analitički tekstovi u kojima nema senzacionalizma i dnevne politike.

Uticaj "Presinga" danas je diskutabilan, ali on i dalje ima dve svoje funkcije. Pre svega edukativnu jer mladim ljudima koji žele da se bave novinarstvom i pisanjem pruža priliku da nauče taj zanat kroz praksu. A druga je da to bude svojevrsna hronika grada. Ne pišu se tekstovi za sutra ili prekosutra već da mogu da se čitaju za 10, 20 godina i budu aktuelni - kaže Stojiljković.

Pokrenut 11. jula 1991. godine kao rezultat studentskih protesta, akademski list “Presing” je vrlo brzo postao uticajan kulturni magazin koji ni u jednom trenutku nije bio komercijalan. Svi tekstovi koji su objavljeni kroz 74 broja tokom 25 godina biće uskoro dostupni i na sajtu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    18:58 // 12. 7. 2016.

    Zanemarimo selce,koji ne prepoznaju duh kulturnog zivota u Nisu!Iskrene cestitke,za jubilej,i malo vise marketinga,da budete dostupniji na vise mesta!Mada,ko zeli Pressing,naci ce ga!

  • Blaguna

    12:21 // 12. 7. 2016.

    Prvi put cujem

    • nishlija

      15:37 // 12. 7. 2016.

      Blaguna, to nije nešto čime jedan Nišlija treba da se hvali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: