Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 31. 10. 2017.

| Kultura

Niški glumac Dušan Matejić dobio “Zoranov brk”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Dušan Mateji
Nagrađen za ulogu Čičikova u predstavi "Mrtvo more"; foto: Fejsbuk Dušan Matejić

Za ulogu Čičikova u Gogoljevom komadu “Mrtve duše”, Nišlija Dušan Matejić nagrađen je “Zoranovim brkom”, priznanjem koje se dodeljuje za najboljeg glumca na festivalu Dani Zorana Radmilovića, koji se u čast čuvenog glumca održavaju već 26 godina.

Na drugoj festivalskoj večeri na Radmilovićevim danima, u njegovom rodnom Zaječaru, publika je mogla da pogleda predstavu niškog Narodnog pozorišta “Mrtve duše”, koja je premijerno izvedena u martu povodom obeležavanja 130 godina teatra.

Organizatori navode da je u sjajnoj glumačkoj podeli, skoro svaki glumac igrao nekoliko likova, a po oceni žirija “Zoranov brk” pripao je “više nego zasluženo”, Dušanu Matejiću koji je glumio Čičikova. Zoranov brk Matejić najbolji glumac druge festivalske večeri; foto: printskrin instagram

Za mene ova nagrada znači mnogo i mnogo sam srećan što sam je dobio. Zoran Radmilović je moj omiljeni glumac. Pored svog profesora Vladimira Jeftovića ja sam o glumi najviše naučio gledajući Zorana Radmilovića i Batu Stojkovića - rekao je na pres konferenciji laureat Dušan Matejić.

Matejić ističe da ih je rediteljka Ana Đorđević jako lepo vodila kroz predstavu, a njemu je, kaže, posebno bilo divno jer nikada nije igrao lik koji laže. Dosad je, kaže, uvek radio neke iskrene likove, i u drami i u komediji, a ovo mu je bilo nešto drugačije.

Ovo je lik, koji ima više slojeva tako da mi je bilo uzbudljivo da to radim. Volim kad je maštovito i kad je razigrano, kad se sa partnerima igraš na sceni. Imamo nekoliko mesta u predstavi, koji su poprilično različiti i ostavlja prostor za improvizaciju tako da ima neke veze i sa Radovanom 3. - navodi Matejić.

"Groteskna priča o Čičikovu", kako je nazivaju autori, govori o državnom činovniku koji je otkrio nov način da se obogati, trgujući mrtvim dušama. Predstava odiše teškim, gorkim humorom i na neverovatan način korespondira sa današnjim vremenom.

Inače, Nišlija Dušan Matejić je prošle godine na festivalu u Rakovici nagrađen za najboljeg glumca festivala, za ulogu u predstavi "Gde je nestao Harms".

Podsetimo, na drugoj festivalskoj večeri na prošlogodišnjem festivalu u čast velikog glumca Zorana Radmilovića, niški glumac Aleksandar Krstić je nagrađen "Zoranovim brkom".