Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 2. 12. 2010.

| Kultura

"Pozorište BB" oduševilo publiku

Autor:M.Đ.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Četvrte večeri Festivala studentskih pozorišta, publika je imala priliku da pogleda fantastičnu predstavu gostiju iz Skoplja.

Reč je o predstavi “Orkestar BB”, u izvodjenju studenata Fakulteta za dramske umetnosti pri Univerzitetu “Sv. Kiril i Metodij” iz Skoplja, po tekstu Bertolda Brehta a u reziji prof. Mimi Tanevske- Srbinovske.

Potpuno u duhu Brehtovih drama, predstava “Orketar BB”, govori o modelu funkcionisanja demokratije u zemlji “Juhu”, u kojoj pojam demokratija zapravo predstavlja samo sredstvo za upravljanje masama. Vladari, izabrani “demokratskim putem” se smenjuju, postupaju po istom modelu, udovoljavajući naravno prvo svojim potrebama, a svaki put kada se dodje u ćor-sokak kao rešenje bira se rat. Narod, podeljen na “kurtovce” i “murtovce”,  je taj koji trpi do iznemoglosti. Obrađujuci savremenu temu, demokratska zemlja u kojoj vlada sve osim demokratije, ova predstava dotiče se mnogih aktuelnih problema i potpuno realno ocrtava stvarnost koja nas okružuje, stvarnost zemalja u tranziciji.

- Neki od postupaka karakterisitičnih za Brehtove drame: songovi, povremeno direktno obraćanje glumaca publici i izlaganje teksta u trećem licu, vrlo efektno su iskorišćceni u predstavi, jer sve to doprinosi utisku da je to slika realnosti a ne sama realnost. Na taj način predstava “Orkestar BB” navodi gledaoca da iskoristi svoju kritičku moć, da prepozna zlo u društvu i da ga promeni - kažu u Akademskom pozorištu SKC Niš.

Mladi glumci, studenti četvrte godine, svojom harizmom, svojim kako glumačkim tako i pevačkim talentom i svojom energijom, potpuno su osvojili simpatije niške publike, koja ih je nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Večeras, pretposlednje večeri Festivala studentskih pozorišta, nastupiće studenti Fakulteta umetnosti Priština, iz Zvečana, sa predstavom “Šine”, po tekstu Milene Marković a u režiji Aleksandra Djindjića.

Poslednje večeri Festivala na repertoaru je predstava "Nestali", Pozorišta mladih DIS teatra iz Banja Luke, po tekstu Ivana Pravdića, u režiji Novice Bogdanovića.

Sve predstave igraju se na kamernoj sceni SKC u Banovini. 

Karte po ceni od 200 dinara, odnosno 100 za učenike i studente, prodaju se od 10 do 14 sati u SKC-u, a mogu da se kupe i pred početak predstava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: