Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 8. 9. 2017.

| Sport

Javni čas vežbanja u Niškoj Banji okupio sve uzraste

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Javni cas vežbanja u Niškoj Banji
Vežbali i srednjoškolci iz niške Medicinske škole i Škole mode i lepote, koji su u Institutu na praksi; foto: JV/M.J.

Jedni pored drugih, u parku u Niškoj Banji vežbe su radili školarci, tinejdžeri, deca iz vrtića, ali i oni stariji, koji su u Banju došli na lečenje. Javni čas vežbanja je, kao i svake godine, organizovan povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta, koji su ovaj praznik iskoristili da skrenu pažnju na značaj fizičke aktivnosti u svakom životnom dobu i u svakom zdravstvenom stanju.

“Pokreni se, oseti život” slogan je pod kojim se Međunarodni dan fizioterapeuta praznuje u Niškoj Banji. Sem samog vežbanja, fizioterapeuti i lekari Instituta “Niška Banja” davali su i savete ljudima, a kažu da ovom manifestacijom žele i da skrenu pažnju na značaj fizioterapeuta u procesu oporavka bolesnika. Vežbanje u Niškoj Banji Timovi lekara i fizioterapeuta bili na raspolaganju građanima; foto: JV/M.J.

Naš zadatak je i da pokažemo da fizioteraput ne može da bude svako, to mogu biti samo osobe sa velikim srcem i velikom dušom, osoba koja istinski želi da pomogne obolelom ili povređenom. Zadatak fizioterapeuta je da maksimum izvuče od svakog pacijenta. Osim toga imamo veliku ulogu i u prevenciji, rehabilitaciji i lečenju raznih oboljenja - kažu organizatori.

Jedan od srčanih bolesnika Atila Naćvorti koji se već nekoliko nedelja leči u Institutu "Niška Banja", nakon operacije srca, kaže da su fizioterapija i vežbe koje ovde radi nezamenljiva karika u oporavku.

Meni mnogo znače ove vežbe, jer sam kući odmarao pasivno. Ovde sam dobio te vežbe za mišiće, koje održavaju rad srca i krvni pritisak mi se smanjio, tako da se zahvaljujući njima mnogo bolje osećam. Ovaj dan je jako lepo organizovan, treba i decu malo uvući u rad i fiskulturu, da osećaju potrebu da tu budu - rekao je Naćvorti.

Vežbanje u Niškoj Banji "Određene vežbe jako bitne u modernoj medicini"; foto: JV/M.J.U Institutu kažu i da ovoliki odziv nije novina, jer svake godine tu bude po 500 ljudi, ali da su se po prvi put priključili i oni najmlađi - deca iz vrtića iz Niške Banje. Upravo za njih fizioterapeuti su pokazivali vežbe za ravna stopala i krivu kičmu, koji su veoma česti kod dece.

I prethodnih godina odziv je bio veoma veliki, na šta smo mi fizioterapeuti veoma ponosni, jer ovde bude po oko 500 ljudi verovatno. Bude mnogo dece, mnogo stanovnika Niške Banje, bude od onih najmlađih do najstarijih, jer sa fizičkom aktivnošću treba početi od najranijeg detinjstva - kažu u Institutu.

Inače, ovaj 8. septembar se kao dan fizioterapeuta obeležava od 1951. godine, a ovogodišnja tema je “Fizička aktivnost za život”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Banjac

    15:25 // 8. 9. 2017.

    BRAVO! Odlicna manifestacija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: