Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 22. 11. 2017.

| Sport

Planinarski klub železničara proslavio 70 godina postojanja

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Planinari arhiva
U Osnovnoj školi "Ratko Vukićević" niški planinari imaju i svoju sekciju; foto: arhiva Planinarski klub Železničar

Po evidenciji, tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, svaki deseti Nišlija bio je u nekom periodu član Železničara, planinarskog društva koje je nedavno proslavilo svoj 70. rođendan. O tome da entuzijazam u klubu nije jenjavao tokom vremena, najbolje govori to što su sedamdesetih odlikovani Zlatnom značkom, kao najaktivnije planinarsko društvo u Jugoslaviji, a više od 30 godina kasnije proglašeni su i za najbolje u Srbiji.

Od samog osnivanja, kako kažu u klubu, vladalo je veliko interesovanje za njega, pa su tako, samo godinu dana od tada, imali preko 200 članova. Međutim, pravi “bum” desio se 70-tih godine kada je društvo, kako sami kažu, dostizalo i do 1.300 planinara godišnje. Zeleznicar-4-foto-arhiva-Zeleznicar Tradicionalna akcija Železničara "Zimski uspon na Trem" svake godine okuplja preko 1.000 učesnika; foto: arhiva PK Železničar

Tada su Jugoslovenske železnice svim železničarskim sportskim društvima dodelile pravo na korišćenje 12 besplatnih karata za zemlju, i to u onoj velikoj zemlji, i dve za putovanje u inostranstvo. Članstvo se tih godina naglo uvećalo i sastojalo se od građana svih profila, a i omogućilo članstvu da masovnije poseti mnogo udaljenije lokacije - kažu u Železničaru.

Zeleznicar-3-foto-arhiva-Zeleznicar Društvo se bavilo i obukom svojih članova u skijanju, što je rezultovalo i nagradama u ovoj disciplini; foto: arhiva PK ŽelezničarMeđu značajnije uspehe svog društva ubrajaju i brojne pešačke akcije, osvajanje raznih vrhova planina, posebno najmlađe srpske ekspedicije, koja se popela na Alpe, ali i društveno odgovorni i humanitarni rad.

Približavanjem planinarstva što većem broju naših sugrađana, širi se svest o nekom zdravijem načinu života, što je u današnje vreme itekako svima nama potrebno. Uporedo sa tim budi se i potreba za očuvanjem prirode koja nas okružuje, a veliki smo srećnici što na samo pola sata od grada imamo takoreći netaktnutu prirodu - rekli su u klubu.

Kako je osnovni cilj same planinarske organizacije bezbedno odvesti što više ljudi u prirodu, u klubu ima i licenciranih planinskih vodiča, članova koji su obučeni za markiranje i obeležavanje planinarskih staza, te pripadnika Gorske službe spasavanja. Ipak, kako kažu, najponosniji su na svoje alpiniste i speleologe, koji drže i sekcije iz ovih oblasti. Zeleznicar-2-foto-arhiva-Zeleznicar 1952. godine dobili su priznanje za pošumljavanje lečilišta u Knez Selu; foto: arhiva PK Železničar

Speleološka sekcija je organizovala Seminar speleološke fotografije, prvi kao takav u Srbiji, zatim početni letnji alpinistički kurs. Kako niko ne bi ostao "praznih ruku", redovno organizujemo besplatnu "Osnovnu planinarsku obuku", na kojoj se može saznati puno toga o svim navedenim disciplinama ali i da se oproba u nekima od njih - pričaju planinari.

Inače, klub je nastao kada se grupa planinara, predvođena Miodragom Gušićem, odvojila od Niša, tada jedinog planinarskog društva u gradu, 1947. godine. Početna ideja, o kojoj svedoči i sam naziv Železničar, bila je da članovi budu pre svega železnički radnici, te njihove porodice i đaci "Železničke idustrijske škole".

Zeleznicar-5-foto-arhiva-Zeleznicar Povodom stogodišnjice izgradnje pruge Beograd – Niš, sedam članova je tragom prvog voza prepešačilo prugom 244 km; foto: arhiva PK Železničar

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    09:56 // 22. 11. 2017.

    Čestitke za jubilej Železničara, najvećeg planinarskog kluba u Nišu, i pozdrav svim njegovim članovima. Ko nije bar jednom bio u planini sa ovim divnim ljudima, ne zna šta je drugarstvo, solidarnost, ljubav prema prirodi. Iza planinara ne ostaje ni jedan papirić - sav neorganski otpad baca se u kontejnere po povratku sa uspona. Njihov optimizam i vedrina osveženje su u ovim turobnim vremenima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: