Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istorijski arhiv

  • knjiga

    "Pirotski Jevreji" - nova knjiga Istorijskog arhiva u Pirotu

    Život jevrejske zajednice u Pirotu pre i za vreme Drugog svetskog rata, prilozi, fotografije i sećanja ljudi na taj period, predstavljeni su u novoj knjizi Snežane Branković koju je izdao pirotski Istorijski arhiv.

    detaljnije
  • Pirot

    Pirot dobija zgradu Sajma, letnju pozornicu i nove zgrade mesnih zajednica

    Izgradnja letne pozornice u dvorištu Arhiva, rekonstrukcija objekta koji će se ubuduće koristiti za održavanje sajmova, koncerata i drugih većih skupova, adaptacija potkrovlja zgrade Suda, uređenje trotoara i dvorišta zgrada u nekoliko ulica, projekti su Gradske uprave Pirot koji su povereni Javnom preduzeću za planiranje i izgradnju na izradu, a čija realizacija je planirana u budućnosti.

    detaljnije
  • istorijski arhiv

    Izložba fotografija “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji” u Istorijskom arhivu

    U ponedeljak, 25. januara od 13 sati, u holu Istorijskog arhiva u Nišu biće otvorena izložba fotografija Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”.

    (4) detaljnije
  • Staro Vranje

    Najstarije fotografije Niša, Vranja, Pirota i Prokuplja, najviše sačuvanih iz kraljevog albuma

    Imena Anastas Jovanović i I. V. Groman ostaće upisana u srpskoj istoriji fotografije, prvog jer je 1841. godine doneo dagerotipiju, preteča današnje fotografije i prvi počeo sa fotografisanjem, dok je drugi fotografisao Rat za nezavisnost Srbije (1876-1878) godine. Ali o počecima fotografije u gradovima na jugu, ateljeima, kao i o najstarijim fotografijama i čije su delo, malo podataka ima i u Istorijskim arhivima. Ipak, one za koje kažu da su svakako neke od najstarijih nastale su u periodu pre oslobođenja od Osmanlija i dovode se u vezu sa foto-albumom pravljenim za kralja Milana Obrenovića.

    (1) detaljnije
  • Istorijski arhiv Leskovac

    Istorijski arhiv u Leskovcu dobitnik nagrade "Zlatna arhiva"

    Komisija za dodelu "Zlatne arhive“ Fondacije Aleksandra Arnautovića na sednicama u Arhivu Srbije odlučila je jednoglasno da ovo priznanje dodeli Istorijskom arhivu u Leskovcu. Kako je navedeno u obrazloženju, nagrada je stigla u Leskovac nakon što je poslednjih godina ova ustanova uspela da se razvije u jednu od vodećih u regionu.

    detaljnije
  • istorijski arhiv

    Autentični predmeti i pisma Kralja Milana na izložbi u Nišu

    Kao jedinstveno otkriće srpske istorije, u kome se nalazi 27 stranica pisama kralja Milana iz 1897. godine, ali i stolice kraljice Natalije i njegov štap, te retke originalne fotografije - najavljuju izložbu iz Istorijskog arhiva, koja će biti otvorena od 5. do 14. oktobra. U tom periodu organizuju i Međunarodno arhivističko savetovanje.

    (1) detaljnije
  • arhiv pirot

    Pirotski arhiv vraća istorijsku građu u svoje depoe

    Knjige i spisi sreskih narodnih odbora, preduzeća i zadruga koje su do sada bile u niškom Istorijskom arhivu, vraćeni su u Pirot, pa će sada istoričarima, istraživačima i građanima biti lakše dostupni.

    detaljnije
  • Nis najduzi policijski cas 1; foto: Vanja Keser

    Pirotski Arhiv raspisao nagradni konkurs o epidemiji virusa korona

    Literalne, likovne i foto-radove na aktuelnu temu epidemije virusa korona, vanrednog stanja i policijskog časa, mogu poslati građani svih opština Pirotskog okruga, a najbolje radove će nagraditi pirotski Istorijski arhiv. Rok za slanje radova je 1. jun, a posle završetka vanrednog stanja i uspostavljanja normalnog načina rada Arhiva, stručna komisija će pregledati radove.

    detaljnije
  • Promocija počinje u 19 sati

    Promocija knjige o Pirotu u Domu kulture

    Moderna istorija Pirota ilustrovana kroz sakupljena dokumenta iz 19. i 20. veka, predstavljena je u knjizi Predraga Vidanovića Arhivsko ogledalo prošlosti , a njena promocija održaće se u utorak 17. decembra u holu pirotskog Doma kulture.

    detaljnije
  • Istorijski arhiv

    Predškolci i osnovci mogu da upoznaju tajne arhivskog posla

    Uz zanimljive priče, istraživanje zgrade Arhiva i upoznavanje sa arhivskim poslom, predškolci i osnovci će u petak, 30. avgusta imati priliku da nauče nešto o tajnama kojima se zaposleni služe u Istorijskom arhivu u Nišu.

    (1) detaljnije
  • Snežana Radović

    Bibliotekarka predložena za novu direktorku Istorijskog arhiva

    Šefica Odeljenja knjige za decu u niškoj Biblioteci Snežana Radović predložena je za novu direktorku Istorijskog arhiva, a u konkurenciji su bili i bivša direktorka NKC-a Bojana Simović, koja je dobila samo jedan glas uz ogradu da je i taj jedan po partijskom zadatku, a nedovoljno glasova bilo je i za dugogodišnjeg arhivistu Bobana Jankovića.

    (17) detaljnije
  • Preuzeli preko 2000 ploča

    Ploče iz ugašenog pirotskog radija u Istorijskom arhivu

    Oko 2.000 gramofonskih ploča koje su bile u vlasništvu ugašenog Radio Pirota , završile su u depou Istorijskog arhiva koji će se ubuduće starati o njima. Pirotski medij ugašen je 2016. godine posle nekoliko neuspešnih pokušaja privatizacije.

    detaljnije
  • fotelja

    Novi-stari direktori leskovačkih preduzeća i ustanova

    Nakon neuspelog konkursa i uvođenja v.d. stanja, Istorijski arhiv raspisao je novi konkurs, a čelnu poziciju zauzeće nekadašnja direktorka Marija Lazarević. Leskovački "Vodovod", nakon ostavke dosadašnje direktorke Kosare Ilić, dobiće vršioca dužnosti, a na to mesto predložen je Branislav Stanković. O ovim predlozima odlučivaće odbornici na današnjoj sednici Skupštine.

    detaljnije
  • Istorijski arhiv

    “Tajne” Istorijskog arhiva pred građanima Niša

    Oni koji žele da saznaju kako izgleda dan zaposlenih u niškom Istorijskom arhivu, koja su najznačajnija dostignuća ove ustanove i šta se sve čuva u njihovim prostorijama, kako navode organizatori, moći će to da urade u utorak 9. oktobra od 10 sati.

    (1) detaljnije
  • fotelja

    Novi-stari direktori leskovačkih javnih preduzeća

    Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Leskovca - Nebojša Kocić u naredne 4 godine trebalo bi da bude na direktorskom mestu, a ista situacija je i u Javnom preduzeću Urbanizam i izgradnja , koje će i nadalje voditi Novica Nikolić. Novog rukovodioca trebalo bi da dobije Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju, a novog v.d. direktora Istorijski arhiv. O ovim predlozima odlučivaće odbornici na današnjoj sednici Skupštine.

    (1) detaljnije
  • Uskoro počinje "Noć muzeja"

    “Noć muzeja” na 17 lokacija u Nišu

    Istorijske izložbe o Radio Nišu, rok sceni, kreativne radionice posvećene najmlađima, “Noć biologije” i pola veka Univerzitetske biblioteke, neki su od programa koji će građani moći da vide u “Noći muzeja”. Manifestacija će biti održana na 17 lokacija, u subotu 20. maja, a vrata će biti otvorena za posetioce od 17 do 1 sat iza ponoći.

    (1) detaljnije
  • istorijski arhiv foto lj.m.

    Prokuplje domaćin prve arhivističke radionice

    Preko 50 arhivista iz cele Srbije učestvovaće u petak, 12. maja u Prokuplju na prvoj od ukupno 4 arhivističke radionice, a tema će biti analiza postojeće prakse o preuzimanju arhivske građe.

    (1) detaljnije
  • arhiva

    Istorijski arhiv Niša dobija nov prostor

    U Tvrđavi, gde se depoi Istorijskog arhiva već nalaze, u njihovoj neposrednoj blizini, kako kaže direktorka Ivanka Stančevski, Arhiv je dobio još jednu prostoriju u kojoj će odlagati istorijsku građu.

    detaljnije
  • Odbor za imenovanja

    Novi direktori predloženi iz 4. pokušaja

    Skupštinski odbor za imenovanja formalno je prosledio niškom parlamentu predlog da se po hitnom postupku imenuju v. d. direktori Hitne pomoći, Divljane i Istorijskog arhiva.

    (8) detaljnije
  • spomen soba

    "Noć muzeja" na 13 lokacija u Nišu

    U subotu 16. maja niške galerije, ateljei, škole, biblioteka i arhiv otvoriće u “Noći muzeja” svoja vrata posetiocima od 17 do 2 sata iza ponoći.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Samo neka se što više pucaju vatrometi, veselo da bude, da narod ne misli o mukama i problemima

Marko Popovic Čitalac

Tekst: Niški kulturni centar za 4,3 miliona iznajmljuje opremu za Nisomniju, Filmske susrete i Horske svečanosti

Pronađite nas na: