Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

folklor

  • folklor

    Uz pesmu i igru završen Međunarodni studentski festival folklora

    Defileom kroz Obrenovićevu ulicu, pa plesom pred punim Trgom kralja Milana, a na kraju i u Parku Svetog Save, završen je Međunarodni studentski festival folklora. Više od 7.000 ljudi ispratilo je sinoć u ovom parku koncerte, na kojima su i gosti i domaćini kroz igru i muziku prikazali deo svog kulturno-istorijskog nasleđa.

    (1) detaljnije
  • folklor

    Defile folkloraca iz Kine, Kostarike, Meksika i Bolivije na niškim ulicama

    Obrenovićevom ulicom i potom do niške Tvrđave prodefilovaće večeras o 18 sati folklorni ansambli iz Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije, Kine, Kostarike i Meksika, te će građani moći da vide kako izgledaju njihove tradicionalne nošnje i igra. Folkloraši će se “preseliti” na Letnju pozornicu u Tvrđavi, gde će od 20:30 biti otvoren Međunarodni studentski festival folklora.

    detaljnije
  • 1280x0-VAK0479

    Igra, muzika i pesma svetskih folkloraca naredne nedelje na jugu

    Defileom folkloraca koji svake godine oduševe publiku na niškim ulicama, i ove godine će početi Međunarodni studentski festival folklora, a folklorni ansambli će od 16. do 20. jula imati koncerte u Nišu, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Ćupriji i Ražnju. Gosti ovogodišnjeg festivala su iz Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije, Kine, Kostarike i Meksika.

    detaljnije
  • kovilje

    Ansambl iz Vukmanova na turneji u Crnoj Gori

    Kulturno-umetničko društvo “Kovilje“ iz niškog sela Vukmanova trenutno gostuje u Crnoj Gori, gde ima više nastupa na Internacionalnom festivalu folklora “Folk fest”.

    detaljnije
  • Nastupiće i polaznici škole gitare

    Folklor, gitaristi i klasična muzika u Pirotu

    U okviru manifestacije “Pirotsko leto 2018“ publika će moći narednih dana da uživa u klasičnoj muzici, kao i nastupima Folklornog ansambla Doma kulture, plesne selekcije, a svoj nastup imaće i polaznici Škole gitare.

    detaljnije
  • Boris Režak

    Boris Režak i folkloraši iz Grkinje otvorili Medijana fest

    Uz jedan dan zakašnjenja zbog kiše i hladnog vremena, otvoren je ovogodišnji Medijana fest, a prvi je na scenu stupio dečji folklorni ansambl iz Grkinje. Nakon njih zapevao je Boris Režak, čije su hitove okupljeni pevali do kasno u noć.

    (1) detaljnije
  • splet igara iz Srbije

    Više od 400 učesnika na Međunarodnom festivalu folklora u Leskovcu

    Već 10 godina se penzioneri iz zemlje i regiona okupljaju u Leskovcu na festivalu folklora, a ove godine, pored kola iz Srbije, publika je mogla da uživa u spletu igara iz Bugarske i Makedonije. Međunarodni festival folklora trećeg doba okupio je 14 ansambala, sa preko 400 igrača.

    detaljnije
  • van gog

    Van Gog i S.A.R.S na ovogodišnjem “Pirotskom kulturnom letu”

    Koncerte folklornih ansambala, klasične muzike, dečje predstave, kao i koncerte nekih od najpopularnih rok grupa u Srbiji, Piroćanci će moći da posete tokom ovogodišnjeg “Pirotskog kulturnog leta”. Program je raznovrstan tako da je namenjen različitim ukusima i svim generacijama.

    detaljnije
  • folklor foto aleksandar kostic

    U Nišu letnja škola folklora za sve uzraste

    Oni koji žele preko leta da nauče tradicionalno kolo, ali i da ostanu u formi, mogu da se učlane u folklornu sekciju niškog Ansambla "Mozaik". Treninzi se organizuju tri puta nedeljno.

    detaljnije
  • 1 iva marković frula

    Devojčica zvucima frule čuva tradiciju svrljiškog kraja

    Da od zaborava ima ko da sačuva zvuke tradicionalnih igara i pesama svrljiškog kraja, dokazuje i 13-godišnja Iva Milenković iz Svrljiga koja na svojoj fruli oživljava već pomalo zaboravljene zvuke koji su nekada odjekivali Svrljiškim planinama iz frula pastira.

    (4) detaljnije
  • folklor Vranje foto I.M.

    Međunarodni susret folklora u selu Grkinja

    Mlađa i starija generacija folkloraša domaćeg Kulturno umetničkog društva "Ivan Cvetković", uz još dva gostujuća ansambla iz Bugarske, nastupiće u subotu, 2. juna, u Domu kulture u selu Grkinja kraj Gadžinog Hana.

    detaljnije
  • oro

    Najbolji folklorni ansambli Srbije nastupaju u Nišu

    Folklorni ansambli iz Novog Sada, Vršca, Beograda, Čačka, Kragujevca i Niša nastupiće u subotu 12. maja od 20 sati u niškom Narodnom pozorištu.

    (1) detaljnije
  • folklot

    Veče zaplanjskog folklora

    Kulturno-umetnička društva iz Gadžinog Hana i okoline, popularnog Zaplanja, koja neguju srpsku tradiciju, nastupiće na folklornom festivalu u Narodnoj biblioteci “Branko Miljković” u ovoj varošici, u subotu 21. aprila.

    detaljnije
  • Takmičenje Izvor

    Takmičenje u pevanju izvornih narodnih pesama u Brestovcu

    Učenici osnovnih škola, zaljubljenici u pevanje i izvornu narodnu muziku, mogu se prijaviti do 10. novembra na takmičenje u pevanju bez instrumentalne pratnje “Izvor” koje organizuje Dom kulture u Brestovcu.

    detaljnije
  • Susreti sela foto Aleksandar Kostić

    U Svrljigu počinju "Susreti sela"

    Selo Drajinac će večeras od 19 sati biti prvi domaćin zajedničkoj ekipi sela Lalinac i Grbavče na ovogodišnjim "Susretima sela svrljiške opštine" na kojima će učestvovati 5 sela koja će se takmičiti u folkloru, pastirskim igrama i u izvođenju narodnih običaja.

    detaljnije
  • dani banice

    Počinju “Dani banice” u Beloj Palanci

    Ljubitelji pita moći će da degustiraju najrazličitije slatke i slane banice i sve to uz Zoricu Brunclik i trubački orkestar Dejana Petrovića, na ovogodišnjim “Danima banice” koji će se održati od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci.

    detaljnije
  • Tradicionalna slana, slatka, integralna i kreativna banica

    Trubači Dejana Petrovića i Zorica Brunclik na "Danima banice"

    Tradicionalne slane, slatke, integralne i kreativne banice ljubitelji pita moći će da naprave i degustiraju ih na "Danima banice" od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci, a i deca će moći da uče kako da razvijaju testo. Dok traje manifestacija, organizatori su pripremili i kulturno-umetnički program, a goste će zabavljati folklorci iz Srbije i Bugarske, Zorica Brunclik i trubači Dejana Petrovića.

    detaljnije
  • Ilustracija maskenbal

    Kulturni program i različita takmičenja na 24. "Brestovačkom letu"

    Od najstarijih do najmlađih, svako će imati čime da se zabavi u večernjim satima u Brestovcu,. Za 19. jul od 21 sat zakazano je otvaranje 24. Brestovačkog leta, a prvog dana manifestacije posetioce očekuje dečji maskenbal, folkloraši i muzički program.

    detaljnije
  • Folklor igra

    Večeras folklor u okviru vlasotinačkog "Leta"

    Četvoronedeljna manifestacija "Leto" u Vlasotincu, kako najavljuju, nastavlja se večeras od 20:30 na platou ispred Opštine, gde će biti održano veče folklora.Nastupaju kulturno-umetnička društva "Bratstvo", "Crnilović" i "Sveta Trojica".

    detaljnije
  • Defileom počeo Festival folklora

    Folklorci zaigrali u Nišu [foto]

    Svetski folklorci obojili su juče centar Niša bojama svojih nošnji. U defileu koji je prošao Obrenovićevom ulicom, građani su mogli da vide igrače tradicionalnih plesova iz Portorika, Kolumbije, Argentine, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Poljske, Kipra i Crne gore, kao i domaćine. Program je potom nastavljen u niškom Domu Vojske.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: