Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 23. 4. 2014.

| Društvo

Humanitarni centar pomaže poplavljenim krajevima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
poplave
Pumpe za vodu odradile veliki posao, foto: Nikola Mladenović

Pumpe za vodu, generatori, veštačke brane i ćebad samo su deo pomoći Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša, koja je upućena u sve ugrožene krajeve Srbije.

Mehanizacija i ljudstvo ovog centra prvo je bilo angažovano u Zlatiborskom kraju, gde je sneg napravio probleme na električnoj mreži.

humanitarni-centar-@mcn.jpg Baškirev (u sredini) kaže da je Centar spreman da pomogne i u danima koji slede, foto: MCNU Užice su poslata tri generatora za struju, jačine 120 kW, koji su najugroženijim stanovnicima ovog dela Srbije omogućili kakvo-takvo snabdevanje električnom energijom.

Posle snežnih padavina, krenule su poplave, a pomoć je preusmerena u Lučane, a zatim na jug Srbije.

- U Lučane su otpremljene 3 pumpe za vodu, u Prokuplje su poslata 4 kompleta veštačkih brana, koje mogu brzo da se namontiraju i da budu prepreka i spreče prodiranje vode u važnije objekte. Tamo smo ostavili i 4 pumpe za vodu, a Gerontološki centar u Doljevcu smo pomogli ćebadima - rekao je Anatolij Aleksandrovič Baškirev, prvi zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

poplava Voda presekla put, foto: Vanja KeserBaškirev je pojasnio da Humanitarni centar deluje u koordinaciji sa Sektorom za venredne situacija MUP-a Srbije. Zamenik direktora je nagasio da su Sektoru ponuđeni i čamci, ali da im ovog puta nisu trebali.

Meteorolozi najavljuju nove kiše, očekuju se problemi na pojedinim rekama, a u Srpsko-ruskom humanitarnom centru kažu da redovno prate situaciju i da su spremni da pomognu.

- Imajući u vidu ovu situaciju i moguće padavine u narednim danima, mi smo već preduzeli određene korake. Nabavili smo ronilačka odela i stavili ih na raspolaganje, kao i određen broj čamaca - kaže Baškirev.

Predstavnici Centra su u stalnom dijalogu sa Sektorom za vanredne situacije i već se prikupljaju podaci i priprema teren za sve moguće vanredne situacije, ne samo za poplave.

Kako je ranije najavljeno, 26. aprila biće organizovana Naučno-praktična konferencija, a jedinice Humanitarnog centra dobiće nova vozila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: