Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

  • zivkovic

    Novinar Živković: Potpis Dačića na dokument o slobodi medija demagoški potez

    Na medijskoj konferenciji u Londonu 100 država se obavezalo da će štititi i raditi na poboljšanju slobode medija, a u ime Srbije taj dokument je potpisao ministar Ivica Dačić. Novinar portala “Pančevo Si Ti” Nenad Živković, koji je na meti tabloida zbog svog rada, kaže da je to samo još jedan demagoški potez za ulepšavanje stvarnosti.

    (6) detaljnije
  • mediji

    Globalna konferencija o slobodi medija: Srbija se obavezala da ih poboljša

    Rezultat londonske konferencije o medijima je zajednički dokument nekoliko desetina zemalja kojim se obavezuju da prate i poprave stanje sloboda, kao i da pomognu ugroženim medijima širom sveta. Formirane su i Koalicija i Kontakt grupa za slobodu medija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svojim potpisom, između ostalog, obavezao se da države moraju da osiguraju da oni koji krše medijske slobode budu procesuirani.

    detaljnije
  • Okrugli-sto-odnos-sudova-i-medija-foto-Južne-vesti-Milica-Jovanović

    Za sigurnije novinare - kontakt tačke u tužilaštvima i policiji

    Apelaciona tužilaštva, policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal od sada će imati kontakt tačke, odnosno osobe posebno zadužene za rad sa novinarima. Cilj je njihova veća sigurnost, te brži rad na prijavama pretnji i napada, a predviđeno je i hitno postupanje.

    detaljnije
  • Popović KRIK

    Ministar Popović se odrekao jedne od tužbi protiv KRIK-a

    Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović odrekao se tužbe u jednom od preostala tri postupka protiv KRIK-a, rekla je na suđenju njegova advokatica Dejana Ukropina, navode iz ove Mreže. Objašnjavaju da to znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari.

    detaljnije
  • danas

    Dnevni list "Danas" pokreće Klub čitalaca

    Svi oni koji žele da podrže dnevni list "Danas", a uz to još i ostvare brojne popuste u restoranima, pozorištima ili bioskopima, mogu to da učine tako što će se onlajn učlaniti u Klub čitalaca "Danasa". Mesečna članarina biće 990 dinara.

    detaljnije
  • BIRN

    BIRN dobio Vladu Srbije na sudu

    Upravni sud je odlučio u korist BIRN-a i naložio Vladi Srbije da u roku od 15 dana ovom mediju dostavi kopiju Zaključka kojim je kupovina "škoda" za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova proglašena tajnom.

    (1) detaljnije
  • nuns dodela

    Nagrade za istraživačko novinarstvo za BIRN, Danas i RTS

    U kategoriji onlajn medija nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo dobila je Jelena Veljković iz BIRN-a za priču o nelegalnoj gradnji na Goliji. Za tekst u štampanim medijima dobitnik je Velimir Perović iz Danas-a, a Tamara Tankosić iz RTS-a nagrađena je u kategoriji elektronskih medija.

    detaljnije
  • Kamere mediji

    Novinari protestovali, kolege iz regiona traže da prestane njihovo targetiranje

    Označavanje novinara Slobodana Georgieva i autorskog tima filma "Albanke su naše sestre" izdajnicima i neprijateljima Srbije, nakon čega su vređani i prećeno im je smrću, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je i pozvala pravosuđe da hitno reaguje. Osim ove organizacije, reagovala je i redakcija nedeljnika "Vreme", koja je uz podršku kolega i građana protestovala ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

    (1) detaljnije
  • Sloba Georgiev

    BIRN: Hitno da prestanu napadi na našeg urednika Georgieva

    Nakon što su obelodanili zajedničku fotografiju brata predsednika Srbije Andreja Vučića i biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića koji je osuđen za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota - počela je kampanja i otvorene pretnje glavnom uredniku BIRN-a Slobodanu Georgievu iz čije redakcije pozivaju nadležne da zbog toga hitno reaguju.

    (6) detaljnije
  • Indeks održivosti medija

    Medijska udruženja: Protestanti ispred "Pinka" da ne budu nasilni, novinari da poštuju Kodeks

    Sva kredibilna novinarska i medijska udruženja u Srbiji su povodom najavljenog protesta ispred zgrade televizije "Pink" u subotu 6. aprila, podsetila učesnike "1 od 5 miliona" da imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo izveštavanjem ovog medija, ali ne i da budu nasilni prema novinarima. S druge strane, svoje kolege su pozvali da poštuju Kodeks u izveštavanju sa protesta.

    (3) detaljnije
  • protest baklje

    NUNS: Da se omogući novinarima da bezbedno izveštavaju sa protesta

    Ocenivši da su novinari koji izveštavaju sa protesta koji se nedeljama održavaju širom Srbije, dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere demonstracija da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. NUNS traži i da javni funkcioneri prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema televiziji N1, koja je počela nakon njihovog izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta.

    (8) detaljnije
  • Slaviša Lekić

    Slaviša Lekić podneo ostavku na mesto predsednika NUNS

    Nezavisno udruženje novinara Srbije ostalo je bez čelnog čoveka, nakon što je na poslednjoj sednici Izvršni odbor ovog udruženja konstatovao neopozivu ostavku predsednika Slaviše Lekića. Lekić je, kako navode iz NUNS-a, podneo ostavku iz ličnih razloga.

    (3) detaljnije
  • NUNS N1

    NUNS i NDNV: Aktuelna vlast neposredno odgovorna za pretnje novinarima TV N1

    Za preteće pismo koje je juče stiglo na adresu TV N1 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) krive aktuelni režim, zbog atmosfere mržnje koju kreiraju. Udruženja traže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić javno osude pretnje upućene ovoj televiziji, a istražnim organima da što pre reše slučaj.

    (4) detaljnije
  • mediji

    Medijska koalicija: Leskovački novinari nisu mogli da postave pitanja Vučiću

    Da je skandalozno što su novinari nekoliko lokalnih medija iz Leskovca bili diskriminisani, jer nisu imali mogućnost da postave pitanja zvaničnicima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svečanom otvaranju fabrike “Aptiv Packard”, upozorava Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i napominju da vlast mora imati isti tretman za sve novinare.

    (3) detaljnije
  • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

    Medijska koalicija suspendovala učešće u medijskom dijalogu sa Vladom Srbije

    Pošto nijedan zahtev medijskih udruženja nije ispunjen, kako kažu u Medijskoj koaliciji, odlučili su da privremeno "blokiraju" dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije. Pored neispunjenih zahteva, dodaju da je veliki problem i to što se na medijskoj sceni stanje "iz dana u dan pogoršava".

    detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: