Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 17. 2. 2012.

| Društvo

Bojnik: sećanje na 500 streljanih rodoljuba

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
bojnik, spomenik

U Bojniku na Spomen-groblju održana je komemoracija u znak sećanja na 17. februar 1942. godine kada je stradalo više od 500 stanovnika pustorečkog kraja.

Toga dana, pre sedam decenija, bugarski fašisti načinili su najveći zločin na jugu Srbije, jer su ubili sve koje su zatekli u Bojniku i susednom selu Dragovcu.

Među stradalima najviše je bilo starijih ljudi, žene i dece koji su se našli u svojim domovima.

Povodom najtragičnijeg dana u istoriji Bojnika i Puste Reke, na Spomen-groblju je izveden prigodan program i pročitana tradicionalna "Povelja živih".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Stefanovic

    10:11 // 14. 3. 2012.

    MOLIM urdnike da ako ikako mogu procackaju zasto se o ovome cuti 70.godina,jeli neko uzeo pare na ime zrtava? Zasto niko od naslednika nikada nije dobio nikakvu nadoknadu,niti izvinjenje zvanicne BUGARSKE.Ipak su sada EU.trebalo bi ih podsetiti i dati im do znanja sta su radili njihovi preci,i da ako treba da zivimo i saradjujemo u EU neke stvari treba demistifikovati zbog buducnosti a i zbog zrtava koje nato imaju pravo pa makar i posle 70.godina!!!HVALA UNAPRED

  • Bojan Stefanovic

    09:50 // 14. 3. 2012.

    Zasto ova tragedija nikada nije podrobnije objasnjena,ispitana,demistifikovana ??? Licno ja poticem iz ovog sela,izgubo sam preko deset iz najblize familije svog dede i babe. Ono sto su fakti je sledece;Unistena su i razorena dva sela(Bojnik i Dragovac)Stanovnistvo je zverski masakrirano,istrebljeno bez obzira na uzrast,pol,veroispovest.Po metodama i svireposti ubijanja postideli bi se i ustaski koljaci.Zene,deca i starice pre stradanja bile su sistematski silovane pa likvidirane.Muska deca su bacana na bajonet nebili se istrebilo sve sto srpsko.Slicno se desavlo i u 1.svetsko ratu.Gledajuci po broju stradalih na tako malom prostoru to je proporcionalno najtezi zlocin nad civilima u novijoj srbskoj istoriji koji je ostao nekaznjen.Izvrsioci su dobili lep spomenik u NISU na ulazu iz pravca K.P.doma,kakve li IRONIJE. Krvnici mirno leze ,posecuju ih ,i odaju im postu kao zrtvama i antifasistima vojne delegacije,zvanicnici...a samo 40.kilom.odatle leze zrtve tih BUGARSKIH ZLOTVORA. AMIN !

  • leon

    16:56 // 25. 2. 2012.

    Ja jugu srbije to je istina da bugari su cinili zlocine i nemci a zrtve su bili,(Srbi, albanci i romi)A sta radi vlada sada najveci Aleati (nato vezbe) sa bugarima nemcima,amerikanci... u mesto da se ujedinjuje sa zrtvama i da trazi ostetu u medjunarodnom sudu , romi i albanci sad za sada su zrtve i od ove vlade jer ne im da mesto u drustvu to sto zasluzuju...istoria moze i da se ponavlja ..a ko ce plati to narod i siromasne ljudi Srbi,romi i albanci

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: