Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 9. 10. 2023.

Godišnjica atentata u Marseju - trg u Nišu kome je vraćen naziv po kralju i tenk koji je srušio prvi spomenik

Trg kralja Aleksandra Niš Prvi spomenik postavljen 1939. godine, drugi izliven 2004. godine; foto: Istorijski arhiv Niš

Monumentalni spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji je ubijen na današnji dan, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, predstavlja impozantan deo identiteta Niša, a njegova istorija obeležena je mnogim prepravkama, rušenjima i obnovama. Prema podacima istoričara Bobana Jankovića spomenik iz 1939. godine tenkom je srušila nova komunistička vlast 1945. godine, da bi skoro 60 godina kasnije spomenik bio izliven ponovo, kada je trg ponovo nazvan po kralju.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Гага

    15:52 // 9. 10. 2023.

    Први и последњи јкраљ Југославије...Ујединитељ"рогова у врећи"!Ујединио џелате и жртве и створио услове за нову српску гробницу...не једну...две!!!

    • hm

      16:37 // 9. 10. 2023.

      Moze se diskutovati o tome ko je za njegovog zivota, i za zivota njegovog oca, bio dzelat a ko zrtva.

    • Qgo

      17:45 // 9. 10. 2023.

      Tacno. A lepo mu je vojvoda Misic govorio da je to pogresno ali kralj je umislio da je "pametan."

  • Torpedo

    18:47 // 9. 10. 2023.

    Ne vredi raspravljati ko je bio bolji i kad je bilo bolje, jer ima mnogo novokomponovanih istoricara i patriota, koji su do juce ,pevali " Hej sloveni," plakali kad je Tito umro, a onda na talasu srbovanja,postali i postovaoci monarhije !
    Zelim da pohvalim ovakav tekst ,sa zeljom da ima ,sto vise istorijskih tema o Nisu, kako za postovaoce i poznavaoce istorije, tako i za mladje interesente .

  • Dragan Petrovic

    19:47 // 9. 10. 2023.

    Imamo mi i jos pametnijeg Aleksandra,koji ce Srbiju da "sacuva"...i on pokusava da napravi neko srpsko jedinstvo...

  • Yugo

    20:05 // 9. 10. 2023.

    Mnogo ce vremena proci ne bi li se dosegla plemenita ideja integralnog jugoslavenstva. Tacka. A misevi ce uvek postojati, jer korov uvek postoji, a korov treba suzbijati.

  • Obrenovićevac

    21:59 // 9. 10. 2023.

    Pobili Obrenoviće, starijeg brata,pretendenta Djoedja proglasio ludim, ujaku Kralju Nikolu uzeo CG, posle Velikog rata bili smo prvi u trgovini droge-opijuma, bio najbogatiji monarh u Evropi i Rada Pašić, Nikolin sin, a vojni invalidi prosili, Milunka Savić prosila, komunisti joj dali penziju, postovali princa Djordja. On je uništitelj Srbije

    • hm

      08:16 // 10. 10. 2023.

      Plus nas zakrvio sa Albancima i Hrvatima.

  • Smuk II

    22:08 // 9. 10. 2023.

    Atentator je bio ČERNOZEMSKI , član bugarskog VMRO-a a u saradnji sa ustašama A. Pavelića , koji su bili u kampu u Musolinijevoj Italiji ! Neki istoričari pišu da je Kralj Ujedinitelj bolovao od kancera debelog creva - neizlečivog ,što se dalo i primetiti po njegovoj konstituciji i licu... i nije hteo adekvatnu zaštitu u Marseju! Želeo je da pogine kao junak i tako se i dogodilo.

    • Srbin patriota

      18:32 // 10. 10. 2023.

      Ubio ga zalutali metak francuskog policajca.Inace bio stetocina i za nas Srbe a i za hrvate,albance,bugare.Ne znam da li je bila gora dinastija Karadjordjevic ili Broz?I dalje nas upravljaju komunisti i cetnici.

  • Bugarass

    22:17 // 9. 10. 2023.

    Nek je slava i hvala Vladi.Bog zaboravlja,VMRO ne.

    • Милан Стојановић

      07:29 // 10. 10. 2023.

      Жао ми је што не могу да ти адекватно одговорим због поштовања према порталу. Изненађен сам што су дозволили да тако агресиван и протерористички коментар буде објављен. Уместо захвалности ЊКВ за ослобођење, дали сте му метак. Бугари и Арнаути би вас појели да није било Срба ослободиоца. Историја те је томе научила и нажалост и даље учи Македонски народ. Слава Краљу Александру!

    • rocky

      08:35 // 10. 10. 2023.

      e zbog ovoga ce tvoj roditelj br2 morati da vrate one dve crvene ...

  • Nišlija

    14:57 // 10. 10. 2023.

    Da kralja su ubili sa dva metka al je zato ispod košulje imao i prostrelu ranu od trećeg.Ma obrni okreni, bugarska politika je čudo, kao i Bugari...Moj otac i dan danas ne može da prežali što su srušili ovaj lep spomenik.

  • Ivan

    19:14 // 10. 10. 2023.

    Nista dobro nije doslo iz Bosne i Crne Gore.Tito nam je nazalost mozda bio i najbolji a nas Nis je mnogo povezaniji sa Turskom.

  • Istoricar

    11:02 // 11. 10. 2023.

    Masonska tvorevina nastala posle atentata masona Principa i Crne Ruke i dolaskom masona Karadiordjevica.Obrenovici nisu bili zlato,ali ovi su bili zlo,posle ih nasledio mason Tito.I nakrajubisti masoni ugasili vestacku tvorevinu i vratili nam nasu Srbiju,jos da se otkacimo titoista i monarhista.

  • Ja biti vasa kral

    13:16 // 11. 10. 2023.

    Umesto da se bavimo ozbiljnim stvarima,napretkom,ekonomijom,zdravstvom,ekologijom,poljoprivredom,stocarstvom...mi se bavimo losim politickim odlukama.Od nas pobegose i becki konjusari i hrvati...i umesto da umru od gladi bez naseg brasna i naseg Slobe a i kralja,oni odose daleko ispred nas.Nastavimo li ovako i nas nece biti u Srbiji jer cemo pobeci a oni koji ostanu umrece u neznanju i bedi.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: