Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 2. 8. 2011.

| Društvo

Leskovački ajvar na sajmu "Culinaria 2011"

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
h

LESKOVAC – Više kompanija iz Leskovca predstaviće svoje specijalitete na regionalnom sajmu fine hrane "Culinaria 2011", koji će po drugi put biti održan u Beogradu, od 28. do 30. septembra.

Leskovačke delikatese prezentovaće na ovoj manifestaciji: Udruženje “Leskovački ajvar”, preduzeće “Strela” specijalizovano za otkup i preradu šumskih pečuraka i preduzeće “Mesara Srbija” koja se bavi preradom mesa i izradom mesnih prerađevina.

- Čuli smo za dobra iskustva izlagača na prošlogodišnjem sajmu "Culinaria", i sada i mi želimo da upoznamo strane kupce, a pre svega one iz regiona, sa visoko kvalitetnim, domaćim proizvodima iz Leskovca. Verujemo da bi naš ajvar zadovoljio i najprobirljivije kupce i spremni smo za izvoz na tržišta zemalja u regionu, a planiramo i ulaz na EU i svetsko tržište – kaže Ivan Stoilković, direktor Udruženja “Leskovački ajvar”.

Prvi sajam fine hrane "Culinaria" održan je u Beogradu u septembru prošle godine. Tada su se na jednom mestu okupili vodeći proizvođači fine hrane i pića i profesionalni kupci iz regiona i Evrope među kojima su uvoznici, trgovinski lanci, predstavnici prodavnica specijalizovane hrane, HoRECA sektor i ketering kompanije.

Tokom prvog sajma Culinaria više od 3.000 posetilaca moglo je da se upozna sa proizvodima 79 kompanija iz Srbije i izlagača iz 6 drugih zemalja regiona. Organizatori sajma organizovali su dolazak 200 profesionalnih kupaca iz 14 zemalja, među kojima su bili i TESCO iz Velike Britanije, Lidl iz Hrvatske i neki od vodećih uvoznika fine hrane iz SAD-a i Kanade. Ova praksa organizovanog dovođenja kupaca iz inostranstva biće nastavljena i ove godine.

Krajem maja, u Regionalnoj privrednoj komori uručen je sertifikat o zaštiti imena geografskog porekla za proizvod domaćeg leskovačkog ajvara.

- Ajvar najzad naš – kazao je Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore u susretu sa novinarima i članovima udruženja "Leskovački ajvar".

- Ovo je prva faza aktivnosti, jer ćemo nastojati da dobijemo Lisabonski sertifikat, koji praktično znači mogućnost izvoza na tržište Evropske unije – precizirao je Jović uz ocenu da se pre gotovo tri i po godine rodila ideja o zaštiti geografskog porekla leskovačkog domaćeg ajvara.
 

Sajam Culinaria inicirala je Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i sprovodi se uz podršku USAID Agrobiznis projekta. Osnovni cilj ove inicijative bio je da se omogući i manjim kompanijama iz Srbije i regiona da svoje proizvode predstave stranim kupcima, bez potrebe da se preduzeća izlažu velikom trošku izlaganja na međunarodnim sajmovima u inostranstvu. 

Sajam podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Privredna komora Srbije, SIEPA i nemačka razvojna agencija GIZ, a kompanija Žižgin, sa desetogodišnjim iskustvom u organizovanju međunarodnih sajmova širom Evrope, izabrana je kao lokalni partner koji organizuje i realizuje Culinaria sajam u 2011. godini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: